香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

2014年巴黎馬拉松 Marathon de Paris

升級   35.1%

慵懶
  • 簽到天數: 2 天

http://www.parismarathon.com/

2014年巴黎馬拉松已經由昨日開始接受報名。

雖然我今年跑過,不過賽前玩得太盡,令到比賽成績未如理想 (4hr 30 sec)。加上喺巴黎我實在有好多地方想去(但係仲未去),所以我已經報咗名,打算下年再戰花都!

當然,今次我會先跑完,後狂歡!

+1 0
    上一篇︰求教!GPS表下一篇︰Bryton C60 表面問題?

升級   90.8%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

請問C Hing, 是否全平路? 四月巴黎天氣冷嗎? 氣氛如何和那時的住宿會否很緊張和貴? Thank you.

1: 好少斜路, 頂多都係上、落underpass2: 凍過香港好多,我未起跑前要著兩件pvc雨衣保暖。不過呢方面係可以準備嘅,所以唔使太擔心。2013年比賽當日天晴,氣溫5-16degC 3: 氣氛 - 巴黎沿途有好多人打氣,有多隊live  詳情 回覆 發表於 2013-9-18 13:08

升級   35.1%

慵懶

HKMac 發表於 2013-9-18 11:23
    請問C Hing, 是否全平路? 四月巴黎天氣冷嗎? 氣氛如何和那時的住宿會否很緊張和貴? Thank you. ...

1: 好少斜路, 頂多都係上、落underpass
    2: 凍過香港好多,我未起跑前要著兩件pvc雨衣保暖。不過呢方面係可以準備嘅,所以唔使太擔心。2013年比賽當日天晴,氣溫5-16degC
    3: 氣氛 - 巴黎沿途有好多人打氣,有多隊live band跳舞&玩音樂、消防員列隊打氣………仲有攤檔免費排紅酒俾參賽者!
    4: 住宿 - 有平有貴。巴黎係歐洲其中一個最熱門嘅旅遊地點,同埋巴黎市面積大,所以酒店supply唔係太大問題。市内嘅交通好方便,住酒店都唔使住正喺昂貴地段嘅市中心。

升級   55.8%

該用戶從未簽到

請問ching time limit 係幾多?

官方網站無講明時限,不過睇番2013年成績,最後一個衝過終點嘅跑手用咗大約 7hr30min 完成賽事.  詳情 回覆 發表於 2013-9-18 18:40

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

你又去,,真正!

Paris, je t'aime! (In love with Paris mah!)  詳情 回覆 發表於 2013-9-18 18:47

升級   35.1%

慵懶

minmin 發表於 2013-9-18 14:10
    請問ching time limit 係幾多?

官方網站無講明時限,不過睇番2013年成績,最後一個衝過終點嘅跑手用咗大約 7hr30min 完成賽事.

咁我去得喎!!!thx ching  詳情 回覆 發表於 2013-9-18 19:52

升級   35.1%

慵懶

柔詠 發表於 2013-9-18 17:41
    你又去,,真正!

Paris, je t'aime!  
    (In love with Paris mah!)

升級   55.8%

該用戶從未簽到

PiTA 發表於 2013-9-18 18:40
    官方網站無講明時限,不過睇番2013年成績,最後一個衝過終點嘅跑手用咗大約 7hr30min 完成賽事. ...

咁我去得喎!!!thx ching

升級   25.67%

該用戶從未簽到

時限6小時

http://www.parismarathon.com/marathon/2014/us/r2_reglement.html

Article 6 - The official jury
    The official jury is composed of an F.F.A. judge whose decision is final. He is assisted by official race judges and race stewards appointed by the F.F.A. Refreshment posts will be located every 5 km and at the finish line. Sponge-posts will be located every 5 km from km 7.5. Timings will be shown every 5 km, at km 1 and 21.1 as well as at the finish line. Competitors will be permitted up to 6h for completion of the course. After the "end of race" vehicle has passed, competitors should thereafter respect the Highway Code.

今年首辦獎牌刻名 (Euro$8), 仲有神秘 Premium Offer (Euro$89, 同報名費Euro$100差唔多,但完全唔知offer乜, 好期待)。

小弟報了, 希望到時會見到你! (可以PM我交流o下耶.)

升級   12.11%

鬱悶

你好, 新丁上路. 我同兩個Friends都報左. 之前只係跑左幾次10K
    因為三月巴黎semi marathon全滿..所以euro115報左全馬...
    而家先開始練...死得...

加油啦,師兄! 趁呢幾個月天氣適合練長跑,你應該跑多啲長課,慢慢將訓練哩數遞增 比賽時間唔重要(當然,唔好搞到被人趕上車啦!),最緊要係完成到42KM。俾心機練習啦 !  詳情 回覆 發表於 2014-1-8 02:26

升級   35.1%

慵懶

Fanc9 發表於 2014-1-6 17:44
    你好, 新丁上路. 我同兩個Friends都報左. 之前只係跑左幾次10K
    因為三月巴黎semi marathon全滿..所以euro11 ...

加油啦,師兄!
    趁呢幾個月天氣適合練長跑,你應該跑多啲長課,慢慢將訓練哩數遞增
    比賽時間唔重要(當然,唔好搞到被人趕上車啦!),最緊要係完成到42KM。俾心機練習啦 !

升級   35.1%

慵懶

距離比賽仲有兩個星期 ……

唔知報咗名嘅跑友準備成點呢?