香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

請教 - Asic Gel DS Trainer 16 - 運動X

升級   51.05%

該用戶從未簽到

我在旺角運動X見到Asic Gel DS Trainer 16, 但見到有三款.

頭兩款紅和黃, 要$899.
最後一款, 普通, 特價碼$549.

請教有什麼分別? $549 很吸引. 反正用來跑, 不計較顏色. THX!

http://www.asics.com.tw/running_detail.aspx?id=1653

http://www.asics.com.tw/running_detail.aspx?id=1652

http://www.roadrunnersports.com/ ... cmproductcrosssell/
+1 0
上一篇︰步頻問題..下一篇︰南豐新村康安街大圈(難度: 3/5)

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 devil226 於 2011-9-2 16:37 發表
    我在旺角運動X見到Asic Gel DS Trainer 16, 但見到有三款.

請教有什麼分別? $549 很吸引. 反正用來跑, 不計較顏色. THX!

http://www.asics.com.tw/ ...
    我上個月都係去旺角運動x買左橙色果款, 同一店內有$61x & $69x 2個價先夠爆趣 (我買左$61x)

問個店員佢話係橋位唔同

升級   51.05%

該用戶從未簽到

原帖由 kf 於 2011-9-2 17:10 發表
    我上個月都係去旺角運動x買左橙色果款, 同一店內有$61x & $69x 2個價先夠爆趣 (我買左$61x)

問個店員佢話係橋位唔同

Ching.

咁好不好著? 跑起來舒不舒服? 唔好意思...什麼叫做橋位唔同?

THX!

升級   100%

奮鬥

原帖由 devil226 於 2011-9-2 17:22 發表

Ching.

咁好不好著? 跑起來舒不舒服? 唔好意思...什麼叫做橋位唔同?

THX!
    我都想知.......佢話1對橋位有gel,我再問佢ds-trainer應該係得前掌同後跟位先有gel,佢問完同事g後都係答返話橋位唔同....

我主要跑山先著,好舒服,我可以著超過500k山

升級   10%

該用戶從未簽到

原帖由 devil226 於 2011-9-2 16:37 發表

http://www.asics.com.tw/ ...

多謝介紹, 我都去買左, 係$539, 聽聞快出新款所以特價!

升級   8.95%

該用戶從未簽到

原帖由 aerobots 於 2011-9-4 23:38 發表

多謝介紹, 我都去買左, 係$539, 聽聞快出新款所以特價!

我都係買左特價呢款..哈

升級   90.65%

該用戶從未簽到

我買了黃色的約2個月, 好著.

升級   51.05%

該用戶從未簽到

我都買了 $539. 明天試.

thx!!!

升級   95.79%

慵懶

原帖由 luhui 於 2011-9-5 13:52 發表
    我買了黃色的約2個月, 好著.
    我也想買,可厶話我矢口2邊度買嗎?

升級   95.79%

慵懶

我是運動家看

賣889$ 有9折

但都要成8舊水

點解你買得咁平

升級   16.84%

該用戶從未簽到

我都趁運動x大減價買左對gt-2160, $5xx, 有4隻色選擇。 新顏色的要$11xx。 差唔多可以買減價款2160 兩對。

升級   34.21%

該用戶從未簽到

ASICS GEL DS TRAINER 16是否適合跑全馬 !?

請教各位師兄/師姐,
    想買呢對用黎跑全馬適合嗎!?.....我平時練跑著緊"美記"的WAVE ELIXIR4同WAVE REVOLVER2#8KS-85527#同"ASCIS"Gel Tarther RS ALIVIO2(通常用對"Tarther"跑運動場/跑街用"美記"的Revolver2同Elixir4).......依家呢3對都喺09年買的!
    現在著緊"ASCIS"GEL Tarther RS Alivio2#TJR236#同美記對"Revolver2"跑10k賽....
    之前著"WAVE ELIXIR4"跑過2010渣打全馬.....上年著"WAVE REVOLVER2"跑半馬, 但跑入西隧開始腳後根痛......><
    今年報咗全馬.......想揾對舒適同輕身d, 跑好d時間 !........若這對不適合的話, 還有其他選擇嗎!?

Remarks : 本人體重約:54~55kg / 有扁平足 !

多謝各位幫忙!.......^^

升級   20%

該用戶從未簽到

回復 12# 的帖子

您好,這個問題我略有心得,大家分享下吧!
    DS TRAINER 我已穿了三對,是我認為練習鞋中比較輕,甚至可用來比賽的好鞋,它的保護性高,我通常用來作長課之用(20k-30K),  亦試用來跑全馬,一次4:00, 一次3:35, 其實我認為以我們這些業餘跑手來說,跑畢一個全馬,對腳的保護是最重要。我曾經穿spacer跑3:18, 但跑了三小時後明顯腳板同腳跟痛,因為鞋是輕,但薄,跑三個多鐘後已經不夠保護,反而DS TRAINER 跑完明顯冇痛。記得上次東京馬拉松,在Asics counter  問d 日本人
    Sales, 佢地都係話用自己目標時間來決定鞋款。我個人意見:sub3著 Mizuno spacer, 3﹣330著 Tather, 330-430 DS Trainer, 430-600 保護特強如Nimbus/KAYANO 或同類牌子厚底型號。跑步為健康,最緊要唔好傷!
    (以上全屬個人意見到)

升級   20%

該用戶從未簽到

回復 12# 的帖子

P.S. 最近買咗對skysensor, 感覺明顯和Tarther 很不同,

升級   34.21%

該用戶從未簽到

回復 14# 的帖子

師兄, 好多謝您的寶貴意見同分享.....
    請問您對skysensor是17還是其他號碼?.........同Tarther有什麼不同感覺.......您是指保護性定重量?

謝謝分享....^^

升級   0%

開心

Leeahmow 師兄,
    小弟上年“渣馬”,著japan skysensor 跑03:37...今年挑戰sub 03:30....著番這对,还是china tarther 好?

升級   20%

該用戶從未簽到

回復 15# 的帖子

apky2003兄,以下全屬個人感受; 跑步多年, 一直著名spring type( tarther/spacer/DS trainner/boston 一類), 小弟見識少,近來知道原來很多師兄著名skysensor, 所以又想試試,昨晚才第一次落場,即時感覺用力位置有少少唔同咗,1k後右腿內側肌肉有感覺,我知係因為對鞋本身設計有關(有說法話題skysensor俾你似赤腳跑步),頭幾k未慣,用力有點怪,但隨後7,8k 完全放鬆雙腳,淨core用力( 跑步係唔應該小腿出力), 漸漸發覺佢又幾慳力, 而且跑後腳底arc位唔痛,***我仍在嘗試和適應,而以上只屬我個人感覺,ASICS咁出名,每款設計一定有其優點,視乎啱唔啱你!

升級   20%

該用戶從未簽到

回復 17# 的帖子

同意,所以好跑鞋唔係幫你跑快d, 而係保護對腳冇咁傷!

升級   20%

該用戶從未簽到

回復 16# 的帖子

兩對都有人著住跑好成績,真係冇資格答你,絕對同意nothibg 師兄講;練習至係令你跑快7分鐘的最大原因,不過話時話,快7分鐘即係每k快10秒  5'/k, 唔係好難,練就多數得!315就要好辛苦練至得, sub3就唔係話練就得, 要講天份!年紀同訓練方法!

升級   0%

該用戶從未簽到

我從未著個老虎跑鞋,昨天旺角試著DS Trainer 16,發覺鞋頭同鞋底比較細小,著落吾舒服,都係美記適合D!