香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

矯形師推薦的好鞋 - 從生物力學的角度分析

升級   41.05%

該用戶從未簽到

http://goo.gl/Ep4PS

矯形師推薦的好鞋(1) -ASICS KAYANO SERIES

經常有病人問我:「造咗鞋墊係唔係咩鞋都擺得架?」其實鞋墊同鞋嘅關係,好比眼鏡鏡片同鏡框一樣。鏡片雖然係矯正視力嘅主要部份,但都要配合適合嘅鏡框先會發揮得到功能。如果揀唔啱一對好嘅鞋,鞋墊都唔會發揮到最好。

要揀一對好嘅跑鞋,首先要了解唔同跑姿嘅分別。跑步可以分為腳踭落地、中掌落地同前掌落地幾種。而大部份人都係用腳踭落地,所以先推薦設計俾腳踭落地嘅跑鞋。

Asics 嘅 Kayano 系列一直係我No.1選擇。佢各方面嘅設計都好適合腳踭跑步、甚至長時間行路。

首先要解釋下跑步既姿勢同行路有咩唔同。我地行路會有好多時間雙腳同時著地,所以雙腳嘅距離會比較遠。相反跑步只有一隻腳著地,跑步著地既腳會喺身體既重心下面,令我地唔會左搖右擺。但係咁會令我地隻腳同地面形成一個較大嘅夾角,喺好短既時間之內隻腳需要踩平喺地面,呢個急促既動作叫做足外翻,好易會令附近既肌肉過份拉扯或者受傷。

而asics嘅好處係,佢鞋爭嘅內側係厚過外側少少,而且內側嘅硬度仲要高d。當腳踭落地時會擠壓外側較軟嘅物料,令內外側厚度相差所形成嘅角度更大。呢個角度就正正彌補到跑步時腳踭著地嘅角度,令隻腳唔需要向入扭得咁多同咁急,從而減少足外翻嘅幅度,減輕肌肉筋骨既拉扯。

另一方面,鞋既基本結構都好緊要。Asics嘅鞋全線都有:
1)堅硬嘅後幫
2)抗扭動同摺曲嘅中底
咁嘅設計對於行路、跑步定打波都更能夠穩定雙腳,減少雙腳肌肉嘅負擔。

當然,如果本身足部有過多足外翻嘅話,就需要配合力學鞋墊先可以避免勞損,長跑長有。
+1 0
上一篇︰請求一件新入會背心下一篇︰[我係香港人]評<奧運歡樂跑>水站紙杯滿地

Like: 5.0
Like: 5
Like: 5

升級   1%

• 簽到天數: 21 天

而家都愈來愈多人前掌落地。

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 62 天

矯形師推薦???
    生產商賣廣告!!!