香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

總結渣馬報名經驗

升級   30.2%

該用戶從未簽到

以下是我所觀察到的, 留待日後參考:

09年渣馬: 08年10月3日開始報名, 11月21日所有組別爆滿(前後44天)
10年渣馬: 09年10月13日開始報名, 11月4日所有組別爆滿(前後23天)
11年渣馬: 10年9月30日開始報名, 10月8日網上報名額滿(前後9天), 10月18日所有組別爆滿(前後19天)

1)網上名額與郵寄名額分開處理, 換句話說, 網上滿額不代表郵寄名額已滿.
2)如用網上報名使用Visa卡, 請在報名前先向銀行申請Verified by Visa服務, 否則可能過唔到數.
3)如因信用卡問題過唔到數, 應在第二天向馬拉松秘書處詢問情況, 或可用人手過數, 不必另行郵寄報名.

各位還有什麼經驗可分享, 免得下年報名時又有人走冤枉路?
+1 0
上一篇︰膝頭中間位置好痛下一篇︰唔好意思

升級   73.7%

該用戶從未簽到

勁呀!可以搵番D咁重要既數據出黎。

不過我想講,我係有Verified by Visa,我成日喺支付寶用Verified by Visa都無事,所以好明顯渣打個Program係有Bug,唔關用咩咭事,報唔報到,就真係要睇你有幾好彩。

同埋,原來網上報名同郵寄報名係分開Count的話,咁就真係填表、貼郵票、寄支票應該最穩陣。

升級   4.21%

該用戶從未簽到

我寄信報名,上渣打網有參考編號,但只顯示全程馬拉松,無顯示係邊個組別,是否報名成功?thx

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 chisuet 於 2010-11-1 09:37 發表
總結渣馬報名經驗以下是我所觀察到的, 留待日後參考:

......................

1)網上名額與郵寄名額分開處理, 換句話說, 網上滿額不代表郵寄名額已滿.
2)如用網上報名使用Visa卡, 請在報名前先向銀行申請Verified by Visa服務, 否則可能過唔到數.
3)如因信用卡問題過唔到數, 應在第二天向馬拉松秘書處詢問情況, 或可用人手過數, 不必另行郵寄報名.

各位還有什麼經驗可分享, 免得下年報名時又有人走冤枉路?

總結報名經驗 : 有心跑步,參加比賽,俾多幾十蚊加入跑會,俾多HKD 120再加入田總. (好似係HKD120年費) 渣馬 / Asics 10K (前NIKE10K) / 美記半馬........公開報名前一/兩個星期已經可以報名,打個電話俾會,再去櫃員機過數....email.過數紙.....搞掂! ...唔使郵寄/填FORM/Verified by Visa.....搞一大輪
記得3年前,未加入跑會,上網報NIKE10K,半日已FULL晒,我個Visa卡因為"Verified by Visa服務"問題報唔到.....好興!

另外你俾田總d$都唔係白俾,試過星期五夜晚去深水涉場跑,個場俾田總book左,要田總證先入到,好彩有. 入到去,沒人係跑道上一字排開散步,都唔知跑得幾爽.

升級   56.84%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

我04 Oct上網報名,信用卡過唔到數,即時手指馬拉松打去馬拉松秘書處詢問情況, 佢話可用人手過數,要3,5,7 天...7 天後打去card centre話無過數,又要打電話去馬拉松秘書處問, 佢話7-14日先會過到數...7 天後再打了幾次去渣兜熱線,不同的接線服務員有不同的答案...一時又話處理中,一時又叫我用另外一張card...(大哥!處理中又叫我用另外張card過數???好明顯是......)

通過歷時一個月,而家上網check有參考號碼,但我check我card戶口都無過數.真奇怪,都唔知算唔算係confirm左, 有d擔心............................

升級   67.95%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

我都係10月4日上網報,當時出現error,於是第二日一早去銀行入數,連同入數紙寄去報名。大約一星期後馬拉松秘書處打來,話我做乜報多次,其實網上已經報左,話要遲些才把多繳的300元寄回給我。當時我在渣打馬拉松網頁check過有我的確認記錄,但我check過信用卡未過數,都有些擔心。
    最近才check到信用卡已過數,交易日期10月7日,記賬日期10月25日,要一段時間才過到數
    渣打應該搞搞佢地個網上報名系統,不過我認為去銀行入數郵寄報名係最隱陣。

升級   32.11%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2010-11-2 13:50 發表

總結報名經驗 : 有心跑步,參加比賽,俾多幾十蚊加入跑會,俾多HKD 120再加入田總. (好似係HKD120年費)

田總年費>>>註冊成年運動員Registered Senior Athlete— 註冊費Reg. Fee: HK$80
    (born in or BEFORE於91或之前出生)

註冊青年運動員Registered Junior Athlete— 註冊費Reg. Fee: HK$40
    (born in or AFTER於 92或之後出生)

升級   56.84%

鬱悶

原帖由 stanwong 於 2010-11-3 18:19 發表
    我都係10月4日上網報,當時出現error,於是第二日一早去銀行入數,連同入數紙寄去報名。大約一星期後馬拉松秘書處打來,話我做乜報多次,其實網上已經報左,話要遲些才把多繳的300元寄回給我。當時我在渣打馬拉松網頁 ...

Thanks for information
    but why "交易日期10月7日,記賬日期10月25日", need 18 days!!!!!!!!

升級   17.37%

該用戶從未簽到

我上次網上整唔到打去問,跟着用過另一張咭做再過,幾日再打去問又唔得,即去銀行入數再打去同佢講,佢話無問題.点知今日收到V1sa過咗數!有無攪錯?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 火柴 於 2010-11-3 18:33 發表

田總年費>>>註冊成年運動員Registered Senior Athlete— 註冊費Reg. Fee: HK$80
    (born in or BEFORE於91或之前出生)

註冊青年運動員Registered Junior Athlete— 註冊費Reg. Fee: HK$40
    (born in or AFTER於 ...

THX!

升級   21.9%

鬱悶
  • 簽到天數: 14 天

原帖由 yuen_kei 於 2010-11-4 11:17 發表

Thanks for information
    but why "交易日期10月7日,記賬日期10月25日", need 18 days!!!!!!!!

人工过账有一个很长的认证过程,好像防止欺诈吧。。。俺去年也是网上交易失败,去电后人工转账的,好像11月初才成功。。。。。

升級   30.2%

該用戶從未簽到

上年的經驗, 希望今年有用!

升級   52.5%

開心

103:註冊失敗 - 閣下之網上登記正在處理中,並將於十個工作天內完成。請於十個工作天後於渣打拉松網頁透過 “查詢報名狀況” 功能得悉您的報名是否成功,請勿重覆網上登記或郵寄報名。

點算,我係去到step 3就load唔到

升級   79.67%

奮鬥
  • 簽到天數: 9 天

Hello CHing,

me too and got the same message as you. I am not sure still processed in their system or nothing. We are trying to call SCM registration and update the information from each other. Any CHing help for us.

Thanks

升級   21.85%

該用戶從未簽到

梗係第1時間download報名表寄出喇,方便又唔使煩,最多用1.4郵票;

再唔係等今朝5,6am 上網報名,兩樣我都有做,非常順利

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 12 天

好似話渣打會收你兩次錢,足你好運

升級   41.05%

該用戶從未簽到

原帖由 wyh1011 於 2011-10-3 20:13 發表
    103:註冊失敗 - 閣下之網上登記正在處理中,並將於十個工作天內完成。請於十個工作天後於渣打拉松網頁透過 “查詢報名狀況” 功能得悉您的報名是否成功,請勿重覆網上登記或郵寄報名。

點算,我係去到step 3就loa ...

我都係喎
    Your registration was unsuccessful. Please contact Marathon Secretariat at (852) 2577 0800 and press [1] -> [8] for assistance

但佢個電話唔通的 .... 點搞 ....

升級   21.85%

該用戶從未簽到

回復 16# 的帖子

2樣我都有做,意思係噚日郵寄同自己&另外2個跑友報名,

今日網上幫另外3個跑友報名,全部都好順利,包括信用卡簽証,

渣打應該會收我6次錢