香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

請問長跑有無需要其護膝?!

升級   31.05%

該用戶從未簽到

Hi, 小弟跑步年資大慨一年,最近由7.5km增加到10km一次,一週跑三次,有時跑完,落樓梯膝蓋有少許酸痛.....請問長跑有無需要其護膝呢?還是跑多一點就習慣?!
+1 0
上一篇︰nike air max+ 一問下一篇︰補祝 tomde (TOM) ching, eccodogdog ctse, 5月1日生日快樂

升級   90%

該用戶從未簽到

請問師兄height and weight

有時間,一星期我喪跑七日都得

無膝痛問題.....................好彩

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

我每次練跑都有帶護膝帶
    比賽就冇............  

升級   16.67%

該用戶從未簽到

我都試過, 之後上網查下資料
    佢話因為四頭肌(膝蓋對上大脾)唔夠強壯, 不能有效地固定膝蓋
    個陣我休息左一兩星期, 每日都坐一次無影櫈, 強化四頭肌之後就無事
    慢慢會習慣, 據我所識既人當中, 好似個個最初開始加里數既時候, 都會有呢個問題
    我叫佢地試下呢個方法, 佢地話好快就無事, 幾見效

升級   18.33%

該用戶從未簽到

其實用護膝係用一邊定係兩邊膝頭都要用晒?

升級   31.05%

該用戶從未簽到

小弟比較瘦 : 56KG / 180 CM

因為說法太多,都唔知聽邊種.....有D話帶護膝跑反而阻礙肌肉及關節鍛煉,有D又話長跑容易令關節受損.....

升級   45.6%

該用戶從未簽到