香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

買對新鞋跑渣打半馬

升級   50%

該用戶從未簽到

小弟身高173cm,體重120磅,neutral pronation, 想買對新鞋跑半馬,各位ching有無好建議?謝謝!
+1 0
上一篇︰請問屯門區邊道有體育用品店?下一篇︰NIKE LUNARLITE VS MIZUNO

升級   50%

該用戶從未簽到

買對新鞋跑渣打半馬 (補充資料)

小弟身高173cm,體重120磅,neutral pronation, 后跟擊地型, 想買對新鞋跑半馬,各位ching有無好建議?謝謝!

升級   78.75%

該用戶從未簽到

師兄著開咩鞋?
新鞋想用幾多錢左右?

升級   50%

該用戶從未簽到

回復 3# 的帖子

現有跑鞋:mizuno aero, tiger gelfeather, reebok taikan, nb 805, 但全部都係訓練鞋,沒有比賽鞋。預算買對$600~800左右的比賽鞋跑渣打半馬,唔知 tiger tarther 適合嗎?

升級   92.85%

該用戶從未簽到

Asics Gel Nimbus 11 - excellent neutral shoes!

升級   50%

該用戶從未簽到

回復 5# 的帖子

謝謝師兄的建議。gel nimbus 是一對保護性很好的鞋嗎?鞋身重量輕嗎?這對鞋是否適合訓練多一些?在香港買這對鞋,恐怕要過千元,超出預算。

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 烏龜跑步 於 2008-10-28 23:43 發表
現有跑鞋:mizuno aero, tiger gelfeather, reebok taikan, nb 805, 但全部都係訓練鞋,沒有比賽鞋。預算買對$600~800左右的比賽鞋跑渣打半馬,唔知 tiger tarther 適合嗎?

閣下體重偏輕.....其實好多鞋都可以考慮....

tiger是可以的......tmm字頭既國產tiger有好多可以的......
如果閣下budget還可以的話.....可以考慮skysensor或者日本tarther....千多圓
(個人不建議nimbus11.....因為佢類似rider11既類別....但係skysensor既價錢)

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 烏龜跑步 於 2008-10-28 08:05 發表
謝謝師兄的建議。gel nimbus 是一對保護性很好的鞋嗎?鞋身重量輕嗎?這對鞋是否適合訓練多一些?在香港買這對鞋,恐怕要過千元,超出預算。

Hi C hing ~

I always believe that racing shoes (lighter weight and less arch support) are specially designed for racing no more than 10 miles.  When it comes to long distance type of racing, I personally believe a runner needs a pair of running shoes with good support and cushioning, especially with all that pounding of the feet on the concrete pavement.

Yes, Asics Gel Nimbus is an excellent pair of long distance running shoes.  I have seen tons and tons of marathoners (fast ones and slow ones) wear them on the course.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   50%

該用戶從未簽到

回復 9# 的帖子

多謝lvrunner及kenneth師兄的意見。既然kenneth師兄都係穿平時訓練用的鞋來跑半馬,而現在又經濟不景,都係打消買新鞋的念頭吧!謝謝!

升級   81%

該用戶從未簽到

回復 9# 的帖子

嘩,呢對好野我都唔敢著,5km以內o既比賽先會考慮…所以無諗過買…而家o個d鞋都夠玩到2012喇…雖然岩岩又入左對… haha

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   81%

該用戶從未簽到

回復 12# 的帖子

係…又係一對全紅日本版mizuno wave spacer…訂左未攞,之後補番張相先…

之前對wave wing差唔多喇,跑半馬都要有對好野先得架嘛…仲有一個最大o既理由,易搵番自己d比賽相!horhor....加埋之前入左對全紅wave rider 11…殺晒!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   81%

該用戶從未簽到

回復 14# 的帖子

好似賣晒喇喎…之前係奧運特別版黎架!不過我返去都試下搵番個number先…

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   11.35%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 miller 於 2008-10-29 11:13 發表
大夫呢個都係好辦法。另外好似嬌妹、瘋瘋佢地綠色網衣加橙褲都好易認~~~

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 kenneth 於 2008-10-29 11:22 發表

有冇個 no?小弟訂定對下次用。

中興有紅色WaveRider11奧運特別版,上次$590有八折.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   81%

該用戶從未簽到

回復 19# 的帖子

鞋邊有得買晒呢?我未有咁威