香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

係時候要買隻Sport Watch迎接另一階段訓練, 買邊隻好?

升級   68.33%

奮鬥
  • 簽到天數: 27 天

小弟跑齡都有3年,今年完成咗人生第一個全馬~
    宜家開始想加操,準備嚟緊下半年賽季~
    加操之餘都想要啲利器,iPhone + Armband + Nike GPS已經滿足唔到我,
    因為宜家我都會操山同Interval,iPhone都會收唔到同唔準~

應該買邊隻錶好呢? Suunto Ambit? or Garmin 910XT or 610? or any other choice?
    我想要GPS, Altimeter同HR~
    其實我都睇過大家Discussion都話910XT好好,不過可惜似乎都有啲入水情況~
    另外同610比較有何呢?

Sunnto Ambit有冇跑友用過?
    佢function都幾齊,不過略嫌貴...
    想知性價比如何~

另外係咪所有GPS錶一入隧道就會收唔到?
    係咪要加Accessories(e.g. Foot Pod)先可以準啲?

歡迎大家俾意見~
    +1 0
    上一篇︰想買一對跑步鞋下一篇︰收到新會員證,但依然未能登入會員專區...

升級   22.67%

奮鬥
  • 簽到天數: 5 天

GARMIN910XT 比 GARMIN 610 最大的優勢是前者電池可以用20小時, 610才8個小時. 建議買 910XT, 910XT 是 310XT 的升級版, 有 310XT 賣的話就完全可以滿足需求.

升級   0.67%

該用戶從未簽到

910基本上冇得輸....

升級   35.79%

該用戶從未簽到

CRC 仲有 310XT 賣.

唔好買 Polar RC3 GPS, Zone lock 個 alert 好細聲, 好似D昆蟲叫。

升級   68.33%

奮鬥

其實都幾難揀,因為我都想買隻運動錶當普通手錶帶~
    610, 910xt 同 Suunto Ambit都好吸引,
    可惜910xt唔太適合當普通錶,又冇得顯示日子,
    而ambit錶款OK,function都齊,又可以用50個鐘,但偏偏Interval function又無610、910xt咁正,價錢又偏高~
    衡量自己要求後,我諗都係會買610~

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

610 可出日子? 但防水ok ma ?

升級   68.33%

奮鬥

610係可以出到日子~

防水方面之前有ching提過,610並非採用鐘錶業嘅防水標準,雖然有防水功能,但係其防水測試係喺靜態環境下進行。
    另外溫度變化下,亦有機會令錶內氣壓變化,從而令手錶吸入水氣~

升級   0%

慵懶
  • 簽到天數: 5 天

610 how much?

升級   68.33%

奮鬥

前日買咗~
    連心跳帶$30XX~