香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

Wave spacer跑濕地OK ma?

升級   70.7%

該用戶從未簽到

有冇師兄可俾下意見: 請問Wave spacer跑濕地ok ma?
+1 0
上一篇︰開始加碳了! 食物碳水化合物含量表(參考)下一篇︰渣馬特輯:跑出信念第廿八集

升級   0%

該用戶從未簽到

有石墨底,抓地功能夠!濕地無問題!

升級   64.74%

該用戶從未簽到

順便搭問奶C兄, Wave Space 是給330內完成全馬跑手, 如果我跑慢10 - 15分鐘, 適不適合? 其實已經買咗, 亦用過練習, 感覺比較底薄, 因害怕比賽時受傷, 所以一問.

升級   74.6%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

idaten5同加速革命....仲未決定到(HM)

升級   87.89%

該用戶從未簽到

原帖由 Zidane 於 2011-2-16 20:02 發表
    順便搭問奶C兄, Wave Space 是給330內完成全馬跑手, 如果我跑慢10 - 15分鐘, 適不適合? 其實已經買咗, 亦用過練習, 感覺比較底薄, 因害怕比賽時受傷, 所以一問.

時間是死的, 人是生的
    一架時速高達二百幾KM/HR 既法拉里, 行30果時會唔會拉柴呢?
    人地唔著鞋都跑到啦, 唔駛驚咁多

升級   70.7%

該用戶從未簽到

今早上落毛雨試wave spacer,原來幾咬地,感覺好過Rider 14

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Zidane 於 2011-2-16 20:02 發表

Zidane兄,SPACER 都未係最無保護既賽鞋,有無試著住跑長課呢!如果有,而無咩不良反應!應該無問題!

*當然唔建議平時都著住跑長課啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 gc9543 於 2011-2-17 10:11 發表
    今早上落毛雨試wave spacer,原來幾咬地,感覺好過Rider 14

睇你著既目的係咩啦!
    Rider 14 既重量係3xx g 而spacer 得百幾g,前者係練習鞋,而後者主要係比賽,感覺係會唔同!

升級   64.74%

該用戶從未簽到

回復 5# 的帖子

奶C兄 , 知道你對SPACER有心得 , 多謝 .
    用SPACER跑過16K , 沒有不良反應 . 只是就係未夠班 , 想用鞋搭夠跑快d , 但又驚後段出事 , 所以一問 .
    不過我都著住佢跑渣打 , 會量力而為 . 出事就跑慢D.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Zidane 於 2011-2-17 13:34 發表
    奶C兄 , 知道你對SPACER有心得 , 多謝 .
    用SPACER跑過16K , 沒有不良反應 . 只是就係未夠班 , 想用鞋搭夠跑快d , 但又驚後段出事 , 所以一問 .
    不過我都著住佢跑渣打 , 會量力而為 . 出事就跑慢D.

預祝渣打平安順利跑得佳績!

升級   0%

該用戶從未簽到

前幾年藉過wave spacer跑過2次全馬......時間3;45-3:55.....腳板底好痛,前掌位,中間起水泡.....感覺前掌位比較薄.而家係練習用wave spacer....比賽用他化...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2011-2-17 17:02 發表
    前幾年藉過wave spacer跑過2次全馬......時間3;45-3:55.....腳板底好痛,前掌位,中間起水泡.....感覺前掌位比較薄.而家係練習用wave spacer....比賽用他化...

剛剛掉轉,我同他化做唔到朋友,著左幾次練tempo 同interval,前掌位,中間起水泡仲傷左小腿!而家行街用他化!哈哈!死未!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2011-2-17 17:11 發表

剛剛掉轉,我同他化做唔到朋友,著左幾次練tempo 同interval,前掌位,中間起水泡仲傷左小腿!而家行街用他化!哈哈!死未!

哈哈.....REALLY ?.....你而家行街一定好快啦!
    ...每個人的腳型....腳掌跑步落地方式都唔同....合你的鞋唔一定合我..
    所以一定要藉住佢走兩個長課先去跑馬仔..

升級   64.74%

該用戶從未簽到

回復 13# 的帖子

用SPACER走了兩次16K , 三次10K , 所以真係有小小矛盾 , 上年著AERO走到340 , 但今年練習得好足 , 才學人買對輕巧及比賽用的SPACER , 大想頭望走到接近330的成績 , 不過都知心裡會用SPACER才心息 . 多謝奶C兄及TERRY兩位C兄寶貴意見 .

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Zidane 於 2011-2-17 20:28 發表
    用SPACER走了兩次16K , 三次10K , 所以真係有小小矛盾 , 上年著AERO走到340 , 但今年練習得好足 , 才學人買對輕巧及比賽用的SPACER , 大想頭望走到接近330的成績 , 不過都知心裡會用SPACER才心息 . 多謝奶C兄及TERRY ...

CHING 渣馬跑成點呀?

升級   64.74%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2011-2-23 11:44 發表

CHING 渣馬跑成點呀?

很開心, 3:28 個人時間, 真的很開心 . 多謝奶師兄寶貴意見.
    沿途跟足心中每站所定的時間, SPACER在開始幾公里微濕的賽道亦表現良好, 跑出西隧口雙腳都沒有投訴, 最後幾公里, 自己開始腳軟, 感覺好有"白飯魚"FEEL.
    想講多少少, 其實一路都有睇奶師兄, OSCAR師兄, 平師兄..........(不能盡錄) 等等嘅BLOG, 對白充滿娛樂性又有業餘跑手所得的意見.

升級   2%

該用戶從未簽到

spacer用來跑10k同半馬都好好...但全馬就...x_x
    我對spacer rs4都陪左我年幾 由一買黎落運動場開鞋果一刻 就覺得隻腳好match對鞋
    輕得黎之餘 腳板底完全唔痛 雖然間唔中熱身唔夠都會拉小腿
    但我用黎跑左幾次10k一d事都冇 而家我平時練跑都係用spacer 貪用開習慣呀嘛..
    反而屋企對rider13同aero9都鋪晒塵...嫌佢太重...隻腳兩邊好似比野夾實,跑5k就投降

跑濕地冇問題,個底好嘛... spacer係唯一令我放心落雨果陣可以跑快d
    我試過aero 9落雨快跑仆親

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Zidane 於 2011-2-23 20:00 發表

很開心, 3:28 個人時間, 真的很開心 . 多謝奶師兄寶貴意見.
    沿途跟足心中每站所定的時間, SPACER在開始幾公里微濕的賽道亦表現良好, 跑出西隧口雙腳都沒有投訴, 最後幾公里, 自己開始腳軟, 感覺好有"白飯魚" ...

恭喜你330內完成!一定落左唔少功夫換得佳績!
    多謝捧場,得閒就入黎吹啦!跑步都係橋樑jer!

升級   3.16%

該用戶從未簽到

上面師兄 平時多唔多用對 spacer 黎練啊

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 adrianleung 於 2011-2-28 14:03 發表
    上面師兄 平時多唔多用對 spacer 黎練啊

之前好少呀,主要落場比賽,但依家有師兄建議著好啲既鞋練習,所以之後會著多啲,而且好快就報銷,又要破財啦!
    你呢?