香港長跑網  - 長跑長友

樓主: saki
打印 上一主題 下一主題

2011.1.9 美津濃香港半馬拉松錦標賽2011 (名額已滿)

關閉 [複製鏈接]

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

CABLE 新聞見到今朝D 師兄~~

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 chisuet 於 2011-1-9 13:55 發表
    睇黎有唔少人都抽筋, 我自己都係其中一個.

這是我第1個半馬, 原本目標是2:10-2:20左右.
    但結果是sub-2, 1:56:30.

斜路比我想像中無咁斜(我預了可能會行, 但最終也沒有)
    因比賽關係我也不自覺加快左.
    跑完 ...

恭喜Ching

如果你跑沙田節半馬包你快多幾分鐘以上。

升級   6.85%

開心

終於洗o西D衫有時間報告

今次唔止跑得完(因第一次跑呢段路),更加冇想過可以自己PB倒咁多 (sub 1:40:00)
    只可以話係毅行training + Longrun TKO 星期三、六o既gathering 跑 + 逍遙跑 o嘅成果。
    再加上昨晚睡得好 + 今日天氣好 + 長tight + 新"asixx"鞋
    算係小弟2011年有個好開始,攞頭威
    (其實都有老抽,不過係最後10米 )

寄望渣馬o吾好老抽,可以跑得o西,唔想車見車載 (又係第一次跑) )

ps: 長tight 真係對防老抽好有用,目弟 來跑渣馬走o吾甩

升級   30.2%

該用戶從未簽到

原帖由 wlau 於 2011-1-9 14:16 發表

THX, 食風食到流晒鼻水... 不過無乜野NOW, 多謝關心..

這個天氣很適合跑步, 若非抽筋應該跑得很舒服, 但如果企定定就好易凍親.

升級   30.2%

該用戶從未簽到

原帖由 iceberg99 於 2011-1-9 14:25 發表

今次唔止跑得完(因第一次跑呢段路),更加冇想過可以自己PB倒咁多 (sub 1:40:00)
    只可以話係毅行training + Longrun TKO 星期三、六o既gathering 跑 + 逍遙跑 o嘅成果。
    再加上昨晚 ...

恭喜, 應該有銅章, 是嗎?

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

原帖由 purejoey 於 2011-1-9 12:26 發表
    一路上到終點都係任人魚肉。
    time : 1:56 慢PB 8 分鐘

哩個就係我沙田半馬嘅慘況.
    雖然嗰次係 PB 咗, 但係內心好唔自在.

原帖由 blurmax 於 2011-1-9 13:15 發表
    I still found there was not much difficulties in completing this race.
    Pure Joey Ching, I already told U to keep up with my pace in the final 2 K gar lah^.^

Wah... NOT much difficulties !!!   
    Dont tease me la...
    I cannot make a 1:30 for HM.
    Anyway, thanks for your kindly encouragement.
    I could chase back a little time in the last 3km.   

原帖由 chisuet 於 2011-1-9 13:55 發表
    這是我第1個半馬, 原本目標是2:10-2:20左右.
    但結果是sub-2, 1:56:30.
    見到得得地係後面過左我, 就知自己係前面拉得太快.

Good run !
    Sub-2 for 1st HM !   

原帖由 purejoey 於 2011-1-9 13:24 發表
    水壩前的落斜我跑內彎起碼界左幾十人,爽死  
    原帖由 blurmax 於 2011-1-9 13:42 發表
    The price of 爽死 was almost cramping in the last 2 K^.^

我臨尾最後直路先放疆繩, 都 [快放] 咗有 2km.   

升級   0%

開心

原帖由 iceberg99 於 2011-1-9 14:25 發表

再加上昨晚 ...

恭喜晒

呢排成日想抽都可能係小腿「冷親」。

升級   6.85%

開心

另外仲要多謝
    *** -R- 兄俾咗個位我 (响車入邊)擋風
    *** 校董 (Rebecca) 俾o左杯熱粟米粥我,食完之後"her" "her" 聲
    *** 明師兄,如果唔係就揾o吾到校長同校董

升級   30.2%

該用戶從未簽到

原帖由 purejoey 於 2011-1-9 14:25 發表

恭喜Ching

如果你跑沙田節半馬包你快多幾分鐘以上。

謝謝.
    沙田節有同學叫我去, 但因某些原因沒報, 下年再搞或考慮.
    如果跑了沙田節半馬, 我就預左這個美津濃半馬不會刷新PB (始終上落斜多), 若能有接近成績已感有進步, 當賺左.

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

Iceberg99,
    Congratulations!

Tak Tak Tei Ching,
    According to ur 10K PB, U should have completed the HM in 1:45 (at least claiming a bronze jersey)

I was quite surprised that U caught up with me at 15 K.  I supposed U're at last 3 Kms ahead of me gar^.^

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

升級   6.85%

開心

原帖由 chisuet 於 2011-1-9 14:27 發表

恭喜, 應該有銅章, 是嗎?

多謝多謝
    最重要大家都完成賽事
    有冇銅章o吾緊要,最緊自己滿意

升級   6.85%

開心

原帖由 blurmax 於 2011-1-9 14:33 發表
    Iceberg99,
    Congratulations!

According to ur 10K PB, U should have completed the HM in 1:45 (at least claiming a bronze jersey)

I was quite surprised that U caught ...

Thx.
    Blurmax CHing, u also got a good result.
    As long as u are satisfied with your performance, it is already good enough.
    Surely u can do better next time.
    Let's keep work hard!!!

升級   30.2%

該用戶從未簽到

原帖由 得得地 於 2011-1-9 14:28 發表

哩個就係我沙田半馬嘅慘況.
    雖然嗰次係 PB 咗, 但係內心好唔自在.

我就任人過都無咩所謂, 我係跑自己的.

原帖由 blurmax 於 2011-1-9 13:15 發表

Pure Joey Ching, I already told U to keep up with my pace in the final 2 K gar lah^.^
    原帖由 得得地 於 2011-1-9 14:28 發表

我臨尾最後直路先放疆繩, 都 [快放] 咗有 2km.   

登錄/註冊後可看大圖
    .

這才是我的理想策略.

升級   0%

擦汗

今日四點前起身, 去到見到 chisuet ching,
    去厠所塞人, 冇乜時間熱身,
    起跑點企得好後, 但係反而見到 alfred ching / 山貓 師兄,
    一齊上.   (差唔多分半鐘先過地毯.)

起跑慢慢哋, 又塞人, 當熱身,
    都差唔多 < 6min/km.
    去到一半上到頂之後, 就忘記咗沙田半馬慘痛教訓, 開始想衝.   

7km 大約 41min.

中間有時都想就住就住慢啲,
    但係主要落山位, 唯有繼續去,
    衝落山後, 14km 大約 77min.

最後去到水壩, 先見到 blurmax ching / chisuet ching.
    心諗都好難追到乜嘢成績, 計嚟計去都好似唔夠咁,
    盡跑落到底返轉頭, 18km 位約 1:38.

上到最後直路就死衝, 今次有氣有力, 1:52+ 完成.   

上次沙田半馬跑得唔好, 1:51+ 完成.
    今次 1:52+ 如果減返起跑時間, 晶片時間應該係 < 1:51.

理論上, 今次又 PB.   

升級   0%

開心

原帖由 得得地 於 2011-1-9 14:41 發表
    今日四點前起身, 去到見到 chisuet ching,
    去厠所塞人, 冇乜時間熱身,
    起跑點企得好後, 但係反而見到 alfred ching / 山貓 師兄,
    一齊上.   (差唔多分半鐘先過地毯.)

起跑慢慢哋, 又塞人, 當熱身, ...

恭喜晒

我諗你重大把係手。

如果我全力跑水壩段都應該跑到呢個成績

升級   30.2%

該用戶從未簽到

原帖由 得得地 於 2011-1-9 14:41 發表
    上到最後直路就死衝, 今次有氣有力, 1:52+ 完成.   

登錄/註冊後可看大圖

上次沙田半馬跑得唔好, 1:51+ 完成.
    今次 1:53+ 如果減返起跑時間, 晶片時間應該係 < 1:51.

理論上, 今次又 PB.   

登錄/註冊後可看大圖

原來你同我差不多時間起步, 我以為你一直係我前面.  
    每人都希望次次比賽都PB, 但每個比賽難度不同, 天氣也不一樣, 成功與否, 都不能單以一個PB死數字決定.
    就如沙田節是平路, 這一個有上落斜, 所以今次有接近成績已算有進步.

升級   0%

擦汗

原帖由 blurmax 於 2011-1-9 14:33 發表
    原帖由 purejoey 於 2011-1-9 14:46 發表
    我諗你重大把係手。

我都唔知道呀... HM 掌握唔到.
    Thank you !   

chisuet ching, 我已經去攞咗 Tung Chung 10km runner pack.
    攪攪吓, 五點前出門口, 兩點先返到屋企.   

Congratulations to iceberg99 ching !
    Very good run !

升級   45.6%

該用戶從未簽到

食風食到流晒鼻水 x 2
    May need a pair of running armwarmers.

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2011-1-9 11:03 發表 跑完第一個報告一樣pb唔到一樣sub2唔到一樣係跑慢左跑到14k開始抽筋16k開始雙腳大小腿輪住黎抽竟然有命返到終點真係要還神!

我又見到你, 我見你係十公里左右已經出現疲態, 之後就過左你, 及後過完碼頭回程又見到你, 果時睇你又好似OK, 以為你可以SUB2添.

不過今日真係好凍.....我著左一件長衫加外面一件短, 都覺得唔夠, D風吹埋來真係想死...