香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

三鐵訓練用錶

升級   73.68%

無聊
  • 簽到天數: 1 天

如果係Garmin Forerunner 310XT同Polar RS800CX之間,請問各位師兄會用/用開邊隻呢?
    我自己用開polar,我覺得check心跳準d變化冇咁大,而且個OwnOptimizer同OwnIndex兩個功能唔錯。而garmin內置gps同個one touch轉項功能又唔錯!
    個人經驗:polar錶(S625)用左七八年都未壞 ,garmin(FR110)用左幾個月就壞 ,比代理整緊!
    +1 0
    上一篇︰回覆有關 longrun.hk 事宜下一篇︰屯門區新手報到

升級   14.3%

該用戶從未簽到

心跳好少唔準, 一係唔過電度唔到, 濕d水就ok. 我大汗d就算冬天都好少要咁.

之後可以考慮下:
    software polar好d, 心跳sensor可以用係gym
    garmin 單車mount同sensor我覺得好d, 又内置gps, 不過大舊d, 唔可以當表平日帶.  入水310一定冇問題, 唔知做乜到左110忽然失手

升級   84.4%

該用戶從未簽到

原帖由 eddiebuzz 於 2011-3-24 21:14 發表
    心跳好少唔準, 一係唔過電度唔到, 濕d水就ok. 我大汗d就算冬天都好少要咁.

之後可以考慮下:
    software polar好d, 心跳sensor可以用係gym
    garmin 單車mount同sensor我覺得好d, 又内置gps, 不過大舊d, 唔可以 ...

其實代理都話係得310xt先可以用唻游水

升級   14.3%

該用戶從未簽到

原帖由 ginnywong 於 2011-3-25 13:36 發表 其實代理都話係得310xt先可以用唻游水

我知, 不過有d人報話110跑步出汗都搞到入水

升級   73.68%

無聊
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 eddiebuzz 於 2011-3-25 14:24 發表

我知, 不過有d人報話110跑步出汗都搞到入水

代理未覆我咩事!
    我都冇戴嚟游水,不過我好大汗...濕得滯掛!

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 saikui 於 2011-3-25 16:22 發表

代理未覆我咩事!
    我都冇戴嚟游水,不過我好大汗...濕得滯掛!

IPX7理論上防到汗同雨水, 不過洗手就可能要小心d, 唔好沖得太大力?

升級   0.67%

該用戶從未簽到

我想問下...如果我玩3鐵,又想要polar的話係咪一定Polar RS800CX??
    因為價錢黎講對我呢個學生哥黎講真係太貴
    如果分開買,1隻跑步,1隻單車會唔會好d?

升級   25.8%

該用戶從未簽到

原帖由 Kinght 於 2011-3-30 00:11 發表 我想問下...如果我玩3鐵,又想要polar的話係咪一定Polar RS800CX??因為價錢黎講對我呢個學生哥黎講真係太貴 如果分開買,1隻跑步,1隻單車會唔會好d?
    其實都可以買隻防水計lab手錶,另外單車買隻有線車錶,分段計時用手錶計,車速用返車錶都得ga

升級   0.67%

該用戶從未簽到

原帖由 D文 於 2011-3-30 07:09 發表
    其實都可以買隻防水計lab手錶,另外單車買隻有線車錶,分段計時用手錶計,車速用返車錶都得ga

姐係買1隻polar普通計心跳錶,再買一隻普通咪錶?
    因為我連polar都未用過,如果買普通計心跳錶的話,踏單車時都帶,會唔會計到我既單車速度/高度/我踏單車時既心跳呢?
    我怕跑步polar心跳錶唔match踏單車時用....同普通咪錶淨係計到腳頻同速度

升級   52.3%

該用戶從未簽到

分開買係最經濟實惠既方案
    一set咁買既強項在於事後分析, 過左落電腦度你可以睇到某一個路段既壯態
    例如一條新娘潭路你可以比較上次同今係同一個上坡既心跳同腳頻
    你可能從中可以計到自己應該用咩腳頻先最有效率
    一套RS800確不便宜, 所以我都係分開RS400+Sigma 1606 CAD

升級   0.67%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2011-3-30 13:44 發表
    分開買係最經濟實惠既方案
    一set咁買既強項在於事後分析, 過左落電腦度你可以睇到某一個路段既壯態
    例如一條新娘潭路你可以比較上次同今係同一個上坡既心跳同腳頻
    你可能從中可以計到自己應該用咩腳頻先最有效率
    ...

好! orce兄就跟你咁買!
    另外請問有冇c兄知邊到買polar有多折d呢?

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 Kinght 於 2011-3-30 23:12 發表

好! orce兄就跟你咁買!
    另外請問有冇c兄知邊到買polar有多折d呢?

已PMed

升級   80%

該用戶從未簽到

我都想知買polar邊度多D折?
    我想買CS500