香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

業餘跑手

關閉 [複製鏈接]

升級   74.21%

該用戶從未簽到

業餘跑手是否好難跑到sub3hours?

又,有冇sub3高手講下練左幾耐先去到呢個level,幾歲開始練,同訓練強度如何
+1 0
上一篇︰想請教各位前輩問題下一篇︰有關跑步機

升級   16.67%

該用戶從未簽到

一句就想問晒人地成個跑步生命? 咁便宜?

勸你先練後問啦
有D野未親自付出過係唔會明白別人付出的血汗既
好似無端端問李首富先生幾歲開始揾錢,幾勤力揾錢同揾幾耐錢先會發達甘, 叫人點搭?

不如講下你依家付出左幾多, 會堅持幾耐同目標係乜叫人俾意見仲好啦

升級   74.21%

該用戶從未簽到

回復 2# 的帖子

都係想知多d野je
點解對呢條問題咁反感???

就算問首富幾歲開始揾錢,都唔係一條答唔到既問題gua.....起碼大家都知佢由「膠花」起家

btw 小弟自知實力有限,但講真作為跑步愛好者,點都會曾幾何時問過點解一級跑手可以跑咁快,自己有咩可以學習既地方

maybe i asked the question in wrong place.......

升級   16.67%

該用戶從未簽到

抱歉, 言語上讓你誤會

我只係想講, 長跑無捷徑, 只有去不斷鍛練和磨練毅力才有收成, 不能一步登天
首先要清楚自己現時實力, 再根據個人素質和目標制定訓練, 然後一步步向前進
高手們的進度和program未必能給你借鏡

這裡的跑友們大都是經年累月地為長跑付出, 都清楚最可以向高手們學習的是
堅持和肯付出
偏偏這兩樣都不是三言兩語就說得清, 必需親身付出才能明白

我對長跑的熱枕令我對閣下的提問過敏了, 為此我再致歉

升級   78.75%

該用戶從未簽到

我相信閣下指業餘都係指非全職?
香港大部份跑馬拉松既人都係業餘

edwinc師兄講得好,每個人體質、天份等都唔同,就算我地答左你,都無意義
奧運非洲既sub3跑手十幾歲就開始跑,每日都跑幾十公里返學
香港以前有女港隊(唔記得陳敏儀定伍麗珠)廿幾歲先開始跑步,都可以好好成績,sub3

升級   74.21%

該用戶從未簽到

只係見到有d for 專業跑手既訓練計劃
一星期跑足7日,平均每日十幾英里,仲要分上下午兩課
正常要返工既人都唔會有咁多時間同精力,所以小弟先會有以上問題

另外,小弟都跑左差唔多一年,每星期4-5日,tempo、speed、lsd 乜都會跑下,10k成績估計49-50min
自問比起初初跑時已有好大進步,只是同長跑網一眾高手相比仲爭好遠,更莫講話跑sub3 sub4.......
所以小弟純粹八卦下兼係度偷下師je

升級   0%

該用戶從未簽到

我覺得未真正跑過馬拉松是無從估計的,
試過第一次真知道自已實力去度邊。

(p.s. 現在你的 10k時間要做全馬 sub 3 還要練一段時間吧!)

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 Sicily 於 2008-9-26 01:43 發表
業餘跑手是否好難跑到sub3hours?

又,有冇sub3高手講下練左幾耐先去到呢個level,幾歲開始練,同訓練強度如何

okay! 天生出嘅唔計, 除非閣下父母有肯亞人嘅genes!!

如想跑sub 3, 起碼每週要跑80至100miles (130 - 170km). 唔知閣下時間上可不可以做倒呢?  還未計cross-training呀. Super super tough if you are married/have kids or have a full time job!!!!

升級   1.05%

該用戶從未簽到

每週要跑 170km=每天都跑一次半馬

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

回復 9# 的帖子

好似非洲d 同學每日跑十幾公里路返學放學咪得囉~
    (如屯門去元朗咁上下)
    不過佢地可能有泥地跑 冇硬地咁傷
    先至可長跑長有