香港長跑網  - 長跑長友

樓主: saki
打印 上一主題 下一主題

2011.1.9 美津濃香港半馬拉松錦標賽2011 (名額已滿)

關閉 [複製鏈接]

升級   79.4%

該用戶從未簽到

今日都順利完成, 按錶時間約1:53:51, 應該同晶片時間差唔多, 唔記睇大會時間, 因為我係1:45~2:00區起步, 所以估計大會時間約1:54~55左右.
條路真係好難跑, 頭果400米已經想死, 以為今次實死啦, 第一段就無力啦, 不過左呢後又好似OK, 雖然之後都不斷上斜, 但係最少無慢慢斜, 輕鬆好多, 好在之前都練番課上落, 唔係就頂唔住啦.

跑到入面, 原本好專心跑, 點知又成地牛屎, 有d仲幾新鮮下, 只好步步為營, 不時都見到幾個網友在附近....szesze, blurmax, 亞平等等....

之後以為上左壩就好景啦, 點知過完壩仲有咁長路, 左轉右轉, 不停係到望著, 幾時先U-Turn, 終於過完九曲十三灣, 見到個碼頭U-TURN啦, 真係開心死, 返回大壩後, 見錶已經知道可以SUB2, 想衝埋最後一段, 可惜, 最後一公里左腳想老抽, 最後都可以順利回來.

跑完, 我突然諗, 黎緊會第一次跑渣打半馬, 咁美津濃半馬同渣打半馬比, 邊個會辛苦的呢?

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

恭喜 tommy ching !

今日先知原來起跑同條路, 同 11月7日 綠色半馬差唔多,
    只不過去到山頂後, 冇落得咁底.   

我都有同另外朋友諗起哩個問題.
    我覺得都係渣半馬辛苦啲.   

雖然起先冇咁大斜, 但係哩個大斜都可以叫做幫手少少熱身同散開人群.
    渣半馬有好多暗斜上係好長吓......

過咗西隧, 以為捱過咗, 但係就不斷仲有上落,
    臨尾冇 2km 直路去最後用盡力追時間, 所以我覺得渣半馬難啲.

(仲有天氣溫度濕度問題)   

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 得得地 於 2011-1-9 18:23 發表 恭喜 tommy ching !今日先知原來起跑同條路, 同 11月7日 綠色半馬差唔多,只不過去到山頂後, 冇落得咁底.    我都有同另外朋友諗起哩個問題.我覺得都係渣半馬辛苦啲.    雖然起先 ...

仲有個多月就渣馬, 睇來要操多d上落啦...

乜原來你15K先過blurmax, 咁都應該係我附近經過, 因為我時常都係佢附近...

升級   0%

該用戶從未簽到

今日件衫唔知咩樣呢?八下

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

原帖由 阿聰 於 2011-1-9 11:22 發表
    其實呢個比賽,是否不但有很多斜路,仲有好多"奪命斜"架?!

阿聰跑成點呀
    今日見到你三次喎.............  

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 purejoey 於 2011-1-9 12:52 發表

我都係呢個位開始想抽,Ching 沿途的辛酸小弟知道。

我諗係因為小弟近排冇練 LSD
    尼幾個月只有一次 跑多過 15k
    平時只有跑 10k 8k 咁
    肌耐力不足
    我諗都要練下跑斜路...........

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 baki 於 2011-1-9 13:12 發表
    表現很差hgjD092" />" />hj 本來好好地keep住5分幾一公里,但最後的6km左右,近水霸,身體突然冇晒力、冇晒鬥志,好凍、好餓…停下來行了5、6次,就這樣用了2小時8分完成賽事,比沙田節半馬慢了10分鐘…師兄們你們有這經 ...

我好D
    有力有鬥志但係抽哂筋
    亦都下左好幾次
    不過狀態好過沙田半馬
    只係慢幾十秒...............  

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 purejoey 於 2011-1-9 13:24 發表

唉,令你失望...

如果最後跟你pacing 就抽硬...

水壩前的落斜我跑內彎起碼界左幾十人,爽死 " />" />" />" />

你講落返起點果個大斜路?
    我都界左十幾人喎
    不過界完就賣老抽.............  

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 purejoey 於 2011-1-9 13:59 發表

我想抽果個位係右小腿後肌肉,不過係抽得「匪而所思」...
    近呢幾日就算平時行路有時果個位都想抽咁,唔知係唔係食錯咩野。
    不過整周都冇跑過都實有影響...

我連腳踭都抽先係 「匪而所思」  

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 tommyleung 於 2011-1-9 16:34 發表

我又見到你, 我見你係十公里左右已經出現疲態, 之後就過左你, 及後過完碼頭回程又見到你, 果時睇你又好似OK, 以為你可以SUB2添.

不過今日真係好凍.....我著左一件長衫加外面一件短, 都覺得唔夠, D風吹埋來真係想 ...

10k 果時未有疲態
    只係上斜落力姐
    落斜我就會快放
    可惜放得太快
    搞到抽筋囉..............  

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 齋老味 於 2011-1-9 23:22 發表

我連腳踭都抽先係 「匪而所思」  

哈,想像唔到咩感覺

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 齋老味 於 2011-1-9 23:17 發表

我諗係因為小弟近排冇練 LSD
    尼幾個月只有一次 跑多過 15k
    平時只有跑 10k 8k 咁
    肌耐力不足
    我諗都要練下跑斜路...........

下次渣半馬希望唔好俾呢次抽筋陰影影響到。

升級   42.8%

無聊
  • 簽到天數: 5 天

第一次跑呢個比賽,真係幾辛苦,一黎近排少練習,二黎比賽以外唔太多跑上落斜,
    成績自己覺得一般,比呢度咁多CHING/CTSE更加係慢幾條街,
    不過真係未試過尾段咁無力,最後2K幾乎行番黎既SPEED,好在係平路,如果唔係真係爬番黎都似

升級   19.4%

該用戶從未簽到

回復 355# 的帖子

恭喜得師兄PB!! 感覺上你應該仲可以更上一層樓呀!

升級   19.4%

該用戶從未簽到

等小弟又做個賽後報告先。
    時間:2:05:30 (比PB慢幾分鐘,不過仍然滿意今次成績。) 
    今日因為身體仍然抱恙,同埋係第一次跑呢條賽道,仲要一開始上條大斜路關係,比賽初段唔敢放太盡。
    直至過咗7-8k(即烏蛟騰折返點),估計到回程路線既難度後,開始加速前進。
    正如ching們分享,跑落斜真係"感覺良好"!!!
    到大尾督水壩頭,雖心諗sub-2冇望,但係自信曾經上年10月2次跑過呢段水壩,以為基本上係平路,應該冇問題啦!所以再加速!!
    話咁快過咗主壩(即要跑”白沙頭”一段),過埋幾段上落斜,開始心感不妙,點解見到有D回程上斜既ching要行既?!
    原來要跑到盡頭,落一條大斜,咁......即係回程要上返呢條大斜路?! 都好甘下喎!
    呢個時候好在見到有水站,即park一包gel再上路,幾經辛苦終於上完斜。
    最後2k回程過水壩,仲有貨賣,一於大清貨,大步跑返終點!!
    時間上雖然未到PB,但係比較上次全平路既沙田節半馬,今次快咗同舒服咗好多。
    再加上今次叫做參加咗一個高水平既賽事,可以同全港半馬精英同場比賽,競賽氣氛濃厚! 尤其見到陳家豪奪冠,更覺能夠參與係一種”光榮”!
    今日亦見到好多ching/ctse: 得ching, Alfred, Daniel, Blurmax, Saki, running-sue, 亞平, 皇上......下次可能要渣馬至再見大家了!!

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2011-1-9 23:26 發表 哈10k 果時未有疲態只係上斜落力姐落斜我就會快放可惜放得太快搞到抽筋囉..............  

可能我睇錯啦, 因為我一直都係你後面300~300米左右, 見你十公里左右個shoulder/上身開始swing, 以為你開始無力添.

的確係, 上斜先成日見到你個背影, 落斜就無左影

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 tommyleung 於 2011-1-10 07:22 發表

可能我睇錯啦, 因為我一直都係你後面300~300米左右, 見你十公里左右個shoulder/上身開始swing, 以為你開始無力添.

的確係, 上斜先成日見到你個背影, 落斜就無左影

冇睇錯
    上斜的確係冇力
    睇黎真係要操多d上斜先得...........  

升級   25.79%

該用戶從未簽到

平日是個CDROM,很少出聲,今日有感而發,想講幾句.....
    沖沖看過了大家的賽後分享,通常都係提及個人成績、PB、路段、比賽過程、影相...等等,當然這些事情都是值得去分享,但係其實大家比賽既心態是如何呢?要爭標?PB?......有否嘗試過留意路程中的人與物呢?
    ......這次比賽進行當中,我兩次向陌生的跑手,見到他似乎要放棄,輕輕說了一聲加油!另外,我一轉入水壩,就見到壩的盡頭的天空....是"耶穌光"呢!有冇人留意到?並攝下來呢?
    一齊分享一下吧!

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 longing 於 2011-1-10 12:51 發表 平日是個CDROM,很少出聲,今日有感而發,想講幾句.....沖沖看過了大家的賽後分享,通常都係提及個人成績、PB、路段、比賽過程、影相...等等,當然這些事情都是值得去分享,但係其實大家比賽既心態是如何呢?要爭標 ...

我又見到喎......壩尾出現, 太陽有道光打落壩尾....

放棄呢, 其實好人係開頭上斜都開始停(行)啦..

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2011-1-9 21:03 發表 今日件衫唔知咩樣呢?八下

又係全cotton, 白色囉, 後面一大張地圖, 就係賽道地圖...