香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

請問有無人知, 香港有哪種保險計劃能保障在海外跑馬拉松賽事的跑手?

升級   13.8%

該用戶從未簽到

下月到東京跑馬拉松, 但仍未找到有哪種保險適用 (一般藍十字等旅遊保, 都不包括專業的運動賽事)

好苦惱~~
+1 0
上一篇︰哪裡有Forerunner 910 買?下一篇︰跑到肌肉痛還是受傷

升級   21.85%

該用戶從未簽到

可否睇睇保單內容? 一般旅遊保有講唔包 professional sporting games,但馬拉松算否? 建議你直接打去承保的保險公司查詢,佢一定答到你

升級   13.8%

該用戶從未簽到

原帖由 tango 於 2013-1-9 21:30 發表
可否睇睇保單內容? 一般旅遊保有講唔包 professional sporting games,但馬拉松算否? 建議你直接打去承保的保險公司查詢,佢一定答到你

藍十字保險, 主要不保事項的其中一點: 任何專業性質運動或比賽或受保人可從中獲得收入或酬勞的競賽。http://www.bluecross.com.hk/ch/travelsmart/details.html#majorexclusions

所以我相信都幾大可能海外馬拉松唔保. 不過都會再查查...

升級   96.8%

該用戶從未簽到

至少恆生包:

此保單不承保下列事項:1. 直接或間接由下列事件導致的索償:
(d) 競賽(步行除外)…

https://bank.hangseng.com/1/PA_1 ... tc_travelsure_c.pdf

升級   96.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ah_teng 於 2013-1-9 21:34 發表 藍十字保險, 主要不保事項的其中一點: 任何專業性質運動或比賽或受保人可從中獲得收入或酬勞的競賽。http://www.bluecross.com.hk/ch/t ... tml#majorexclusions 所以我相信都幾大可能海外馬 ...

Blue cross 一樣係包 (page 21),用腳嘅比賽係例外嘅例外:

http://www.bluecross.com.hk/shared/travel/TravelSmart%20-%20Policy.pdf

升級   13.8%

該用戶從未簽到

多謝各位回覆. 睇左好多 PLANS 的條款, 又打左去 BLUE CROSS 問, 都話旅遊保都不包專業運動賽事.

我依家諗緊, 不如買一份旅遊保 (旅程上都有需要既), 另加一份適用於全球的醫療保險 (自己不嬲都無), 萬一因傷入院的話都有 D 渣拿.

升級   96.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ah_teng 於 2013-1-10 12:15 發表 多謝各位回覆. 睇左好多 PLANS 的條款, 又打左去 BLUE CROSS 問, 都話旅遊保都不包專業運動賽事.我依家諗緊, 不如買一份旅遊保 (旅程上都有需要既), 另加一份適用於全球的醫療保險 (自己不嬲都無), 萬一因傷入院 ...

一般保險條款都唔會寫明包乜運動項目,宣傳資料時先會演繹出嚟參考。問題係乜野係「專業運動賽事」呢?D條款都寫明,不過我覺得以一般人嚟計參考馬拉松,風險好低而且舉辦單位多數會幫參賽者買少少醫療同責任保險,反而我覺得旅行保響醫療嚟講,最重要係緊急運送返港。我買咗好多旅行保險終於舊年「返本」,保哂響台灣住院同搭商務客位緊急運送返港就醫,雖然我唔係參加馬拉松出事,但對D保險條款都有少少研究。無論師兄買邊份保,都要睇D細字條款,問邊個都只可以參考,如果想認知涵蓋範圍,一定要白字黑字寫去問保險公司。最後一句係唔好貪平,越平涵蓋範圍越少,認清自己需要最重要。

升級   96.8%

該用戶從未簽到

原帖由 Carly 於 2013-1-11 08:57 發表 旅遊保險如果連緊急醫療及運送返港就醫都唔包就真係有點那個喇。touch wood咁講d嚴重事故旅遊保險都賠足,搭商務回港都係醫生因應個病情建議的,反而係d細野就多數賠唔足。

嘉莉師妹,如果有保險連緊急醫療及運送返港就醫都冇,又真係聽落都過分同唔會有人買,所以D保險公司唔會話唔包,不過涵蓋範圍同保頟唔一樣囉。例如樓上師兄講嘅藍十字,緊急醫療係無上限,相比我話嘅恆生只係有限保額,而且包埋入醫療費用,一來保額少咗二來受醫療項目條款限制。

我上次用嘅係Zurich, 緊急救援方面係同藍十字類似,獨立於醫療項目。而我可以坐商務返港,除咗醫生合作,仲要了解咗保險條款後同保險公司傾先有。條款寫明用經濟客位送返,而且非成年人士先可以親友陪同返港,一係就香港派醫生響香港先飛去外地,評估後先可以一齊搭返;又或者係包單程送親屬去接經濟客位接,一般係受保人身固。所以我係想話當你越了解,保險公司先會願意賠償。

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

回復 1# 的帖子

我差唔多間間問晒, 連中國太平呢啲肯take high risk 既公司都唔保。但旅遊保會照買, 因為成個旅程除馬拉松外, 其他都會受保。

升級   13.8%

該用戶從未簽到

原帖由 hiuchung406 於 2013-1-11 23:24 發表
    我差唔多間間問晒, 連中國太平呢啲肯take high risk 既公司都唔保。但旅遊保會照買, 因為成個旅程除馬拉松外, 其他都會受保。

係啦, 唯有係咁. 旅遊保都一定要買的啦.

升級   96.8%

該用戶從未簽到

原帖由 hiuchung406 於 2013-1-11 23:24 發表 我差唔多間間問晒, 連中國太平呢啲肯take high risk 既公司都唔保。但旅遊保會照買, 因為成個旅程除馬拉松外, 其他都會受保。

多咀問句,你打(電話?)去保險公司係問馬拉松定專業運動包唔包?如果係前者,有冇俾D比賽資料佢衡量過。以我認知以我為例玩果D係業餘性質Amateur,冇收入亦冇專業資格要求,而職業或收酬金果D先係 professional。反正我四月都去外地跑馬,等我都寫封信去問問先。

升級   21.9%

鬱悶
  • 簽到天數: 14 天

好像对于马拉松之类的运动保险,只有卖给主办方的,几乎没有卖给个人的。。。。。

升級   96.8%

該用戶從未簽到

我差唔多間間問晒, 連中國太平呢啲肯take high risk 既公司都唔保。但旅遊保會照買, 因為成個旅程除 ...
    hiuchung406 發表於 2013-1-11 23:24

寫咗去問一間我買開嘅保險公司,先知師兄們有幾氣餒。D代表都未聽清楚係乜運動就話唔包,令人感到有一種免麻煩嘅感覺。等我再繼續追問落去先,因為我都好想知。另外,揾咗一間保險公司嘅條款,係有明確界定也嘢係專業運動。

參與任何種類的專業運動或訓練,即:
    (i)參與有關運動或接受該運動之訓練可獲得某種形式的報酬;或
    (ii)以專業運動員身份參與任何運動或該運動之訓練而賺取收入

http://www.prudential.com.hk/eselling/rhc/policy.pdf

升級   100%

開心

赧酬即使只係一隻獎盃都計算在內。舉個例, 渣馬有啲組別講明唔會有任何獎項,赧酬。呢啲就會被分類為業餘運動, 屬受保類別。即係話, 只要你參賽既組別, 係有機會得到赧酬就應該冇公司會保。

升級   100%

開心

而東馬只要你有份跑就有機會得到赧酬, 因為佢只有一個組別, 所以被訂為專業運動。

升級   96.8%

該用戶從未簽到

hiuchung406 發表於 2013-1-17 10:22
    而東馬只要你有份跑就有機會得到赧酬, 因為佢只有一個組別, 所以被訂為專業運動。 ...

師兄講得好真道理,尋日我又同另一間保險傾,個職員當然一樣扭頭話唔包馬拉松,咁我解釋我參加果D係所謂marathon 係sport for all,冇專業資格要求,而且保險公司條款寫明,競賽雖然係不受保項目,但亦列明步行為主(racing but on foot)係例外。佢話雖然係咁寫,總之係唔包。

我睇過保單嘅詮釋權係依據香港法律,而唔係保險公司自己。如果唔包又咁寫,已經涉嫌誤導。可能係咁,果職員唔敢白紙黑字回復。一於再跟落去。

升級   100%

開心

felixcat 發表於 2013-1-17 15:42
    師兄講得好真道理,尋日我又同另一間保險傾,個職員當然一樣扭頭話唔包馬拉松,咁我解釋我參加果D係所謂m ...

同埋我問過相熟既保險朋友, 佢地比核保部睇埋東馬啲info, 我問可唔可以加load 保我, 佢地都唔肯。其實專業運動同業餘項目, 重點在於有冇機會得到赧酬, 所以如果任何比賽你參加既組別係有機會得到赧酬, 就係專業運動。唔理係唔係馬拉松。而我都相信呢個係香港啲保險公司既核保guideline。所以點解渣馬一啲冇赧酬既組別, 如馬拉松1組, 半馬1,2組會被視為業餘運動。而市場上係有保險專係保業餘運動, 受保與否分別在於有冇報酬。

升級   96.8%

該用戶從未簽到

hiuchung406 發表於 2013-1-17 16:52
    同埋我問過相熟既保險朋友, 佢地比核保部睇埋東馬啲info, 我問可唔可以加load 保我, 佢地都唔肯。其實專 ...

如果保險公司好似師兄咁解釋,我會接受馬拉松嘅記念T或者張證書都係報酬所以唔包,it's fair enough. 但明明白紙黑字寫on-foot racing 唔納入不承保範圍,一問競賽就話唔包,可怒也。
    歸根究底可能旅遊保險太平,與其咁麻煩招呼我地呢D特別客戶,簡單一句唔包算。一於跟落去。

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

felixcat 發表於 2013-1-19 08:26
    如果保險公司好似師兄咁解釋,我會接受馬拉松嘅記念T或者張證書都係報酬所以唔包,it's fair enough. 但 ...

我問過我個保險AGENT兼廿年老友, 佢同我講只要話不是競賽, 非職業和港隊, 是玩下性質參賽, 就應該可以包喎!

升級   96.8%

該用戶從未簽到

小叻 發表於 2013-1-20 22:58
    我問過我個保險AGENT兼廿年老友, 佢同我講只要話不是競賽, 非職業和港隊, 是玩下性質參賽, 就應該可以包 ...

師姐所言非虛,我又終於問到一間確認咗係包,有興趣師兄師姐可以PM問保險公司名稱。

"Under the General Exclusion (A)1(d) of Travelsure Insurance Policy, it stated that the Policy excludes claims directly or indirectly occasioned by, happening through or in consequence of accidents whilst the Insured Person is engaging in racing (other than on foot), motor rallies and competitions, mountaineering (reasonably requiring the use of ropes or guides), skijumping, use of bob-sleighs, hanggliding, gliding, parachuting, pot-holing, bungee jumping, rugby or aviation (other than as a fare-paying passenger in a duly certified multi-engined passenger-carrying aircraft flown in the course of licensed operations for the transportation of passengers by air by a properly-licensed crew), and any other hazardous activities.

As an example, if an insured person participates in marathon for leisure purpose, amateur and non-professional nature such as Whidbey Island Marathon in USA as mentioned in your email, the activity will not be regarded to fall under the aforesaid General Exclusion (A)1(d) of the Policy, subject to the other terms, conditions and exclusions of the Policy. "