香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

Nike Pro, Adidas Techfit, 2XU, Skins Compression wear邊條好?

升級   40%

奮鬥
  • 簽到天數: 4 天

各位ching好, 小弟初到貴境, 我想買返條tight著黎跑, 慢跑
    把左好多文, 想知邊條tight會好d, 我見2XU, SKINS都好多人suggest, 我見有好多ching0岩0岩訂左Skins A400, 或者用緊2XU Elite.
    但係小弟只係初跑者, 冇咁多budget買呢d compression.
    想問下Nike pro同adidas techfit既compression係咪差好多? 基本上同冇一樣?
    如果係, 係咪普通長tight就已經ok呢? 我見mizuo, asics都有d around $3xx既tight, 個d係好唔好架呢?
    煩請各ching請教一下, 感激感激
    +1 0
    上一篇︰靚mill生日快樂下一篇︰沙田新手報到! ^^

升級   43.68%

擦汗
  • 簽到天數: 2 天

如果Nike pro同Adidas 我個人會選擇Nike pro,因adidas褲檔較長較高腰,nike pro就貼d
    至於nike pro,Adidas 比mizuno,asice 單薄,
    點選擇就好取決於你自己跑幾耐,怕唔怕熱,
    我自己做例,每次跑得都1hour up,跑到咁上下會大汗會熱,著厚身tight會好唔舒服,所以我選擇薄身透氣度高既tight

升級   53.33%

該用戶從未簽到

Nike pro可以話冇...
    adidas techfit(舊版)有小小,不過佢冇出長款...好難話有咩compression功能..
    2XU佢而家新款有分3條line....應該係Recovery係最有效..
    SKINS都有分A200/A400/other...太多line冇咩去研究..不過自己有條A400,比起2xu好小小
    而mizuo, asics..我就未試過

升級   53.33%

該用戶從未簽到

其實ching你應該認清自己想要咩...
    如果想補下暖/型下的話就買普通tight褲啦,
    如果想買條有d功能性既compression,個budget一定會超....

再加上compression產品始終有壽命..我好小會著黎跑..(冇錢)
    以我自己為例,我有一套compression強既長褲/衫,不過淨係運動完作休息用,
    比賽/實戰時就用返普通短tight褲(型同貼身方便D),
    同埋買compression既褲一定要長...因為唔係長褲就冇左好多compression既功效

講到尾...都係錢啦

升級   100%

奮鬥

原帖由 Calf 於 2012-12-1 02:16 發表 其實ching你應該認清自己想要咩...如果想補下暖/型下的話就買普通tight褲啦,如果想買條有d功能性既compression,個budget一定會超....再加上compression產品始終有壽命..我好小會著黎跑..(冇錢)以我自己為例, ...
    同意師兄講:短tight比賽有用,長tight始終較焗,之前著new balance長,前天收到了skins都係長,主要都係用黎休息用。個人認為,除了係好凍要著,比賽我都盡量不著,返家后才作復康用。new balance長係較焗,但減價時三百幾蚊買,我用左一年覺得ok。買skin係想有多條作替換用。

升級   40%

奮鬥

多謝咁多位ching既意見, 我諗我呢d初哥, 都係用d普通tight先啦, 咁係咪其實nike, adidas, miuzno, asics個d基本上係一樣架呢? 只係厚薄既分別? 我見2XU都有條長tight, 不過要成$59x, 係咪同其他nike, adidas一樣? 個d都成$4xx, 好似好貴.....=.='' 我見美記都只係$3xx....差咁遠既=.=''

升級   4.74%

該用戶從未簽到

順路一問,因我都想買tight,
    今日我見到一隻牌子叫reecho,我想問一下各位師兄有冇用過
    呢隻牌子嘅tight褲,好唔好?

升級   16.95%

該用戶從未簽到

regular sport tights 同 compression tights質料功效不同,價錢當然分別好大!
    問題等如太空褸同羽裓保暖能力,垃圾膠袋同Core-Tex防水性能......

升級   77%

開心
  • 簽到天數: 12 天

SKINS
    貴得應該

升級   40%

奮鬥

唔該咁多位ching
    今日係旺角gigasports買左2條tight, 咁就冇左$800......
    1條miuzo size L, 1條2XU size m
    唔知有冇買錯size, 2條著落好似差唔多..........

升級   17.35%

奮鬥

回復 10# 的帖子

ching 是不是買了 mizuno BG8000?

升級   40%

奮鬥

原帖由 greennut 於 2012-12-4 01:32 發表
    ching 是不是買了 mizuno BG8000?

唔係呀, BG8000好靚喎, 幾錢呀?

升級   4.4%

該用戶從未簽到

BG8000 好似$800以上

升級   17.35%

奮鬥

回復 12# 的帖子

係giga見到8xx, 係幾靚,但係條褲好重

升級   27.67%

該用戶從未簽到

昨日買左條...new balance, 睇下呢種褲係唔係你地講到咁利害.

升級   40%

奮鬥

原帖由 man1973 於 2012-12-5 16:17 發表
    昨日買左條...new balance, 睇下呢種褲係唔係你地講到咁利害.

Ching買左邊條呀?!

升級   27.67%

該用戶從未簽到

回復 16# 的帖子

特價後199

升級   100%

奮鬥

原帖由 man1973 於 2012-12-6 12:42 發表
    特價後199

short?

升級   27.67%

該用戶從未簽到

回復 18# 的帖子

及膝,,,,

升級   66.32%

該用戶從未簽到

咁係有 compression 果d定普通tight呀?普通既tight無乜特別作用嫁啵