香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: saki
打印 上一主題 下一主題

最新消息: 田總會員可優先報名渣打馬拉松

關閉 [複製鏈接]

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

回復 19# 的帖子

我估一般田總應該唔受理! 因為加入田總一定要加入屬會, 而且聽過跑會執委講報比賽最好跟番田總證上的屬會(如有超過一個會)! 不過你可以打電話去問下: 2504 8215
    其實入屬會不難, 好多只係一百或幾十蚊一年, 有啲仲有學生半價(25蚊咋!), 仲有埋會訊, 而且玩自己會或田總比賽又平啲, 通常都回本啦? 點解唔續會呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 小叻 於 2010-9-13 15:58 發表
    大家又唔駛咁勞氣嘅, 雖然好多人入了跑會, 但大部分人無入田總咖, 估計田總會員最多只有千幾二千人(見啲會員no.好細...) 如果大家係一開始公開報名的頭兩個星期內報名, 都應該有位!
    上年好多人報唔到,  ...

同意, 渣打....有好多時間 / 名額俾大家報!
    Asics HK 10K. (以前NIKE 10K)...公開報名半日就FULL, 田總會員都有優先權.....又唔見有人吵 ?

田總會員係要交會費...有權利,有義務,田總搞馬拉松,俾會員優先報名,好正常.

升級   45.67%

開心
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 TerrySze 於 2010-9-14 15:36 發表

Asics HK 10K. (以前NIKE 10K)...公開報名半日就FULL, 田總會員都有優先權.....又唔見有人吵 ?

田總會員係要交會費...有權利,有義務,田總搞馬拉松,俾會員優先報名 ...

X2
    但我個人不滿既係點解咁多人報仲要加價到$300
    真係想講粗口

升級   32.63%

該用戶從未簽到

點解報名$要300元??

升級   73.7%

該用戶從未簽到

一個人收多30元,保守估計都會有50000人參加(應該唔止添),咁成個活動就多左HK$1,500,000。

問題就係呢百五萬會去左邊呢:

- Sponsor同搞手全部袋晒落袋。
    - 準備多D支援,例如水站、朱古力、救傷隊、甚至花灑.......
    - 俾政府當稅收,然後爭取比賽當日封多D路俾長D時間我地跑。
    - 又或者都係俾政府當稅收,不過係爭取起多D跑道俾我地練習。
    - 捐左佢

如果有關當局真係有心搞長跑,就唔該好好利用呢筆錢,如果係用得值得既,30元豪俾你又有乜所謂,我最怕就係好既唔靈醜既靈,真係落晒有D人既褲袋。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 HIN 於 2010-9-14 18:19 發表

X2
    但我個人不滿既係點解咁多人報仲要加價到$300
    真係想講粗口

我都想媽佢......

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 awyh 於 2010-9-15 00:55 發表
    一個人收多30元,保守估計都會有50000人參加(應該唔止添),咁成個活動就多左HK$1,500,000。

問題就係呢百五萬會去左邊呢:

- Sponsor同搞手全部袋晒落袋。
    - 準備多D支援,例如水站、朱古力、救傷隊、甚至花灑 ...

呢 d 有贊助, 我估可能有 $ 收添,
    + 300(11%), 唔少架,

升級   67.95%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 loudspeaker 於 2010-9-15 13:35 發表

不會因為加了30元而不報,但希望加收的費用用得其所,最好大會解釋下~

升級   5.05%

該用戶從未簽到

原帖由 小叻 於 2010-9-14 12:24 發表
    我估一般田總應該唔受理! 因為加入田總一定要加入屬會, 而且聽過跑會執委講報比賽最好跟番田總證上的屬會(如有超過一個會)! 不過你可以打電話去問下: 2504 8215
    其實入屬會不難, 好多只係一百或幾十蚊一年, 有Ú ...

Thank a lot

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2010-9-15 13:35 發表

不過年年D朱古力同香蕉都好似唔係好夠。又當佢Sponsor都有budget,俾左呢30元係唔係會俾齊D先。

我諗都係失望架喇。

升級   21.9%

鬱悶
  • 簽到天數: 14 天

原帖由 TerrySze 於 2010-9-14 15:36 發表

田總會員係要交會費...有權利,有義務,田總搞馬拉松,俾會員優先報名 ...

好久没见老兄了.....最近在跑10k的比赛?   11月初上海有个nike的10k, 现在还没有多少人报名.......

升級   98.95%

該用戶從未簽到

好唔公平lo!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 derek_cat 於 2010-9-20 21:54 發表

好久没见老兄了.....最近在跑10k的比赛?   11月初上海有个nike的10k, 现在还没有多少人报名.......

老兄...我一個月跑大約2個10K比赛...有機會也想去上海有跑个nike的10k.可惜太忙了.
    2011的香港渣打來不來 ?

升級   28.42%

開心
  • 簽到天數: 13 天

嘩!渣打馬拉松都加價,冇法啦,長跑界既大賽,又係全城的盛事,比佢斬就斬喇!

升級   21.9%

鬱悶

原帖由 TerrySze 於 2010-9-24 17:09 發表

老兄...我一個月跑大約2個10K比赛...有機會也想去上海有跑个nike的10k.可惜太忙了.
    2011的香港渣打來不來 ?

明年的渣打, 俺应该会去的, 香港的赛道很漂亮..........

你在渣打是跑全程?  不会还是10k吧?

一个月2个10k,  那样太累了吧? 猫咪觉得10k比赛也很累, 那个是在乳酸门槛的速度,  心肺部很难受...

BTW,  现在春秋有上海到香港的航班, 据说199起

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 derek_cat 於 2010-9-26 21:30 發表

明年的渣打, 俺应该会去的, 香港的赛道很漂亮..........

你在渣打是跑全程?  不会还是10k吧?

一个月2个10k,  那样太累了吧? 猫咪觉得 ...

是....現有有特價航班,可惜沒有假期...
    平時我喜歡跑10K,心肺是很难受.10K賽事後半後可以加速,享受超越對手的感覺,但全馬的後半後,速度下降太多,只有被人超越的痛苦.

渣打一定是跑全馬, 氣氛好! 我都十分認同香港的赛道很漂亮... 很有挑戰性!.......

現在的渣打10K賽道,因為5 , 6 點就起跑, 我前一年跑過一次,跑完天還是黑的.完全沒有風景看.

升級   30.2%

該用戶從未簽到

除田總屬會, 今年個別專業團體也有pre-registration, 但以我理解不似是優先報名, 因為仍要另外遞表給田總:

http://www.hkicpa.org.hk/file/me ... ig/Pre-reg_form.pdf

升級   21.9%

鬱悶

原帖由 chisuet 於 2010-9-30 13:55 發表
    除田總屬會, 今年個別專業團體也有pre-registration, 但以我理解不似是優先報名, 因為仍要另外遞表給田總:

http://www.hkicpa.org.hk/file/media/section5_membership/Membership%20Events/src/aig/Pre-reg_form. ...

俺看到那个里面的choice没有Full Marathon Challenge。。。。。

升級   21.9%

鬱悶

原帖由 TerrySze 於 2010-9-28 10:46 發表

是....現有有特價航班,可惜沒有假期...
    平時我喜歡跑10K,心肺是很难受.10K賽事後半後可以加速,享受超越對手的感覺,但全馬的後半後,速度下降太多,只有被人超越的痛苦.

渣打一定是跑全馬, 氣氛好! 我都十 ...

俺跑半程都觉得很困难,没法加速,总是后面被人超。。。10k俺基本不敢去跑的。。

有时间俺也要跑跑间歇,现在的速度太慢,乳酸门槛低,加速就会很困难

全马的话,都是有氧的慢跑,前面30k还比较舒服,不过渣打那个西区隧道上坡有些困难,今年差点要了猫咪的命。。

BTW,来年全马challenge要6:20开跑,好像天也没有亮呢。。。