香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Gunners
打印 上一主題 下一主題

2012渣打馬拉松

升級   37.6%

該用戶從未簽到

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

原帖由 saki 於 4-10-2011 11:58 發表

我不讚成大家因報名程序出了問題而重覆報名

此等行為實屬非常自私, 除大大加重工作人員的工作量外, 更令部份跑友可能因額滿而未能參予賽事

本身個系統問題, 佢連我CONFIRM PAGE 都無出現過,  我連自己咁樣係唔係填左都唔知, 咁我真係等十日先去搵佢? 如果你話叫我去打電話CHECK, 咁現在聽電話D 人唔會忙左?
    現在既本身個糸統自己DESIGN 有問題.. , 如果佢真係跟住我用我個ID/PASSPORT NO 去做KEY, 根本就唔會有重覆報名個問題出現, 好似我個CASE 咁, 我係STEP2 已經出現左SESSION TIMEOUT 個問題(SESSION TIMEOUT 即係去個SERVER 等唔到佢返來, 而令到個SESSION 要斷), 我連佢第三個STEP 檢查及遞交個畫面都未見到, 咁我算係報左名?
    如果佢果下真係已經入左DB , COUNT 左我RECORD, 咁我係第二次埴FORM 果下, 同第三次報到名既時候, 都應該一早俾佢REJCET 左, 因為佢一CHECK 到個SERVER 同個DB 入面有相同ID NO/PASSPORT NO , 一定會REJECT, 佢現在連咁都無做, 連咁基本既野CHECKING 都無...咁點可以令我相信我前, 一,兩次既動作已經等同左報名呢?

上年所有謂重覆報名而多左好多位,  其中一個主要原因係電腦同郵寄都做左, 佢地無CHECK 先會攪成咁..  今年仲要重覆再來一次..

copy from 官網
    "[香港,2010年12月9日] 香港業餘田徑總會宣佈,由於部份渣打馬拉松2011參賽者同時重覆透過網上及郵寄方式登記報名,經大會核算後,現有少量名額,呼籲欲參賽者爭取最後機會,從速進行網上報名。"

或者你覺得我咁做算係自私, 但我覺得, 我只係見到根本連最基本既登記都無出現過, 我完全唔認同咁叫左已經報左名...我亦唔相信連CONFIRM PAGE 都未有, 未按CONFIRM BUTTON, 佢都會咁COUNT 左一個人, 如果真係咁, 佢地真係好大鑊..因為未CONFIRM , 即係無VISA/MASTER 既SUBMIT, 咁一有人玩野, 寫個PROGRAM 去GEN KEY(假ID) LOOP 到第三版就算..咁好快個比賽都會FULL, 大家都唔駛報名..

升級   66.25%

奮鬥
  • 簽到天數: 4 天

原帖由 晴朗 於 2011-10-4 12:34 發表 題外話,今年好多轉變,路線改咗,衫都有可能改埋,仲用埋紀念性晶片(多件紀念品),一擺過一成不變的感覺,都算有啲進步啦。

登錄/註冊後可看大圖
    丫, 剛剛先發現佢今次係白色晶片

蝕左

升級   100%

開心

原帖由 炒炒 於 4-10-2011 14:04 發表
    丫, 剛剛先發現佢今次係白色晶片

蝕左

我都有黃色晶片.. 我原本都想用, 但見到佢寫一次性白色..我即刻DELETE 左個晶片NO, 選左佢..
    重點係有紀念性~~~

升級   44.21%

該用戶從未簽到

點解睇唔到第18頁
    重未有人打㴝回覆,full左點算
    回返上面ching,尋日打通左渣打嗰邊都係會叫你重新登記一次,所以唔應該責怪再登記既人,因為今年根本唔可以雙重登記

升級   72.63%

開心
  • 簽到天數: 2 天

我都無人打番比我, 唔知等到幾時

升級   68.95%

該用戶從未簽到

希望以下幫到大家:
    我昨天 (03/10) on line register 但最後去到 Step 3 就話session out, 都唔知點,剩係話十日後再check.
    今早 (04/10) 我打去銀行信用咭中心check,佢話冇過個呢筆數,即代表冇record, 所以 re-do on line registration again. This time the registration is successfully completed.
    Good luck to you all !!!

升級   52.5%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 seamandiver 於 2011-10-5 15:52 發表 希望以下幫到大家: 我昨天 (03/10) on line register 但最後去到 Step 3 就話session out, 都唔知點,剩係話十日後再check. 今早 (04/10) 我打去銀行信用咭中心check,佢話冇過個呢筆數,即代表冇record, 所以 re- ...

即係點?我而家都唔可以再上網填form
    打熱線問就話有我報名record, 但就未過到數
    仲可以點過數

升級   80%

該用戶從未簽到

我未夠秤呀!又要等多年喇!唉

升級   76.25%

該用戶從未簽到

如果有人收到渣打打比你叫你地攪入數記得依度講聲︿︿

升級   72.63%

開心
  • 簽到天數: 2 天

終於打到電話, 個職員只係同我講有我record, 不過billing 過數唔成功, 我問佢咁係唔係留到位只欠payment confirm, 佢又話唔可以咁講, 我真係唔知佢想點. 佢話4-5工作天內, 如果無問題便可以在website check 到, 有問題佢地會打番俾我

升級   76.25%

該用戶從未簽到

";kjhtds431
    原帖由 ivan_ip 於 2011-10-6 12:57 發表 終於打到電話, 個職員只係同我講有我record, 不過billing 過數唔成功, 我問佢咁係唔係留到位只欠payment confirm, 佢又話唔可以咁講, 我真係唔知佢想點. 佢話4-5工作天內, 如果無問題便可以在website check 到, 有問 ...

但係我第二日打去時佢話我報左,差payment,我問佢會唔會到時叫我人手pay時完左報唔到話唔會喎,話我已經係額內

升級   84.85%

奮鬥

好煩惱呀..我岩岩係係查詢報名信度CHECK到有我個名..
    但我未去到VISA個度都已經DOWN左機..咁即係點??

升級   76.25%

該用戶從未簽到

渣打馬拉松 報名網「跪低」
    2011年10月06日
    (1人)瀏覽人次:3,933回應:0
    FacebookTwitter轉寄朋友文章回應
    【本報訊】明年 2月舉行的渣打馬拉松,未開跑已「跪低」。報名開始僅三日,大批市民上網報名時被網站系統中斷申請,訊息顯示要 10個工作天才完成手續;部份人則未能通過信用卡驗證。香港業餘田徑總會承認報名程序有問題,今日與網站承辦商研究解決。

有人未通過信用卡驗證
    放大圖片

渣打馬拉松是本港體育盛事。資料圖片

渣打馬拉松本周一起接受報名,參賽名額增至歷年最多的 7萬個,但報名首天已問題多多。有參賽者首天登入「網上報名」一欄時,竟需輸入使用者名稱和密碼,網站系統似仍在測試階段;另有多名參賽者在網上繳付報名費時未能通過信用卡驗證,「 server down咗(系統死機),去到信用卡認證死咗」。
    最多人鬧爆的,是上網報名時遭系統中止申請,報名費仍未繳付,訊息便顯示要 10個工作天後才通知報名是否成功。有參賽者致電渣打馬拉松熱線投訴,雖獲職員保證預留參賽名額,但仍擔心未能出賽。有網民炮轟:「年年如是,年年都錯漏百出!」
    本報記者昨以瀏覽器 Explorer 6.0在網上報名參加渣打馬拉松,填寫基本個人資料及賽事選項後,卻未能登入第二步驟,網站顯示:「閣下之網上登記正在處理中,並將於十個工作天內完成」,又指「請勿重複網上登記或郵寄報名」。其後記者再以另一瀏覽器 Firefox 5.0申請,成功報名。
    主辦單位香港業餘田徑總會承認收到有關投訴,主席關祺估計因太多人於同一時間報名,令網站「擠塞」。他說今日會與網站承辦商開會,要求對方提交報告,以及檢討報名程序和解決技術問題,稍後向公眾交代。他又保證,參賽者曾經於網上登記,且有記錄在案,其名額可獲保留。

好似冇問題喎,有record就得。。。

(轉至其他forum,唔知係邊張報紙呢。。。)

升級   100%

開心

原帖由 yannn3860 於 2011-10-6 13:33 發表
    好煩惱呀..我岩岩係係查詢報名信度CHECK到有我個名..
    但我未去到VISA個度都已經DOWN左機..咁即係點??

我都有你類似情況發生, 我今早透過電話知道信用卡過數會在5-10天完成, 而佢地有幫我留左位, 所以你都唔駛太擔心

升級   84.85%

奮鬥

原帖由 chowsmile 於 2011-10-6 13:50 發表

我都有你類似情況發生, 我今早透過電話知道信用卡過數會在5-10天完成, 而佢地有幫我留左位, 所以你都唔駛太擔心

但我一開始有一次STEP 1就已經DOWN機..
    之後再試多次先去到信用卡度..好驚咁樣就當重覆左報名收多次$$=0=

升級   100%

開心

原帖由 yannn3860 於 2011-10-6 13:54 發表

但我一開始有一次STEP 1就已經DOWN機..
    之後再試多次先去到信用卡度..好驚咁樣就當重覆左報名收多次$$=0=

你可以試下再用網上報名試step 1, 如完成step1 後, 有顯示類似你已經有紀錄的信息, 咁就應該冇問題.

而過數方面, 因用人手過數, 所以應該唔會重覆過數.

升級   85.79%

該用戶從未簽到

唉..............可以點 ?

又報不到
    又叫人等10 日

報不到就..........................

升級   71.8%

奮鬥

原帖由 SEA 於 2011-10-6 16:25 發表
    唉..............可以點 ?

又報不到
    又叫人等10 日

報不到就..........................

唯有拿拿臨寄申請表去補飛

升級   100%

開心

原帖由 Rhys 於 6-10-2011 13:35 發表
    渣打馬拉松 報名網「跪低」
    2011年10月06日
    (1人)瀏覽人次:3,933回應:0
    FacebookTwitter轉寄朋友文章回應
    【本報訊】明年 2月舉行的渣打馬拉松,未開跑已「跪低」。報名開始僅三日,大批市民上網報名時被網站 ...

問題係佢指十日個MESSAGE , 熟PROGRAM 既都知, 這句係佢地SESSION TIMEOUT 既DEFAULT MESSAGE,
    有D 人STEP 1 已經出現這個MESSAGE, STEP 1 連名同身份證都未入, 點可能會有客戶既RECORD 呢?
    而且佢地所講
    "他又保證,參賽者曾經於網上登記,且有記錄在案,其名額可獲保留" , 這個記錄在案會係邊個STEP 做呢?
    我自己身為IT 人, 俾我寫一個WEBSITE , 我一定唔會係佢按CONFIRM BUTTON 之前就幫佢寫入DB
    而且如果真係在CONFIRM PAGE 之前已經幫佢COUNT 左人..咁整個比賽名額咪好快FULL ? 只要有人行個WEB LOAD PROGRAM , 佢一定死硬(D FOR WEB PAGE TEST 既WEBLOAD PROGRAM , 網上面真係銀河沙數..),

如果佢係CONFIRM PAGE 之前, 有紀綠(e.g 寫係log 入面), 但唔COUNT 總人數, 仲死..
    因為如果最後成功完成晒五個STEP 報到名既人, 真係用晒網上名額, 咁果D 只係去到第二, 三個STEP 既人點計呢?

講真, 以渣打既比賽人數來計, 我估佢同一時段用網上報名人數, 唔會過一千, 咁既CONCURRENT CONNECTION 都頂唔住既, 有部似樣少少既WEB/APP SERVER , 都唔會咁樣死左係度(如果佢個HTTP CONNECTION SET 得細, 我就無話可說啦..)

總之成件事都真係攪笑到爆...