香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

自由式踢腳

升級   84.4%

該用戶從未簽到

究竟游自由式應唔應該踢腳?有人話要踢得多先夠快, 有人又話唔踢先慳力。依家遇正奧運, 有好多教材可以用。

或者太多睇唔哂, 又或者外國人體質唔同無得比較。

我地就爭係睇近期好紅的孫楊,

剛奪得400M金
http://2012.i-cable.com/olympic/videoPlay.php?video_id=361&item=1

同2011世界游泳錦標賽的1500
http://www.youtube.com/watch?v=eRGtGlsyly0&feature=related

只觀察踢腳, 大家有咩發現呢?
+1 0
上一篇︰2012.10.13-14 雷利衛徑長征下一篇︰AVOHK - adidas 5公里長跑賽系列 2012

升級   82.33%

該用戶從未簽到

我覺得佢踢水頻率唔算高,但就好有節奏,同埋每下都好"陰力"feel~
以上純粹up下,有錯勿插...

升級   84.4%

該用戶從未簽到

如仔細睇1500, 頭段、中段同尾段係有唔同的踢水頻率。至於"陰力"同節奏, 相信係1500頭段會更明顯

除左用力、頻率同節奏, 可以留意下佢每一下踢腳同身體動作的配合

升級   100%

無聊
  • 簽到天數: 134 天

回復 3# 的帖子

要仔細睇多幾次先..

升級   84.4%

該用戶從未簽到

今晚孫楊又表現, 又有野學

升級   62.63%

該用戶從未簽到

升級   84.4%

該用戶從未簽到

孫楊頭1400的踢腳節奏都近乎一樣, 唔呼吸的一邊手抱水時踢一下, 再輕踢2下腳, 呼吸後, 呼吸那邊手抱水, 同時踢一下, 冼水,中間唔踢。咁樣為止一個周期, 然後重復以上動作

最後100M, 踢腳名顯加强, 但唔係亂踢, 而係好有節奏。 抱水時一定會有一下腳配合, 中間再有節奏咁加幾下, 然後到下一個抱手+踢腳

以上僅人觀察, 歡迎其他意見

另外大家又可以留意最後游第三的美洛利, 佢的form又點呢?

升級   13.67%

該用戶從未簽到

孫揚泳式可睇這段,好正
    http://v.youku.com/v_show/id_XNDA2MzA3MTU2.html

升級   4.67%

該用戶從未簽到

其實學到佢D節奏方法都冇用, 你跟足未必可以快速改善泳式...
    自由泳其大部分推進力係上身...踢腳既推進力其實好低, 2,3成吧...但好既踢腳可減輕水阻, 所以有人用兩下腳都可以好去水...當然, 一級泳手除左減水阻點會放過個2,3成推進力...好多小朋友揸板踢腳都好去水, 好快, 因為佢地腳夠軟, 大家不防諗諗點樣令到腳軟D...

升級   84.4%

該用戶從未簽到

要游得好真係好多學問, 唔係只改一兩樣就得, 係技術同體能的配合, 我地繼續比心機練習啦