香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

其實玩三鐵適唔適合做 GYM 架呢??

升級   82.33%

該用戶從未簽到

舉鐵練大隻會唔會令人游水0個陣更加沉架呢??答單問下~ 我通常練完水轉頭就練跑,呢個練習組合會唔會唔多好,事倍功半?

+1 0
上一篇︰Alfred 毅行籌款訊息下一篇︰有關限制易手買賣,商業廣告,問卷調查,收費課程,講座的指引條款

升級   0%

鬱悶
  • 簽到天數: 2 天

玩gym都分兩類:賤肉橫生與強化肌肉
    你玩邊種

升級   52.3%

該用戶從未簽到

練完水轉頭練跑係其中一種三鐵常用既訓練方法, 事半功倍呢!
    至於做Gym就要有方法, 始終我地係要build up力量,唔係要外觀,重要同時唔好減低身體既柔軟度,都幾複雜

升級   82.33%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2011-8-31 22:32 發表 練完水轉頭練跑係其中一種三鐵常用既訓練方法, 事半功倍呢!至於做Gym就要有方法, 始終我地係要build up力量,唔係要外觀,重要同時唔好減低身體既柔軟度,都幾複雜

因為我之前好似聽人講過,話游水同跑步雖要既野正正相反,所以我就諗如果兩樣接住黎練會唔會有互相抵消既情況出現... 而家聽你咁講放心好多了~

我貪靚,所以想加強胸,腹同手臂既線條,因此打算加入少量健身~

升級   82.33%

該用戶從未簽到

原帖由 little-fish 於 2011-8-31 22:18 發表 玩gym都分兩類:賤肉橫生與強化肌肉你玩邊種

主要想加強返D肌肉線條,如練返D朱古力返黎~~

升級   21.55%

該用戶從未簽到

做gym 係要, 肌力 同肌耐力都會用練到.gym 既好處係可以鍛鍊到平時3鐵很少用到的肌肉, 有協助常用肌肉群的作用.增大肌肉細胞吾係甘易, 一日冇胺基酸 你都吾使指意大隻, 反而做gym後冇足夠的胺基酸 會另你肌肉細包月黎月細, 反而力量同耐力都弱哂

最重要係一個業餘3鐵愛好者, 有家庭 有工作 有3項操練 還有沒有時間一星期 2小時 weight training 呢?

胺基酸http://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%B0%A8%E5%9F%BA%E9%85%B8

升級   4.21%

該用戶從未簽到

做 Gym 都有分練肌肉耐力、肌肉爆炸力、增大肌肉、增大重量等等。

練三鐵就應該係練肌肉耐力、肌肉爆炸力,個人認為又應以肌肉耐力為主 ... 例如游水,三頭可以練,但要三組,每組 30次以上 ... 如果做唔到30次,即係重量重左,要輕返 D ...

Core muscle 都要練,可以參考以下短片

http://www.youtube.com/watch?v=fU0jqP4radE&feature=related

當你做多 D 運動,脂肪比例降低,線條自然會出來 ... 唔使特重去做大重量訓練令肌肉加大。

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 David2011 於 2011-9-1 10:25 發表 做 Gym 都有分練肌肉耐力、肌肉爆炸力、增大肌肉、增大重量等等。練三鐵就應該係練肌肉耐力、肌肉爆炸力,個人認為又應以肌肉耐力為主 ... 例如游水,三頭可以練,但要三組,每組 30次以上 ... 如果做唔到30次, ...
    真係不能同意更多...
    最重要係吾好月做肌肉細胞月細同脂肪細胞月大
    做完真係要即刻補給, 遲左就..."肌肉細胞月細同脂肪細胞月大" 看似大隻左 其實細隻左

升級   82.33%

該用戶從未簽到

多謝哂你地咁詳細既解釋~

升級   0%

該用戶從未簽到