香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

Bike Fit初體驗

升級   52.3%

該用戶從未簽到

Toby Jones, 一個以Bike Fit為職業既fiter
擁有F.I.S.T認證的他有多次Ironman經驗, 其中三次更是夏威夷Kona鐵人賽!
Full Fit用的是Exit Bike Fit simulator, simulator上裝有power meter, 以找出選手發力最好的騎姿

Toby亦經常到亞洲各地為鐵人及單車手做fitting
6月去了新加坡, 8月又會再去, 好不容易先比我搵到佢有個空檔做個較簡單既Basic Fit

Bike Fit simulator係香港有好幾間大型單車鋪都有, 但係Fitter既經驗值唔係用錢可以買返來
今次雖然只係Basic Fit, 已經用左個幾鐘, 見Toby用左好多唔同既工具幫我左度右度, 又上車又落車, 又用個power meter去觀察我既踩踏效率
Toby為我改動了好多部份, 實質改善要出多兩次先話到比大家聽
至於呢次過程, 我就影左d相, 去片!

F.I.S.T certified既Tony, 真係靠Bike Fit搵食

登錄/註冊後可看大圖

張setting sheet寫左好多野, 以後再跟進都係靠佢

登錄/註冊後可看大圖

我既背部肌肉比較緊, 找尋最佳角度中, 經驗之談, 唔係對住本書就照跟就set到

登錄/註冊後可看大圖

用Power meter去量度力量輸出, 好想買一套呀!

登錄/註冊後可看大圖

TT最佳坐姿, 又要舒服, 發力又要好, 玩過多次Ironman既Toby最明白

登錄/註冊後可看大圖

只係張椅既前後同角度, 已經攪左好耐

登錄/註冊後可看大圖
+1 0
上一篇︰免費電視牌 三雄搶灘 (轉貼)下一篇︰2010.10.10 New Balance 大美督10公里賽2010 (名額已滿)

升級   100%

該用戶從未簽到

jason 兄, set 好晒會提升幾多成效能?

會唔會教下我地 set 下?

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2010-7-10 17:53 發表
jason 兄, set 好晒會提升幾多成效能?

會唔會教下我地 set 下?

要踩過先知, 我都想偷到師, 不過器材同技術都無, 唔係咁易

升級   98.8%

該用戶從未簽到

唔知咁樣做個bike fitting要幾錢? 我都好想搵佢幫我fit吓

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

原帖由 orce 於 2010-7-10 18:05 發表
    要踩過先知, 我都想偷到師, 不過器材同技術都無, 唔係咁易

Jason 兄都有好多車.
    如果 Jason 兄得到真傳, 造福本地車壇, 咁就好

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 得得地 於 2010-7-10 19:50 發表

Jason 兄都有好多車.
    如果 Jason 兄得到真傳, 造福本地車壇, 咁就好

小弟病入膏肓, 有兩部車, 其實都唔算好過份
    呢d留番比專業人氏攪好啦, 咁容易學識, 人地點開到飯, 仲要老遠搭飛機都要找Toby攪
    其實我地已經好好, 因為Toby本身都係住係香港

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2010-7-10 18:53 發表
    唔知咁樣做個bike fitting要幾錢? 我都好想搵佢幫我fit吓

詳情之後會公佈

升級   44.74%

該用戶從未簽到

唔知呢D服務平民負唔負擔得黎呢?

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 魚蛋明 於 2010-7-10 22:07 發表
    唔知呢D服務平民負唔負擔得黎呢?

詳情遲少少先知, Basic fit應該唔會過千

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2010-7-11 09:24 發表

我都想做呢個fitting!

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2010-7-10 17:24 發表

登錄/註冊後可看大圖

Most bike stores provide free basic bike fitting when you purchase the bike from them. When I bought my bike, I got fitted for an hour and 15 minutes.  The person that does the fitting has to be licenced or certified to do so.

升級   67.37%

該用戶從未簽到

g-force師兄,星期六在你鋪頭外面見到有位姐姐係到bike fit!!
    真係好多架餐!!

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 龜速跑手 於 2010-9-6 16:17 發表
    g-force師兄,星期六在你鋪頭外面見到有位姐姐係到bike fit!!
    真係好多架餐!!

架餐唔係主菜, fitter既經驗先係王道
    今次主要都係上次d客既friend, 證明佢地都好滿意效果

升級   55.26%

該用戶從未簽到

我返工未有時間試fitting後效果

升級   59.47%

該用戶從未簽到

set好左係咪唔練車都會有好成績架???

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 小小小特警 於 2010-9-6 23:24 發表
    set好左係咪唔練車都會有好成績架???

想唔練車都會有好成績? 出架12磅既Time+Lightweight咪得lor!