香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

2011.5.28 第二屆馬拉松超新星選拔賽

關閉 [複製鏈接]

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 4 天

第二屆馬拉松超新星選拔賽
    • 目的透過全港公開選拔形式,發掘並甄選有潛能之年青跑手,培訓後參加一項國際馬拉松比賽(本年度選擇之賽事為韓國中央日報際馬拉松)。
    • 簡介馬拉松長跑為一富有挑戰性之運動項目。通過長期的訓練和比賽過程,能有效啟發年青人的心智,磨練個人意志,並加強面對逆境的能力。「宇宙長跑會」為一註冊非牟利組織,並為香港業餘田徑總會之屬會會員。我們其中一項工作目標為推廣並普及馬拉松和長跑活動。冀望透過是次比賽,吸引有興趣及有恒心之年青人加入成為香港未來的馬拉松生力軍。
    • 參加資格
      • 參加者必須於2011年11月6日年滿18並少於28?,持有有效的「香港永久性居民身份證」或「香港居民身份證」並居港年滿3年或以上。
      • 參加者必須從未參加過任何馬拉松全程賽事(42.195公里),包括本港或海外。
      • 虛報資料者,將被取消所有資格,甄選結果亦會作廢,其獎項將由其他參加者補上。
    • 甄選方法參加者需於5月28日下午5時進行5公里比賽 (註:不可穿著釘鞋)
    • 甄選地點香港大口環沙灣徑10號香港大學何鴻燊體育中心運動場。
    • 獎勵辦法分男女子兩組,每組頭三名(共六名) 除獎盃外,各可獲邀參加2011年11月舉行之韓國中央日報馬拉松全程賽事,包括來回機票、住宿及參賽費用。 每組第四至十名可獲體育用品及免費參與宇宙長跑會2011年度任何一個長跑訓練課程。 另有豐富獎品禮品。 (註:所有獎項不可轉讓,頭三名獎項得獎者需接受訓練,見「聲明及同意書」。)
    • 報名費: 港幣50元
    • 名額: 200人
    • 報名日期 即日至2011年5月14日(或額滿即止)
    • 報名辦法
      • 請填寫附頁「報名表格」及「聲明及同意書」,連同50元劃線支票(抬頭人為「宇宙長跑會有限公司」「The Universe Running Club Limited」) 寄回: The Universe Running Club, 12/F, Asian House, No.1, Hennessy Road, Wanchai, HK. (信封面請註明「馬拉松超新星選拔賽」)
      • 到這網址填寫聯絡資料,以防報名表格寄失。
      • 逾期報名或已超越名額恕不接受,報名者將收到電郵通知。其報名表及支票會被銷毀而不另行發還。
    • 報名表格: 按這裡下載
    • 查詢: [email protected]
    • 宇宙長跑會對以上章程有最後解釋權及對選拔賽結果有最後決定權。

登錄/註冊後可看大圖

+1 0
    上一篇︰<月刊> 試刊號2011年4月下一篇︰書籍介紹:「42195邂逅在馬拉松的路上」及讀後感

升級   100%

開心

reserved by bm

升級   100%

開心

升級   100%

開心

升級   83.16%

開心
  • 簽到天數: 1 天

未夠18歲......

升級   4.74%

該用戶從未簽到

上年有參加....
    訓練之後, 一年內完成左兩個全馬..
    有意玩長跑既年青人, 記得要報名...

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 2 天

我自己其實係夠資格跑呢場既
    只不過假如我真係跑到入頭三名既話
    我自己都暫時覺得我自身能力根本係未去到可以跑全馬既

升級   4.74%

該用戶從未簽到

原帖由 LL3578 於 2011-4-3 23:09 發表
    我自己其實係夠資格跑呢場既
    只不過假如我真係跑到入頭三名既話
    我自己都暫時覺得我自身能力根本係未去到可以跑全馬既

當初我參加呢個比賽, 只係跑過一次渣打半馬
    2月尾跑完半馬, 4月尾就跑呢個選拔賽, 講起上黎, 其實都係因為睇呢個forum 先知道有上屆既比賽資料, 然後就報名...

ok, 4月尾開始訓練, 10月尾跑北京馬拉松全馬
    信心同埋完成全馬既能力, 其實都係起果半年裡面建立
    岩岩渣打都係跑全馬, 時間唔敢話好, 但至少, 我真係完成得到
    完成比一切重要!

如果你都有意向想跑全馬, 不如參加, 之後有人教你, 總好過自己摸索...

升級   0%

開心

原帖由 abby 於 2011-4-3 23:15 發表

當初我參加呢個比賽, 只係跑過一次渣打半馬
    2月尾跑完半馬, 4月尾就跑呢個選拔賽, 講起上黎, 其實都係因為睇呢個forum 先知道有上屆既比賽資料, 然後就報名...

ok, 4月尾開始訓練, 10月尾跑北京馬拉松全馬
    ...

呢個選拔賽其實我應該好大機會報,試下無妨
    話唔定好似我一年前參加某場長跑賽咁而試出彩虹呢
    跑全馬我自己都有諗過,但未必係短期內既事
    假如我真係幸運地拎top3,我既全馬夢就未必要等到年尾既澳馬/出年既渣馬

升級   20%

該用戶從未簽到

搵唔到上屆女子第三名既馬拉松成績
    請問佢係中途退出定點? 係個人意願定能力問題?

升級   78.75%

該用戶從未簽到

回復 10# 的帖子

why ask lei?

升級   100%

奮鬥

原帖由 LL3578 於 2011-4-3 23:42 發表

呢個選拔賽其實我應該好大機會報,試下無妨
    話唔定好似我一年前參加某場長跑賽咁而試出彩虹呢 " />" />
    跑全馬我自己都有諗過,但未必係短期內既事
    假如我真係幸運地拎top3,我既全馬夢就未必要等到年尾既澳馬/ ...

主辦單位作風應該幾夾你, 去啦! 一定青出於藍!

升級   23.68%

該用戶從未簽到

上年 成績

男子組  冠軍:(18'37"),亞軍:(18'42"),季軍:(19'50")
    女子組  冠軍:(25'54"),亞軍:(26'23"),季軍:(32'21")

from
    http://www.universe.org.hk/

升級   38.42%

難過

回復 13# 的帖子

嘩...女子組...5km跑第3同第1差好遠-_-成7mins

升級   0%

開心

以下係有關於今屆新星賽再詳細D既資料

比賽日期        :         2011年 5月 28日(星期六)
    集合時間        :         4:15-4:45pm (逾時集合作棄權論)
    開賽時間        :         5pm
    比賽時限         :          5000米計時賽(賽道一圈為 400 米,即12個全圈加1個半圈),限時30分鐘
    集合地點        :         香港大口環沙灣徑10號香港大學何鴻燊體育中心運動場

男、女子各一組,分別以一個回合進行。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sunnyman913 於 2011-4-2 14:36 發表
    未夠18歲......

小孩子

升級   83.16%

開心

原帖由 econecon 於 2011-5-16 06:48 PM 發表

小孩子

我16

升級   38.95%

該用戶從未簽到

4-11 多數跑幾多min?

升級   0%

開心

原帖由 kit00 於 2011-5-17 00:34 發表

4-11 多數跑幾多min?

你既意思係咪想問 第 4-11名果批既完成時間?
    呢行暫時好似冇咩數據俾你睇到
    因為今年先係第二屆舉辦新星賽
    而第一屆據我所知就男子組就有13個人跑,而女子組既參賽人數就真係唔知

* 你係咪同我一樣都有報今屆新星賽呢?如係係既話,28號港大見~

升級   38.95%

該用戶從未簽到

回復 19# 的帖子

姐係13個人爭名次11個?