香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ckleung
打印 上一主題 下一主題

果然係禍不單行,昨日行!!!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   24.74%

該用戶從未簽到

多謝CK、四哥、各位 C hing C tse 關心 ,我依家好番好多嘞,無咁痛,手指有番少少力…

我呢次可謂上得山多,終遇「苦」

話說星期六朝早由東涌出發,在沙螺灣落沙灘,向大澳方向綑邊,行至某一小沙灘,前面是大遍少少起伏的黑石,我踏上第一步便跣倒,發覺除了左手腕痛,沒有其他地方受傷,以為是扭傷了,看跌打前先到急症室照X-光,原來是腕骨裂了   ,要即時打上石膏,醫生話我年紀大,要3個星期才可以好番晒

Gills C hing,原來我o地曾經做過街坊,我住葵涌廿多年,見過都有可能o架,我每星期都跟行山隊行山澗,等我好番,一齊玩o

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   24.74%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-6-18 19:50 發表

見到ctse 上到網,留到言,我們都放心一點﹗

kenneth C hing:多謝晒你o地,好感動

升級   35.4%

該用戶從未簽到

CTSE, 小心小心
希望早日康復

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ckleung 於 18/6/2008 11:01 發表
唔通真係一語成讖, 驚聞保姐CTSE,早兩日(上星期六)行山時,失足跌傷了手,要入醫院急症室打石膏, 雖無大礙,但最少要休養半個月。在此,希望CTSE早日康復。同時,但願一切禍患已成過去,由今天 ...

祝師姐早日康服!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 18/6/2008 19:50 發表

見到ctse 上到網,留到言,我們都放心一點﹗

X 2

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 謝二保 於 18-6-2008 19:46 發表
多謝CK、四哥、各位 C hing 和 C tse 關心 ,我依家好番好多嘞,無咁痛,手指有番少少力…

我呢次可謂上得山多,終遇「苦」

好...見到保姐留言, 成個人輕鬆哂, 去遊沙螺灣, 小弟就係成日係尼度跑來跑去, 希望保姐好好休息祝早日康復. 比些小相你回味吓, 忘記D唔開心野.

東涌起步點

登錄/註冊後可看大圖

沿海邊而行

登錄/註冊後可看大圖

望海亭

登錄/註冊後可看大圖

對面空運中心

登錄/註冊後可看大圖

機場跑道景

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

師姊放心休養吧, 記住仲有一句…”福無重至今朝至”! 

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 謝二保 於 2008-6-18 03:46 發表
...........我依家好番好多嘞,無咁痛,手指有番少少力…....

保師姐,  打石"高"後最緊要手指keep住有blood circulation. 得閒記得同D手指做番ROM(range of motion)嘅 exercise呀, 以防有blood clot.  請恕小弟中文程度不好.

Get well soon!

升級   24.74%

該用戶從未簽到

多謝多謝晒各位關心 ,依家隻手每日都有進展…
lv C hing:我每日都同手指做運動,初時手痛和無力,就用右手幫,依家手指可以屈曲、伸直和打開咁係咪足夠呢
還有事請教:石膏內的皮膚很癢,有無辦法止癢呢

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 謝二保 於 2008-6-19 04:24 發表
lv C hing:我每日都同手指做運動,初時手痛和無力,就用右手幫,依家手指可以屈曲、伸直和打開咁係咪足夠呢還有事請教:石膏內的皮膚很癢,有無辦法止癢呢
保姐, 妳D手指運動以足夠了. 最緊要留意D手指冇變紫紅色. 至於皮膚痕, 可到藥房買止痕丸食. 但要小心因為有D止痕丸食咗會"合"眼訓的. 唔知香港有冇Benadryl賣? 通常食一粒 25mg便可止痕了.

升級   24.74%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2008-6-20 02:56 發表
保姐, 妳D手指運動以足夠了. 最緊要留意D手指冇變紫紅色. 至於皮膚痕, 可到藥房買止痕丸食. 但要小心因為有D止痕丸食咗會"合"眼訓的. 唔知香港有冇Benadryl賣? 通常食一粒 25mg便可止痕了.

唔該晒C hing

手指極腫脹時曾呈現紫紅色和麻痺,手「眼」亦被石膏「頂」著,不過現在開始消腫了,今日又比昨日有進展

升級   54.9%

該用戶從未簽到

聽到ctse話有進展真令人鼓舞,希望ctse早日康復拆除石膏  
另小弟都係葵涌友,由細住到大
有冇跑下葵盛圍呀? 有機會又可以一齊跑下~

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

希望ctse早日康復拆除石膏

X 2

升級   24.74%

該用戶從未簽到

多謝兩位…
    ram C hing:我就住在葵盛圍上,晚上看見很多人練跑的,我跑得極慢,只係比行路快少少,很難與 C hing 和 C tse 們一齊跑的
    參加比賽只是享受它的熱鬧和氣氛,能夠完成賽事已經心滿意足了

升級   0%

該用戶從未簽到

保姐, 咁除左街坊有冇機會做過同學仔呀.
    小弟中學讀: 瞓教食得英門中學 (綿羊仔隔離果間)
    小學讀: 肚池罰瀉羊正培小學 (不過已經隨葵興村拆左)