香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

新手請教!!!

升級   32.63%

該用戶從未簽到

我玩開田徑中跑果隻
我玩長跑對我中跑有冇幫助?
有既話我應該買咩鞋?
我得400幾$
我中三!!!
跑運動場同街地!!!
+1 0
上一篇︰假雞蛋後又一鉅獻----->假乳鴿下一篇︰渣打馬拉松 - 個人過往比賽紀錄 (2004-2009)

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   97.05%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-10-4 09:48 發表

歡迎閣下﹗閣下在那一區跑開?
我玩長跑對我中跑有冇幫助?
有幫助的,但須要適應兩個不同距離的跑速控制
有既話我應該買咩鞋?
如果初學,跑街美記的rider11 是一個不錯的選擇,避震能力很好。
我得400幾$
...

雖然ken兄好鍾意rider11,但我覺得唔駛個個新手問鞋都推呢隻鞋
因為閣下唔知人地咩身型,唔知人地咩腳型

升級   32.63%

該用戶從未簽到

回復 6# 的帖子

身型有分嫁咩=0=
腳型又點分==
我正係知我隻腳比我同身型既細隻D(1,2個碼左右)

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 WAISMMAR 於 2008-10-4 14:31 發表
身型有分嫁咩=0=
腳型又點分==
我正係知我隻腳比我同身型既細隻D(1,2個碼左右)

身型指肥定瘦....因為肥既人鞋要既保護性要較強
腳型係一個比較深入既問題.....不詳談....

上面kenneth介紹既rider 11係適合體型較重既人...
估計以中三黎講既你....未必合用....因為隻鞋比較重

師兄平時跑田徑玩咩項目?
著咩鞋?釘鞋?

升級   32.63%

該用戶從未簽到

回復 8# 的帖子

我玩800,1500果D
平時用開帆布鞋  比賽先用釘鞋
身形方邊 因為成個暑假都無跑過攪都e家有小小小肥
仲有我金日去左美記專門店(太子地金鐵出口過一條街間)
我去到都唔知邊隻係rider 11我想問但係....唔咁問=0="
有冇人可以分埋

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 WAISMMAR 於 2008-10-4 18:38 發表
    我玩800,1500果D
    平時用開帆布鞋  比賽先用釘鞋
    身形方邊 因為成個暑假都無跑過攪都e家有小小小肥
    仲有我金日去左美記專門店(太子地金鐵出口過一條街間)
    我去到都唔知邊隻係rider 11我想問但係....唔咁問=0="
    ...

美記鞋身上印有款名"Wave Rider 11" .
    可以留意鞋外側近鞋跟前少少位置.
    其實,可以問鞋店員取意見,看那一款比較適合你的需要與budget.

升級   32.63%

該用戶從未簽到

回復 10# 的帖子

Wave Rider 11 有好多種嫁咩=0=?

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 WAISMMAR 於 2008-10-4 20:38 發表
    Wave Rider 11 有好多種嫁咩=0=?

當然唔係啦...叮噹姐意思係建議你可以主動問鞋店負責人叫佢建議d鞋俾你

升級   40.15%

該用戶從未簽到

rider 11 吧,唔會死....對於一個新手黎講,假如俾佢練慣左,到時佢選番較輕既如 spacer 系列.....呵呵.

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 ilove619 於 2008-10-4 21:42 發表
    rider 11 吧,唔會死....對於一個新手黎講,假如俾佢練慣左,到時佢選番較輕既如 spacer 系列.....呵呵.

當然唔會死啦,不過大家係唔係都叫人地買rider 11
    岩你唔代表岩人地嘛

除左rider 11,仲有aero,仲有precison

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2008-10-4 21:47 發表

當然唔會死啦,不過大家係唔係都叫人地買rider 11
    岩你唔代表岩人地嘛

除左rider 11,仲有aero,仲有precison

hehehe........師兄,小弟真是失禮,對不起.
    那麼痳煩你為 "他" 選擇一對合乎 "赤串" 乳 "體型" 的墻跑孩, 感謝你!
    有勞師兄你了,thanks.

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2008-10-4 13:14 發表

雖然ken兄好鍾意rider11,但我覺得唔駛個個新手問鞋都推呢隻鞋
    因為閣下唔知人地咩身型,唔知人地咩腳型

假如小弟當年有幸 ken 兄 推薦給我用呢對 拉打11,相信小弟唔使行咁多 "*^%^%(*&(*" 路了, ken 兄 也是好言相向而已.

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 ilove619 於 2008-10-4 22:12 發表

hehehe........師兄,小弟真是失禮,對不起.
    那麼痳煩你為 "他" 選擇一對合乎 "赤串" 乳 "體型" 的墻跑孩, 感謝你!
    有勞師兄你了,thanks.

哎..........

升級   81%

該用戶從未簽到

跑鞋呢樣野就真係每個人o既要求都唔同,有人最緊要舒服﹙good cushioning﹚;有人要反應快;有人又要快又要舒服…

o向唔知道你身材,跑步姿勢同埋目標之下,係比較難去話俾你聽邊對鞋岩你…我自己本身都撞左唔少板,買過幾對唔岩我o既跑鞋…

一個最安全o既做法係去一d對跑步有認識o既鞋店問下,問下佢地o既店員,我相信你只要唔o向佢地最忙o既時間問的話,佢地都會好有耐性咁答你地區

當然,如果你o既目的只係買一對鞋做緩步跑的話,咁wave rider真係夠o既…

升級   94.33%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2008-10-5 10:04 發表
    跑鞋呢樣野就真係每個人o既要求都唔同,有人最緊要舒服﹙good cushioning﹚;有人要反應快;有人又要快又要舒服…

o向唔知道你身材,跑步姿勢同埋目標之下,係比較難去話俾你聽邊對鞋岩你…我自己本身都撞左唔少板 ...

說法中肯,有好多因素影響購鞋決定。只能夠試不同,但真喺要買返去跑過先知喎(女人唔明),所以到頭來浪漫滿屋就無,跑鞋滿屋就真。受惠當然是供應商,我改少少款/增少少似是而非鞋功能你就買多多 ,而受害當然是自己,因為董事長以後甚麼都不批。