香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

mizuno的"扁平足"跑鞋,正常既腳著唔著得??

升級   23.16%

該用戶從未簽到

mizuno的"扁平足"跑鞋,正常既腳著唔著得??
佢地既分別好似係扇形同平行形既wave...同埋個足弓高d矮d...
咁我想問下如果正常既腳著for扁平足著既鞋...
會唔會有咩問題??或者避震作用會減少??
+1 0
上一篇︰【全新|非變態】完全免費Aion-永恆紀元繁體1.9 - 聖者回歸伺服器下一篇︰康文署屯門區長跑比賽

升級   100%

該用戶從未簽到

support type--正常足弓都可以
control type--扁平足, 鞋框較闊和"直' & 硬DD(硬好少)

FYI--->(pls check with the "footware matrix")
http://www.mizunousa.com/equipme ... ftwm&subcat=control

升級   4.74%

該用戶從未簽到

不過如果你有跟膜炎/腳底痛就要小心了, 鞋內那個足弓 support 位置可能會整痛你隻腳

升級   0.53%

該用戶從未簽到

小弟都有野想問
我呢排想玩下長跑
而家著緊NB RUNNING 410
本身自己有中度扁平足
跑左2日 2日都係2-3KM
想問下各位CHING
有咩跑鞋岩我?
(身高16X 42-43 KG)

升級   38.95%

該用戶從未簽到

我現在用new balence 860 跑高士運動場ok嗎!">?

升級   80%

該用戶從未簽到

升級   8%

開心
  • 簽到天數: 7 天

回復 6# 的帖子

yes it's ok
    if you are serious flat feet you can try it
    i suggest you to wear it on to feel the shoes as well
    let your foot to feel the shoes
    not only focus on data

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   10%

該用戶從未簽到

多多指教!

我有扁平足、後足外翻、右腳內旋。
    一個星期跑2或3次,每次4KM,運動場。

那隻跑鞋比較好

MIZUNO :
    Wave Alchemy 10

ASICS:
    GEL-Kayano® 17
    GT-2160

謝謝!