香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

心跳錶問題

升級   80%

該用戶從未簽到

想問下各位師兄有無d 唔駛用心跳帶既心跳錶介紹小弟...?
大概500蚊內的@@?
我跑開街的~但成日覺得心跳得好勁咁....好驚咁跑法會猝死  想買隻錶睇住~
+1 0
上一篇︰皇上,請確認下一篇︰ching們救命 ! 我件跑衫:(

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ouga 於 2010-6-8 16:18 發表
想問下各位師兄有無d 唔駛用心跳帶既心跳錶介紹小弟...?
大概500蚊內的@@?
我跑開街的~但成日覺得心跳得好勁咁....好驚咁跑法會猝死  想買隻錶睇住~

如果吾準, 幾平都冇咩用的 .

升級   80%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2010-6-8 16:35 發表

如果吾準, 幾平都冇咩用的 .

咁係咪真係唔準的@@?
咁有邊D 好推介....?

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 4# 的帖子

polar d 平價錶穩陣d, 一係不如吾好買, (不過之前我試過nb 有隻都ok 準, compared with polar watch )

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟有chr-100 casio, 有心跳功能, 但係都唔會用

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 6# 的帖子

我都有依隻, 佢個功能完全吾準的

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2010-6-8 18:03 發表
我都有依隻, 佢個功能完全吾準的

即係佢個心跳功能唔準? 我以為佢有心跳帶就好準添

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 8# 的帖子

係, 吾準, 我拿佢同問人借的polar 同時一齊度, casio 差好多

升級   0%

該用戶從未簽到

女性可能較易習慣用心跳帶...

我係公司試用....好唔慣...緊又cool住晒..鬆又跌左落個肚...
一係去配埋兩條花邊膊頭帶...又實用..又好看D....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2010-6-8 23:03 發表
係, 吾準, 我拿佢同問人借的polar 同時一齊度, casio 差好多

我仲以為有心跳帶就準tim. 但係好似我自己用手按住計心跳又差唔多喎.

升級   80%

該用戶從未簽到

回復 10# 的帖子

haha~你個提意真係正~但我驚除衫跑個時會嚇親人~haha~~
咁即係各位唔建議買心跳錶only?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ouga 於 2010-6-9 15:59 發表
haha~你個提意真係正~但我驚除衫跑個時會嚇親人~haha~~
咁即係各位唔建議買心跳錶only?

你真係問自己有冇用同埋係咪需要用. 我就用都唔用

升級   24.21%

該用戶從未簽到

近排我比較留意Adidas miCoach。幾正,有voice feedback,跑之前又可以set定跑嘅intensity,到跑嘅時候心跳超過左佢又會提你減慢。雖然唔似garmin有gps,但有pacer計距離。誤差小於5%價錢方面成set(包括pacer同hrm)$1,200,平過Polar rs 300,而且support mac...

for more details
http://www.youtube.com/watch?v=REqqkL_00-4

升級   0%

該用戶從未簽到

請問 PUMA 心跳錶 OK 嗎?

請問 PUMA Cardiac II、PUMA Cardia 和 PUMA BEAT 有什麼分別?

Sales 也答不上來,只是說 PUMA Cardiac II 新一點和大一點。

謝謝。

升級   38.5%

該用戶從未簽到

如果成日跑,一次過比多d錢買GARMIN好過,有GPS,pacing,心跳帶。準確,反應快

升級   0%

該用戶從未簽到

GARMIN 大約幾錢?邊度有得買?

GARMIN 測心跳準嗎?同 Polar 比如何?可否游水用?

其實手機都有 GPS ,有得記錄軌跡,唔一定要用手錶。

但測心跳功能,手機就一定冇。

所以才考慮買心跳錶。

太貴又買唔起。

謝謝。

升級   20%

該用戶從未簽到

小弟用緊GARMIN 310xt,有GPS,HEART RATE,50米防水,好使好用,仲要舊電用20HRS,平均一星期先差一次電。貴就貴D,要OVER 3K,但我相信可以用好耐好耐囉∼∼∼

升級   46.33%

該用戶從未簽到

我都用緊310XT,因為有時用埋泥做手錶,所以隔日就要叉電,不過臨瞓叉第二日可以用,沒有不妥。

如果想游水用,可能會失望,入水中數cm已經收唔到gps,亦不能接收心跳帶資料,這方面有待改善。

同用手機比較,我就覺得各有不同賣點,手機方便可塑性高,但另一方面看,用手機由於不是專為跑步設計,例如防水﹝汗﹞防撞及小巧方面都有所不足。但3k+買一個310XT真係太貴。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Mr.Incredible 於 2010-9-1 15:01 發表
如果成日跑,一次過比多d錢買GARMIN好過,有GPS,pacing,心跳帶。準確,反應快

garmin隻110真係唔錯. search satellite都算幾快. 好似你都有隻. 不過我就冇心跳帶啦.