香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

如何極速學游水??

升級   0.67%

該用戶從未簽到

咁係....我想趕得切玩ITU個比賽,但而家得返5個月時間,
點樣可以極速由50米淡水都游唔掂變為游到750m咸水呢
+1 0
上一篇︰祝4月28日-keiyung0428, 生日快樂!下一篇︰勞動吧!4/30, 5/1, 5/2操練(5/2+操)

升級   98.8%

該用戶從未簽到

knight兄, 你或且可以參考這個模式

每星期練2至3次, 每次游足1粒鐘, 其中一次可選擇游海.

泳池模式 :
* 第1週可每50m休息
* 第2週要每100m才可休息
* 第3週要每150m才可休息
* 第4週要每200m才可休息
* 第5週要每250m才可休息
* 第6週要每300m才可休息
* 第7週要每350m才可休息
* 第8週要每400m才可休息
* 第9週要每450m才可休息
* 第10週要每500m才可休息
* 第11週要每550m才可休息
* 第12週要每600m才可休息
* 第13週要每650m才可休息
* 第14週要每700m才可休息
* 第15週要每750m才可休息
* 第16週要每800m才可休息
* 第17週要每850m才可休息
* 第18週要每900m才可休息
* 第19週要每950m才可休息
* 第20週要每1000m才可休息

游海模式 :
第5週之後, 可以試吓游出浮台(因為浮台距離沙灘通常都少於200m), 休息一陣再重復練習, 為時1粒鐘
第10週之後, 可以試吓游出浮台, 繞過浮台(不休息)游回沙灘, 休息一陣再重復練習, 為時1粒鐘

keep住咁練, sprint distance嘅750m一定冇問題

升級   52.3%

該用戶從未簽到

仲有成5個月, 花多少少心機一定學得識
至於有幾快就要睇你天份啦

升級   23.68%

該用戶從未簽到

我都同數主有同樣問題!! d 資料好有用thx

再借post一問

如果想平平地玩3鐵

游水時 下身著3角泳褲 上身應該要著咩衫??

thx

升級   95.26%

該用戶從未簽到

著普通貼身運動衫就 OK

但3角泳褲踩單車,無墊會有少少唔舒服。

升級   95.26%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

要提高快,一個星期自己練 5次水 ...

平平地參加個三鐵游水班,一個星期上一堂,會好有幫助。

升級   23.68%

該用戶從未簽到

原帖由 owen8000 於 2011-4-28 22:41 發表

著普通貼身運動衫就 OK

但3角泳褲踩單車,無墊會有少少唔舒服。

ching 有冇d介紹 如果唔著3角泳褲比賽

升級   95.26%

該用戶從未簽到

原帖由 mozzz 於 2011-4-28 22:50 發表

ching 有冇d介紹 如果唔著3角泳褲比賽

元朗 NB Outlet 有件一件頭既三鐵衫,特價 100蚊有找 ... 單車、游水、跑步 一次過搞掂。我上星期買時已無乜貨了,唔知是否仲有你 size ...

又或者平平地買條香港版子既三鐵褲,折左後百幾二百蚊應該有交易。

升級   25.8%

該用戶從未簽到

原帖由 mozzz 於 2011-4-28 22:18 發表 我都同數主有同樣問題!! d 資料好有用thx再借post一問如果想平平地玩3鐵游水時 下身著3角泳褲 上身應該要著咩衫?? thx
我就著開有單車褲咁長果d泳褲,因我怕走光
游果時上身唔洗著,係上水去轉項區後先要著. 除非件衫係緊身衣,唔係的話落到水點都有d水阻
上幾次我都係著背心跑衫,不過次次著都唔多方便,今次諗住將件單車衫改做背心車衫,睇下出黎會唔會好d先

升級   21.55%

該用戶從未簽到

3角褲 沒問題, 個o2法國人有時都著3角褲比賽
單車褲有墊冇墊, 我個人黎講已冇分別, 如果seat位合式, 有同冇分別吾大.
早兩年見world cup 都有好多人著3角褲, 而家少好多, 可能係品牌推廣問題.
最重要都係自己舒服, 有時著兩個骨貼身褲都吾係好受

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

原帖由 owen8000 於 2011-4-28 22:58 發表
    元朗 NB Outlet 有件一件頭既三鐵衫,特價 100蚊有找 ... 單車、游水、跑步 一次過搞掂。我上星期買時已無乜貨了,唔知是否仲有你 size ...
    又或者平平地買條香港版子既三鐵褲,折左後百幾二百蚊應該有交易。

東涌 NB outlet 間舖好細, 好似冇哩啲賣.
    另外, K-Swiss outlet, 好大張 poster 係三鐵運動員,
    但係都唔見有三鐵衫褲賣.

我都諗緊, 係咪就咁著東涌會衫, 單車衫褲裝.
    但係單車袋位, 應該會有水阻,
    至於有 pad 嚟跑步, 我估... 可以接受啩......

(不過, 我玩 super sprint, 試吓先冇壞.)

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 得得地 於 2011-4-29 10:47 發表

東涌 NB outlet 間舖好細, 好似冇哩啲賣.
    另外, K-Swiss outlet, 好大張 poster 係三鐵運動員,
    但係都唔見有三鐵衫褲賣.

我都諗緊, 係咪就咁著東涌會衫, 單車衫褲裝.
    但係單車袋位, 應該會有水阻, ...

可以上水先著返件上身衫, 好多人都係咁

升級   23.68%

該用戶從未簽到

原帖由 owen8000 於 2011-4-28 22:58 發表

呢件好野來...不過去過東涌就唔見

原來我誤以為游水都唔可以露點xd

thx chings

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 mozzz 於 2011-4-29 19:28 發表

呢件好野來...不過去過東涌就唔見

原來我誤以為游水都唔可以露點xd

thx chings

游水可以盡情露

升級   7.05%

該用戶從未簽到

我都想問少少問題~
    大家轉項會用上多少時間呢?
    就計科學園呢到...??? 因為我第一次報左左科學園半奧賽玩下~

升級   23.68%

該用戶從未簽到

原帖由 龍龍 於 2011-4-30 00:41 發表
    我都想問少少問題~
    大家轉項會用上多少時間呢?
    就計科學園呢到...??? 因為我第一次報左左科學園半奧賽玩下~

睇番以前成績
    每個t大約2分鐘多d