香港長跑網  - 長跑長友

樓主: saki
打印 上一主題 下一主題

2011.3.27 第五屆吐露港十公里賽 (青少年禁毒杯四公里賽)

關閉 [複製鏈接]

升級   85.33%

該用戶從未簽到

出年, 我地淨係可以跑大美督, 甲龍, 汀九, 城門 (山卡la)。今日有1400人(10k+4k), 氣氛一流。如果係山卡la, 最多幾百。

升級   27.67%

該用戶從未簽到

原帖由 LL3578 於 2011-3-27 21:12 發表

其實必達夏日跑都搞左好多年la~~
歷史比推廣社搞既沙田10km河畔賽仲要長
但呢排沙田區舉行既長跑賽事就比較多阻濟
我相信唔多唔少都係同單車徑有關

而家我知道左呢個消息之後,我相信會有長跑界既朋友
繼係 ...

咁搞法即係政府偏幫單車友架je...單車成日係國際攞獎, 但跑步就無...

其實我覺得香港跑步既人會比踩單車既人多囉, 只係跑步唔係好受場地影響, 總之有地就跑得所以政府覺得使乜封路黎搞....

唉, 我估依到都好多人想遊行啦, 再咁搞乜跑步比賽都可以cancel

升級   27.67%

該用戶從未簽到

原帖由 kf 於 2011-3-27 21:14 發表
跑街變化多好多,近排呢度個港島區沉左,冇乜約跑活動....如果ching過黎九龍新界可以去約跑區睇睇有冇啱一齊玩架

好...都可以....新界好似幾好跑, d路大d

得閒入去新界九龍區看看有冇約跑先...

升級   27.67%

該用戶從未簽到

原帖由 asmcando 於 2011-3-27 21:27 發表
出年, 我地淨係可以跑大美督, 甲龍, 汀九, 城門 (山卡la)。今日有1400人(10k+4k), 氣氛一流。如果係山卡la, 最多幾百。

講真, 山卡la架話就一定少人.
去到ching你講d位, 我估好多人都未必可以坐public transport到達到...咁即係要坐的士, 咁貴唔會有乜人了

升級   74.6%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

矛盾日增...

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 4 天

升級   0%

該用戶從未簽到

唔該晒,你同大會都好有效率呀!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 4 天

升級   12%

該用戶從未簽到

第一次賽吐露港十公里賽 (青少年禁毒杯四公里賽)

當天狀態不是太好只是比上次天水圍10k比賽跑快2分鍾,本來還想做出pb但已炮湯了記望下個比賽吧

升級   8.3%

開心
  • 簽到天數: 245 天

第一次參加呢一類比賽..但係俾我的感覺都係麻麻...

首先.... 收行李太慢....到開跑前都仲未數完....開跑時間延遲估計都可能係呢一個原因...賽後取回行李又慢....排左好耐..

人車爭路的情形都有出現...不過現場的工作人員服務都算唔錯...會不時大聲提醒...估唔到咁早都咁多單車經過....

人多路窄...頭兩至四公里都做唔到我自己的標準時間.....可能我排得比較後的關係啦..

紀念品係一件黑色背心...天熱著黑色好似係熱上加熱呀...仲有件背心我取左 加大碼...但係比較起我自己買的背心...係細件左d....仲短左少少....可能係時下新款掛....仲有..我覺得車功好似碼碼地咁....

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 2 天

回復 90# 的帖子

我係尋日朝早觀察過係朝早8-11點呢三個鐘經過既單車
    可以分幾類人
    1. 練習 —呢D單車/三鐵運動員通常都係戴晒頭盔,著晒D單車服裝既)
    2. 代步 —通常呢類人好多都係住係沙田同大埔一帶既居民(主要係上左年紀果班),唔想迫MTR,bus,就寧願自己踏單車去某處返學/工作/買野)
    3. 消閒—呢類人我相信就係最麻煩果D人,因為我地無從估計到係周日朝早果三個鐘佢地會唔會踏到尋日比賽既路線,同埋佢地係相對比頭果兩類人得閒,間唔中就會製造事端,我未出道長跑界果陣既情況就相對冇咁嚴重,但去到今年而言,我自己覺得跑友同單車友已經係成敵對狀態

升級   74.6%

奮鬥

回復 90# 的帖子

其實你又預左幾多時間排隊放李呢?
    我自己就0830先排隊(我都已經覺得自己遲左),
    但之後仲有時間熱身+上線.

地方細,跑友多,係咁上下啦
    我覺得可以接受吧...

另外,道路沒有全封的,有單車出入都好正常~
    其實是我地"佔"了車友的單程線跑呢

升級   100%

奮鬥

開跑延遲只是因為頒獎, 再順便等埋行李區的跑友.
    正常比賽大家一般會一小時前到場, 不過我今次因為要等埋隊友, 我都成8:15-8:20先到, 已經立即取號碼布, 預備跑裝寄行李, 我應該都差不多8:30才寄行李, 8:35立即上線仲可以係頭幾行...
    8:45依然在行李區的朋友, 估計在開賽前5-10分鐘才開始寄行李... 大會做唔切都好正常啦!
    見到昨天比賽又可以重回單車徑, 仲有成半條比我地跑, 其實都好開心~
    但我昨天見有不少跑友跑出了大會範圍, 有些賽後公然霸佔僅餘無封的半條單車徑拍照, 好唔自律... 有點擔心下次的permit是否順利...
    希望跑友和單車友互相尊重!

升級   50.85%

該用戶從未簽到

"公然佔領單車徑拍照" = 我, 做得出唔怕認, 我在差唔多頒完奬的時候在另一邊冇封既單車徑影左幾張相, 我影路牌的時候有一個單車友叫我睇單車添, 我唔會為我自己辨護!
    同樣地, 我在近海0個邊行人路影對面八仙嶺時, 亦有單車車埋來, so?
    正如上次石門, 其實當時冇乜人踩單車, 但有跑既人都知, 有幾個行人路既位整到爛晒, 行都行唔到, 迫你跑落單車徑, 好多野根本冇得呦

升級   5.26%

該用戶從未簽到

大家有冇計過比賽路程有幾長? 我全程用均速跑, 每到兩 k 就看錶, 但到6-8k呢段就比其他分段跑漫差不多1分鐘. 感覺上呢段好似多過2k.

升級   38.95%

該用戶從未簽到

小妹今年第1次報呢d比賽,
    等拎同放行李既時間我覺得可接受,
    但排隊果陣就有d亂,
    唔知邊條隊係做緊咩,
    同埋好快冇哂細碼背心... =v=

升級   50%

該用戶從未簽到

回復 95# 的帖子

大家好, 我新來的. 我今次是第一次參加比賽
    我亦有用gps紀錄, 距離應該沒有偏差呀

升級   18.8%

該用戶從未簽到

原帖由 siuvan 於 2011-3-29 00:03 發表
    小妹今年第1次報呢d比賽,
    等拎同放行李既時間我覺得可接受,
    但排隊果陣就有d亂,
    唔知邊條隊係做緊咩,
    同埋好快冇哂細碼背心... =v=

換到S碼都好大件,我都唔知點着好,都喺要留番凍D天着喺外面.

升級   27.67%

該用戶從未簽到

我衫頭諗住選大碼, 但係都係細, 最後要左XL, 岩岩好....

升級   5.26%

該用戶從未簽到

#97,

Thank you ching