香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kenneth
打印 上一主題 下一主題

已開始接受報名。

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 Alfred 於 2008-8-27 22:14 發表

Gills兄,有咩教訓呀?講嚟分享吓!

alfred一起少睇post啦....
gills兄講過佢當年跑全馬做左車路士fans

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alfred 於 27-8-2008 22:14 發表

Gills兄,有咩教訓呀?講嚟分享吓!

都係好似Stanley兄咁講上左車, 完全Out of expectation, 以為走到20k/30k咁40k應該冇問題, 就係多左尼10幾k, 愈跑愈跌wat, 一直都keep唔倒D速度, 頭10k平均3'45", 跟著10k平均4'00", 再10k平均已跌落4'30", 之後個人好似"散"左, 連5'00都做唔倒, 仲有最致命係間唔中出現頭暈, 可能太熱或缺水, 而是次比賽冇帶PowerBar之類補充, 結果過了西隧就坐埋一邊, 內心掙扎了一會, 終於決定放棄.

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 8 天

30K之後的撞牆,我聽就聽得多,也一直存在著恐惧感。但無論如何,也要下定決心,明年2月8日還是要試食隻全馬的滋味。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   54.9%

• 簽到天數: 4 天

謝謝Gills兄的分亨,
    小弟九成九都係半隻馬,感覺未能食晒成隻馬(重有排練)
    10k不考慮,太多人似遊行多d~

原帖由 Gills 於 2008-8-28 09:42 發表

都係好似Stanley兄咁講上左車, 完全Out of expectation, 以為走到20k/30k咁40k應該冇問題, 就係多左尼10幾k, 愈跑愈跌wat, 一直都keep唔倒D速度, 頭10k平均3'45", 跟著10k平均4'00", 再10k平均已跌落4'30", 之後 ...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Gills 於 28/8/2008 09:42 發表

都係好似Stanley兄咁講上左車, 完全Out of expectation, 以為走到20k/30k咁40k應該冇問題, 就係多左尼10幾k, 愈跑愈跌wat, 一直都keep唔倒D速度, 頭10k平均3'45", 跟著10k平均4'00", 再10k平均已跌落4'30", 之後 ...

Oh,真係可惜!不如的起心肝一齊同各師兄姐跑,有人陪住可能走多7-8K,咁咪攪掂囉!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-8-28 10:05 發表
    小弟都曾試過在頂唔順時用PowerBar,但此物品太甜,食完後超口喝。仲死快D。

食完gel要飲水, 唔係會好口喝

升級   92.85%

該用戶從未簽到

出年2月8號, 小弟會參加牛年羅省華埠炮竹10K, 重有七年, 決定咗要跑完十二生肖. 到時一定以綠色戰衣出場!

另奉勸各位師兄/姐, 如初起跑步和想第一次參加全馬, 請作好練習和心理準備, 以免"hit the wall" or 上巴士.  小弟1981年開此跑步生涯, 到1991年才有勇氣玩人生第一次全馬 . So please Respect The Distance and Listen To Your Body.  Good luck every one.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

睇完咁多 ching 既分享,真係有小小放棄跑09年渣打全馬既念頭,原因為:
    1)   操練不足 -  做唔到像大隻兄所講每日跑20K or 像屈兄所講每星期 110K,小弟粗略估計每星期最多                                   只能跑 50 -70K。
    2)   經驗不足 -  小弟開始跑步只係一年度,正式比賽只係跑過 1 次 HM 同埋 1 次 10K 咁多,lvrunner兄跑咗                           成10年先玩第一次 FM,如果我咁快就學人跑 FM 極有可能會步 Gills兄後塵。

但以小弟一向不服輸既性格,加上經我人腦精密既分析之後,認為以上兩個問題是有機會可以克服的:
    1)    操練問題 -    我認為每日 20K or 每星期 110K 只是一個基本指標,由於每人各自體質有所不同,加上意                            志力未嘗沒可能將操練不足既問題克服。
    2)   經驗問題  -    睇返 Gills兄果次既經驗,發現佢頭 20K 只係用咗大約 75" (對我來講真係一個好快好快既                                時間),可能係因為咁影響到佢未段既耐力先完成唔到比賽。因為我今次只係想完成比賽而                            唔會諗時間既問題,如果我用比較慢同埋平均既速度來跑係會有機會跑(唔需要行)畢全程。

當然我都唔會淨係諗吓就真係會認為自己跑到啦,等天氣涼返d,我會係報名前安排一課 30K+ LSD 試試腳,好彩既話可以預先嘗試到 "Hit the wall" 既味道,應該會幾和味。

最後到時會著兩件衫去比賽,作定最壞打算到時要上巴士,會即時除咗長跑網件衫先,費時一陣比人影到影衰長跑網個朵就唔好啦。除非到時受傷或者其他不可抗力既原因,一於全馬!去馬!全馬!去馬!

升級   52.33%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-8-29 11:27 發表
    睇完咁多 ching 既分享,真係有小小放棄跑09年渣打全馬既念頭,原因為:
    1)   操練不足 -  做唔到像大隻兄所講每日跑20K or 像屈兄所講每星期 110K,小弟粗略估計每星期最多                                   只能 ...

大圍兄:
    我覺得你一定可以完成全馬。就以我自已為例,其實係08年年渣打前6個月我毎月里數都係大約200K左右。期間跑咗5個半馬吸取經驗。但我覺得最重要係開賽前1個月走1轉30K以上嘅山路。到比賽時你就會知到呢次山路嘅作用。努力呀!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-8-27 16:04 發表

唔理咁多, 十月開始練多d LSD, 一於全馬!

完全同意!!! 一同努力!!! 全馬......全馬.....全馬...

升級   0%

該用戶從未簽到

死就死啦! 一於全馬

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   97.67%

該用戶從未簽到

請問有無人知美津龍個半馬几時開始接受報名?
    我前日打去回總問,得到的只是官方式口吻
    總之就係叫你自己留意田總網址~
    憤怒

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 4 天

原帖由 phenli 於 2008-9-20 18:46 發表
    請問有無人知美津龍個半馬几時開始接受報名?
    我前日打去回總問,得到的只是官方式口吻
    總之就係叫你自己留意田總網址~
    憤怒" />

參考

舊年(2008)在1月8日舉行, 在12月初才開始接受公開報名
    (P.S. 由於是田總賽事, 會員又可優先報名................)

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

攞個靚number先!