香港長跑網  - 長跑長友

樓主: alexckwhk
打印 上一主題 下一主題

買110定310xt???

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 小叻 於 2010-11-8 21:28 發表
千祈唔好買110, 好多bug, 我果隻成日hang機, loss晒d data, 而且仲有好多隻有入水問題!
如果你唔介意跑完一課長課, 返到屋企發現upload唔到有data error的話, 就買110啦!

upload我都出過問題. 而家隻錶整緊..

升級   32.55%

開心
  • 簽到天數: 1 天

其實110係標榜易用同有GPS啫, 如果要求高少少就要用其他Model如405 / 310XT

不過我近日試咗 310XT firmware 2.7-2.9都有同一個問題, 就係Auto Lap by Location, Lap Press Only 同 Start and Lap調轉咗

升級   17.67%

該用戶從未簽到

110, 我自己感覺係"合理". 我隻110 so far so good.不過始終好多ching既錶都有事,可能QC差d.

咁既價錢買到既,最起碼,有gps,唔駛因為要知道所跑距離而限制自己去運動場跑.周街跑都知里數.heart rate 顯示亦都好有用. 冇current pace, 或者pace/heart rate alarm 係可惜

幾百米既lap split time 係記錄到.雖然冇得即時check.

其實有d似相機,好聽就"dummy proof", 難聽d就"傻瓜". basic野對我黎講係夠用

我自己之前用casio跑馬場到兩三個鐘攰起上黎真係好易噤錯制或者唔記得噤. 真係唔會跑跑下突然要check下上一lap個time.少噤少錯.所以110我係夠用.

除左落雨同汗水避無可避, 同埋跑完輕輕沖水防contact氧化/腐蝕, 千祈唔好挑戰佢既防水能力.

其實睇埋website唔同model說明書同spec, 覺得邊款夠用就可以扑槌.

升級   100%

奮鬥

我已經起碼有3-4次無晒啲20k以上長課data~ 仲要係用咗唔夠一個月開始出事,
    而且有人連操山落雨, 或者戴110沖涼都入水壤咗, 真係... 平野都唔代表可以咁咖!

升級   98.9%

該用戶從未簽到

咁405CX又點呢??

升級   93.68%

該用戶從未簽到

點解要戴110沖涼?  這壞了唔怨得人.

升級   100%

奮鬥

原帖由 raychan 於 2010-11-9 10:33 發表

其實沖涼同落大雨差不多,
    連百零蚊cheap cheap casio, 甚至街邊什嘜電子錶都可以戴住沖涼, 千幾蚊二千一隻錶, 唔係連少少"線"水都唔得嘛?

升級   46.33%

該用戶從未簽到

跑完步沖涼時戴住個表可以順便清洗埋佢,310就絕對沒有問題了。當然,當你明知佢唔得都照戴,就自己有問題,但係如果隻表講明是幾多級防水,但又唔可以頂得住D汗同雨﹝當然沖涼唔得﹞,咁就係生產商的問題了。

升級   93.68%

該用戶從未簽到

原帖由 小叻 於 2010-11-9 11:53 發表

連百零蚊cheap cheap casio, 甚至街邊什嘜電子錶都可以戴住沖涼, 千幾蚊二千一隻錶, 唔係連少少"線"水都唔得嘛?

我隻110用了8xx Km, 落大雨行山跑步都試過. So far so good.
    係未試過用來沖涼. 

落大雨我會face down佢來用, 唔知有沒有關係.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 小叻 於 2010-11-9 11:53 發表

小叻師姐,妳果隻錶照妳咁講,已經入左水了,拿去修理吧! 如果是經hkrunner買的,就一定係Sportsworld代理,其實,無論響邊樹買既,這型號(110)出左幾個月遮,應該都係Sportsworld代理,佢個經理托小弟話比大家知,可以拿回去保修的,購買一個月內,一換一,過左一個月,寄回台灣修理,需時約一個月,但修理要全套錶連配件、叉機、USB clip、心跳帶等等放回完裝盒內,連同購買單,拿去中環
    5th Floor
    Wong Chung Ming Commercial Building
    14-16 Wyndham Street
    Central, Hong Kong
    修理。
    有問題可PM小弟,留電話,小弟定盡力協助的。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 raychan 於 2010-11-9 14:01 發表

我隻110用了8xx Km, 落大雨行山跑步都試過. So far so good.
    係未試過用來沖涼. 

落大雨我會face down佢來用, 唔知有沒有關係.

哈哈哈! 差點給閣下笑死!  
    沒必要這樣的,IPX7可以頂得住落雨、沖涼既,咁都入水,一定有保修的,拿去修理囉。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 raychan 於 2010-11-9 10:33 發表

沖涼同落雨差唔多遮,壞左就拿去修理囉,點會唔怨得人呢? 除非拿去潛水後拿去修理又講明拿去潛水所以入水,人地就唔一定保修,但係IPX7級防水,係可以頂得住落雨及汗水架,代理話咁都入水係隻錶造得唔好,唔關用家事,一定保修,況且,小弟替好多網友拿去修理,佢都無問點解入水,只問買左幾耐? 一個月內一換一,超過一個月寄回台灣修理,需時約一個月。

升級   93.68%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-11-9 23:06 發表

沖涼同落雨差唔多遮,壞左就拿去修理囉,點會唔怨得人呢? 除非拿去潛水後拿去修理又講明拿去潛水所以入水,人地就唔一定保修,但係IPX7級防水,係可以頂得住落雨及汗水架,代理話咁都入水係隻錶造得唔好,唔關用家 ...

沖涼時你用花灑的水力和落雨點會差唔多? 人地肯和你換當然值得讚賞, 但不代表這樣用法是正確.

升級   93.68%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-11-9 22:57 發表

哈哈哈! 差點給閣下笑死!  
    沒必要這樣的,IPX7可以頂得住落雨、沖涼既,咁都入水,一定有保修的,拿去修理囉。

有甚麼好笑? 至少我沒有因入水而拿去修理的需要.
    好好地用而壞了就無計, 不是的話就算有保修, 都是浪費資源, 浪費時間.

升級   6.85%

開心

其實帶住手錶沖涼真係唔建議 ( 除非唔用肥皂/ 鹼液 )
    因為D肥皂/ 鹼液 會降低水嘅張力,真係容易D 入到隙位
    隻錶防水做功差D 真係會出事

升級   100%

奮鬥

原帖由 allanccl 於 2010-11-9 22:53 發表

小叻師姐,妳果隻錶照妳咁講,已經入左水了,拿去修理吧! 如果是經hkrunner買的,就一定係Sportsworld代理,其實,無論響邊樹買既,這型號(110)出左幾個月遮,應該都係Sportsworld代理,佢個經理托小弟話比大家知, ...

亮哥: Thanks!
    我只係試過約4-5次突然hang機要reset, 跑跑下hang咗又有, 返到屋企發現upload唔到又有... 最唔開心係有一次操山整天的紀錄無咗!
    我有時都行下山, 打風落雨都照跑, 如果佢真係連落雨都頂唔住, 咁真係買錯錶, 亦都唔啱馬拉松跑手!
    第一次大約係買後一個月左右, 見佢講到保養要入大嶼山, 仲要運來運去, 又要等, 真係好煩~ 見佢仲係大部分時間work到, 就算鬼數!
    如果佢再short得頻密啲先去整啦!

升級   90%

該用戶從未簽到

我也想買,也不知是110、310XT、305還是405好。
    我是國內的,冒昧問一句,HK的GARMIN實體店在那里有?我的HK朋友找了一下都沒找到。

升級   32.55%

開心

原帖由 Net 於 15-11-2010 23:28 發表
    我也想買,也不知是110、310XT、305還是405好。
    我是國內的,冒昧問一句,HK的GARMIN實體店在那里有?我的HK朋友找了一下都沒找到。

5th Floor
    Wong Chung Ming Commercial Bldg
    14-16 Wyndham Street
    Central
    Hong Kong
    Tel: 2525 8810

升級   90%

該用戶從未簽到

thanks!