香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

買110定310xt???

升級   8%

開心
  • 簽到天數: 7 天

如果淨係跑步用來測心跳加GPS
    買110定310xt???邊個適合我多D??

+1 0
    上一篇︰about long tight''下一篇︰adidas鞋的mi-coach位可否放得落Nike+ Sensor?

升級   8%

開心

買110定310xt???

有無ching比d意見

升級   98.9%

該用戶從未簽到

升級   46.33%

該用戶從未簽到

我用緊310XT,但係未用過110,所以好難比意見究竟用邊個好。

只講310XT的話,缺點是
    1. 太大個
    2.平時作手表用有點不方便
    3. 沒有當前lap的資料,對做workout有點不方便

優點則有
    1. 幾可靠﹝防水及接收都OK﹞
    2. 表面較大,資料自行安排方便
    3. 有許多功能,如單車等,不過我只用來跑步,未測試其他

升級   8%

開心

回復 4# 的帖子

thx ching

升級   8%

開心

回復 3# 的帖子

點解ching 唔買310xt買110呢???

升級   98.9%

該用戶從未簽到

回覆#6帖子

睇過d video,覺得啱自己用,同埋平d囉

升級   32.55%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 Oscarynk 於 5-11-2010 09:32 發表
    我用緊310XT,但係未用過110,所以好難比意見究竟用邊個好。

只講310XT的話,缺點是
    1. 太大個
    2.平時作手表用有點不方便
    3. 沒有當前lap的資料,對做workout有點不方便

1. 唔大隻邊有咁多嘢睇, 特別係navigation有map睇
    2. off咗佢啦, 咁樣跑6次廿零K都唔駛叉電
    3. 乜資料都有, 不過要自己set, 唔係default

110 似返隻錶, 簡單易用, 不過無Auto Pause, 無即時pacing睇, 好似仲要upload咗先睇到果課啲Lap time(唔肯定)

升級   4.75%

該用戶從未簽到

我認為310XT 比 110 最重要的優勝的地方:
    *防水性能較好,帶著游水都可以
    *可以自訂表面的顯示,選擇自己有用的資料 e.g. lap time, lap pace, etc

升級   14.3%

該用戶從未簽到

如果會用黎踩單車, 甚至玩三鐵, 310XT係不二之選. 我仲用緊舊兩代既305, 打算用到佢打柒先再睇下有乜option.  

一年多前買左隻FR60比我大大, 110比60多左GPS, 但加唔到bike sensor同foot pod. 比我依家再簡... 可能都仲係60.

升級   46.33%

該用戶從未簽到

原帖由 大俠 於 2010-11-6 11:29 發表

110 似返隻錶, 簡單易用, 不過無Auto Pause, 無即時pacin ...

想問下我要顯示當前一圈的資料怎樣set,找不到。
    真係唔好意思,以前聽過話唔得,信以為真,都未有認真搵過,聽你咁講,一試下就找到了,發覺在distance - lap就有當前的圈距離,其他如此類推,有了當前的圈資料方便許多了。

升級   20.53%

該用戶從未簽到

310防水好好多

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Gunners 於 2010-11-5 09:12 發表

意見就唔敢俾,不過我就諗住買110

小弟用緊110. 覺得唔錯. 主因都係因為平先買

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大俠 於 2010-11-6 11:29 發表

1. 唔大隻邊有咁多嘢睇, 特別係navigation有map睇
    2. off咗佢啦, 咁樣跑6次廿零K都唔駛叉電

110 似返隻錶, 簡單易用, 不過無Auto Pause, 無即時pacin ...

無即時pacing架. .要你按佢一下.佢就由按果下開始計. lap time都冇既. 你按佢一下就睇到果個lap既時間囉. 跟住過左8秒度, 就唔可以再睇番. 要上網先睇得番.

升級   8%

開心

回復 13# 的帖子

thx ching

升級   46.33%

該用戶從未簽到

原帖由 econecon 於 2010-11-7 22:36 發表

無即時pacing架. .要你按佢一下.佢就由按果下開始計. lap time都冇既. 你按佢一下就睇到果個lap既時間囉. 跟住過左8秒度, 就唔可以再睇番. 要上網先睇得番.

師兄,如果你指310XT的話,應該錯左,因為我以前都係聽人咁講所以冇試過去set,但最近在這條thread中聽到大俠兄話有,所以就認真咁搵下,真係有的,下面是我set的過程中找到timing - lap的部份:

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Oscarynk 於 2010-11-8 11:24 發表

師兄,如果你指310XT的話,應該錯左,因為我以前都係聽人咁講所以冇試過去set,但最近在這條thread中聽到大俠兄話有,所以就認真咁搵下,真係有的,下面是我set的過程中找到timing - lap的部份:

set好 ...

我講110呀.

升級   46.33%

該用戶從未簽到

咁誤會左添....
    亦即係話110的缺點310已改善左。

升級   14.3%

該用戶從未簽到

回復 18# 的帖子

310XT 已經出左—年多啦, 就算305都有呢個field可簡. 所以唔係改善唔改善既問題, 而係取向分別

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

千祈唔好買110, 好多bug, 我果隻成日hang機, loss晒d data, 而且仲有好多隻有入水問題!
    如果你唔介意跑完一課長課, 返到屋企發現upload唔到有data error的話, 就買110啦!