香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

請問玩三鐵應該從何入門呢??

升級   82.33%

該用戶從未簽到

本人玩開長跑,而一向對三鐵好有興趣,但就一直都唔知點入手好.... (特別係單車0個環,因為我住土瓜灣,屋企又勁細,冇地方放&練單車..... )

不如師兄們,講下你地入手既經歷同建議,等我可以參考下~
+1 0
上一篇︰請問 Rider 13下一篇︰2010, Sept 26 - Hong Kong Triathlon Challenge Race 2010

升級   95.6%

該用戶從未簽到

我都係新手, 今年年頭先開始玩, 可以講一D 經驗,

首先你游水OK 嗎? 小弟剛開始時勁驚游水, 第一次跟班CHING 出海練習時仲驚到攬住岸邊唔肯放, 真係諗起都瘀....
游水我覺得始終都有D 危險, 所以如果你能在海游500 - 1000M, 你便可以嘗試參加短距離比賽, 好似剛剛舉行9.26 最短的距離是

SWIM 200M, BIKE 12K, RUN 3K, 所以只要你游水有信心, 其實已可以參加比賽玩下

裝備方面, 游水可以著泳褲, 上水後著返衫, 單車同頭盔可以租, 跑步你就實無問題架喇

可以試試呀

升級   82.33%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-9-28 00:30 發表
我都係新手, 今年年頭先開始玩, 可以講一D 經驗,

首先你游水OK 嗎? 小弟剛開始時勁驚游水, 第一次跟班CHING 出海練習時仲驚到攬住岸邊唔肯放, 真係諗起都瘀....
游水我覺得始終都有D 危險, 所以如果你能在海游50 ...

我游水都有信心既,因為平時除左練跑亦都有練水,最大難題係單車,同一d三鐵既智識同技巧...

咁順便問下近期仲有冇d比賽可以報架,真係好想試下!!~

升級   82.33%

該用戶從未簽到

呢到有冇師兄會定期搞d訓練活動架,有既話可以預埋我嗎?~

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 kofelix 於 2010-9-28 00:49 發表
呢到有冇師兄會定期搞d訓練活動架,有既話可以預埋我嗎?~

歡迎!!

升級   84.4%

該用戶從未簽到

原帖由 kofelix 於 2010-9-28 00:18 發表
本人玩開長跑,而一向對三鐵好有興趣,但就一直都唔知點入手好.... (特別係單車0個環,因為我住土瓜灣,屋企又勁細,冇地方放&練單車..... )

不如師兄們,講下你地入手既經歷同建議,等我可以參考下~

其實你的問題, 好多新手都遇過, 屋企放唔到單車, 可以租迷你倉, 200一個月到, 唔太貴。之於練車放面, 我地成日都係到組團練車, 你有興趣可以join我地呀

至於訓練方面, 定期訓練班可以介紹比你, 但要知道你游水方面的程度。例如最遠游幾多, 500M時間係幾多等等

你練水係點練法? 你自己練定有人同你一齊練?如果真係想游得好, 自己一個人練會比較困難。

其實玩三鐵真係唔係想像中咁難, 有一班女仔, 佢地有D無做開運動, 926都玩左第一次比賽, 有興趣可以去下面,睇下佢地玩得幾開心

http://www.facebook.com/pages/Dashing-Iron-Ladies/129068990464210

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 kofelix 於 2010-9-28 00:38 發表

我游水都有信心既,因為平時除左練跑亦都有練水,最大難題係單車,同一d三鐵既智識同技巧...

咁順便問下近期仲有冇d比賽可以報架,真係好想試下!!~

有呀, 迪迪尼ITU (http://www.itu.sportsoho.com/index_en.html), 快d報啦, 9月30日 deadline.

kofelix兄本身跑同游都ok, 可以試吓報個fun distance玩吓, swim250m + bike 10k + run 2.5k, 應該唔洗太多時間練習.

車方面, budget容許的話, 可以平平地買架幾千嘅車試吓, 這方面orce兄和ginny都可以提供選擇.

否則, 也可以試吓租車, 不過得番3個星期, 恐怕細紀d好車都比其他ching租哂, kofelix兄不妨打去細紀問問.

升級   82.33%

該用戶從未簽到

原帖由 ginnywong 於 2010-9-28 08:12 發表

其實你的問題, 好多新手都遇過, 屋企放唔到單車, 可以租迷你倉, 200一個月到, 唔太貴。之於練車放面, 我地成日都係到組團練車, 你有興趣可以join我地呀

至於訓練方面, 定期訓練班可以介紹比你, 但要知道你游水 ...

唔該哂先,我練水都係自己練0個隻,冇刻意計時,蛙自混合大概1個鍾游到2.5k到啦.....

升級   82.33%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2010-9-28 10:05 發表

有呀, 迪迪尼ITU (http://www.itu.sportsoho.com/index_en.html), 快d報啦, 9月30日 deadline.

kofelix兄本身跑同游都ok, 可以試吓報個fun distance玩吓, swim250m + bike 10k + run 2.5k, 應該唔 ...

好! 等我諗清楚再決定~
打算買本三鐵書黎睇下,增進下相關智識先~

升級   75.26%

該用戶從未簽到

hello 想問大年紀玩得嗎?(渣打先進組1)
我有玩長跑,游水ok( 自由式一口氣可以游500, 時間約 16~19分鍾 .泳池), 如果游海,蛙式多(元旦冬游,今年玩過),
單車都玩過1x~2x k,都ok

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 包和尚 於 2010-10-5 21:22 發表
hello 想問大年紀玩得嗎?(渣打先進組1)
我有玩長跑,游水ok( 自由式一口氣可以游500, 時間約 16~19分鍾 .泳池), 如果游海,蛙式多(元旦冬游,今年玩過),
單車都玩過1x~2x k,都ok

大把40-50既中年人玩始玩, 絕對無問題