香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

大家單車放邊?

升級   99.47%

該用戶從未簽到

小弟一路都我恨有架單車, 不過又未夠錢同女友搬出去住, 而家母又極唔鍾意有架單車放o向廳.. (騎樓已經無位)
自從完過馬拉松之後, 就已經立心一定要玩三鐵. 但單車的安置係最大o既問題..

暫時我自己諗緊就有三個方案

1. 放鐵人會
- 我見之前有ching 提過有o的鐵人o既會可以俾o的 member 放車, 但我想知道詳情係點.

2. 放迷你倉
- 我住將軍澳翠林, 最近o既迷你倉好似都要去油塘, ~$500 一個月

3. 拆散放屋企
- 但我又未知一架 road bike 拆散後大概要幾多位, 小弟 164 cm 高...

各位有冇好提意? 定係我去租車比賽算? 但我又唔係好清楚租車比賽o既o野, 有冇ching c姐可以分享o下?
+1 0
上一篇︰轉載:「張德康踏破衰老定律」by 明報下一篇︰TYR既三鐵衫褲邊度有得賣??

升級   21.55%

該用戶從未簽到

放屋企 要操車咖嘛

升級   52.3%

該用戶從未簽到

迷你倉$500都好貴吓......
租車玩左第一次先, 之後再考慮, 報名詳情有列明租車情況

升級   82.33%

該用戶從未簽到

原帖由 kaevin 於 2011-5-17 13:51 發表 小弟一路都我恨有架單車, 不過又未夠錢同女友搬出去住, 而家母又極唔鍾意有架單車放o向廳.. (騎樓已經無位)自從完過馬拉松之後, 就已經立心一定要玩三鐵. 但單車的安置係最大o既問題..暫時我自己諗緊就有三個方 ...
正所謂有頭髮就有辦法;我之前都好似你咁煩惱過,但經過多小時0係屋企左度右度後,終於諗到呢個勁慳位既方法,真係多左架單車都唔覺!!~ 連我阿媽咁反對既情況下我都冇聲出了~ (我諗你屋企都好難細得過我呢間屋村掛~)不過如果你真係第一次玩三項,建議你試下租車玩一次先,因為玩單車堅貴,萬一試完唔鍾意玩咁就麻煩啦....

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 kofelix 於 2011-5-17 18:08 發表
正所謂有頭髮就有辦法;我之前都好似你咁煩惱過,但經過多小時0係屋企左度右度後,終於諗到呢個勁慳位既方法,真係多左架單車都唔覺!!~ 連我阿媽咁反對既情況下我都冇聲出了~ (我諗你屋企都好難細得過我呢間屋村掛~)不過 ...

Felix你架車前叉既dropout位係carbon, 最好小心處理, 唔係好易爛, 包一包佢可能會好d

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

原帖由 kofelix 於 2011-5-17 18:08 發表
    正所謂有頭髮就有辦法

kofelix ching, 我鍾意你... 哩句 !   

原帖由 kaevin 於 2011-5-17 13:51 發表
    小弟一路都我恨有架單車, 不過又未夠錢同女友搬出去住, 而家母又極唔鍾意有架單車放o向廳.. (騎樓已經無位)
    自從完過馬拉松之後, 就已經立心一定要玩三鐵. 但單車的安置係最大o既問題..

講返... 之前我都有哩個問題.
    踩車... 設備/金錢, 安全, 安置... 樣樣都係問題.

我都係跑完渣馬, 就嚟生日, 又咁啱係有同學二手車... 先至順水推舟, 買咗二手車.
    講買車講咗好耐, 老婆大人又話擺出街 (冇梗), 露台 (日曬雨淋), 廳唔得, 最後都擺咗喺房......
    我遲啲都會搬細屋, 到時實有排煩.

有次聽人賣按摩椅,
    佢話: 你唔執個屋企, 就梗係好似冇位啦.
    當你一有決心要買, 就屋企點樣執都會執到個位嘅.

雖然有啲 hard-sell, 到時我搬屋, 可能要丟多啲無謂嘢, 舊書, 都要擺好架車......   

聽講... 都係拆轆, 左塞右塞, 擺上櫃頂等等.
    我同學就 set 咗車架喺走廊神咁高, 行過都頂唔到......

升級   82.33%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2011-5-17 21:54 發表 Felix你架車前叉既dropout位係carbon, 最好小心處理, 唔係好易爛, 包一包佢可能會好d
    多謝提醒,我會小心d架啦~

升級   98.8%

該用戶從未簽到

Kaevin兄, 我自己架車都擺迷你倉, 個倉喺觀塘, 月租$200左右, 都幾抵玩, 已經pm左你倉的info for your reference

升級   0%

該用戶從未簽到

向高空發展
    又摷番D舊相出黎先 ^^

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 9 天

原帖由 kaevin 於 2011-5-17 13:51 發表

暫時我自己諗緊就有三個方 ...

試下問吓將軍澳啲單車餔可否放車, 沙田火炭有單車鋪有這些服務.

升級   100%

慵懶

原帖由 JC 於 2011-5-20 12:47 發表
    向高空發展
    又摷番D舊相出黎先 ^^

登錄/註冊後可看大圖

架單車好靚

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 laputa99 於 2011-5-20 15:10 發表 架單車好靚

換左車lu。。。

升級   100%

慵懶

原帖由 JC 於 2011-5-20 16:14 發表

換左車lu。。。

什麼單車

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 JC 於 2011-5-20 16:14 發表

換左車lu。。。

JC你架Kult好唔好踩?

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 laputa99 於 2011-5-20 15:08 發表

試下問吓將軍澳啲單車餔可否放車, 沙田火炭有單車鋪有這些服務.

How much for this kind of service in Shatin ??

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2011-5-20 16:32 發表 JC你架Kult好唔好踩?

Jason, 你收風都幾犀利喎
    部KULT輕左硬左, 反應比部Kharma race快,
    用左RRS crankset, 比Red餅感覺上傳動好力D(可能心理作^^)
    不過細餅上大餅就明顯順過Red。
    試踩幾次, 未踩長途, 但係舊患返發(腰椎), 遲D先試長途!!

升級   100%

慵懶

原帖由 key 於 2011-5-20 16:42 發表

How much for this kind of service in Shatin ??

Key ching, check pm

升級   0%

該用戶從未簽到

啱啱再影張相, kaevin師兄可以參考下,
    全部掛起晒, 個單車架二百幾蚊, 好夠力,
    裝多條通, 掛多對wheelset都得!
    完全唔阻地面~

登錄/註冊後可看大圖

升級   99.47%

該用戶從未簽到

好可惜, 小弟同家姐共用一間房, 除了書櫃同上下格床, 已經冇位... 其他大大小小o既地方都已經被佢或定父霸佔...

而客廳又被劃為"雜物禁止區"...

13" x 19" x 28" 放唔放得落? (床頭, 有o的雜物, 個位係咁大倒...)

升級   0%

該用戶從未簽到

13x19x28。。。。。。應該又真係唔夠!