香港長跑網  - 長跑長友

樓主: saki
打印 上一主題 下一主題

2009.2.1 馬鞍山盃8k長跑賽 建議當日08:30大合照

關閉 [複製鏈接]

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

升級   44.2%

該用戶從未簽到

原帖由 desmond 於 2009-1-21 18:48 發表
    [quote]原帖由 oscar 於 2009-1-21 18:42 發表

登錄/註冊後可看大圖

真係有神醫!?
    唉,我發現我的耐性(同銀兩)已經所剩無幾了.........我已經三個星期無跑了..........

desmond ching..你既心情我好明白...我就來兩周冇跑了......
    朋友話如果我23.1偷跑 ..就鎖住我對腳呀 !  ..
    下周要監場睇我綀跑......如果跑得冇問題先比我2.1 出賽  

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 oscar 於 2009-1-21 19:10 發表
    如果物理治療無效,不如停一停先啦!個神醫16/3先返香港,到時陪你去睇睇啦!不過我驚你頂唔順佢啲醫法喎!

Oscar 兄,
    神醫究竟用甚麽醫法?
    我對腳都是有問題,其實美津濃半馬後都冇跑過,
    現時做緊針刺治療,進展很慢,而且每次都痛到我
    喊救命,都都想知有冇其他醫法。

升級   100%

鬱悶

原帖由 desmond 於 2009-1-21 18:48 發表
    [quote]原帖由 oscar 於 2009-1-21 18:42 發表

登錄/註冊後可看大圖

真係有神醫!?
    唉,我發現我的耐性(同銀兩)已經所剩無幾了.........我已經三個星期無跑了..........

非常明白,身同感受!我自美津濃半馬後都沒有跑了,現在只能在gym做
    些體能訓練(集中上身),應該對第日復跑時快些回復狀態,你都可以試試。

我建議你可以考慮暫時停做物理治療,因現在替我做針刺治療的原本都是
    物理治療師,但他認為物理治療根本效用不大,他現在都不用這種方法,
    而改用針刺治療,我不肯定針刺治療是否很work ? 因我現在只做過3次,
    暫未見很明顯進展,但醫師告訴我的情況大慨要做5、6次才見效,所以都
    不敢介紹你去做住。
    有朋友介紹有個中醫在長沙灣做針灸,曾替些跑友做治療,據聞效果唔錯,
    每次只收百多元,我都打算向朋友了解多些,或者去試一試。

同病相憐,大家不妨交流醫治情況和心得。
    你有我電話嗎?

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 艾莉絲•韋 於 2009-1-21 21:39 發表

desmond ching..你既心情我好明白...我就來兩周冇跑了......
    朋友話如果我23.1偷跑 ..就鎖住我對腳呀 !  ..
    下周要監場睇我綀跑......如果跑得冇問題先比我2.1 出賽  hgjD092" />" />hj

CTSE 再休息多幾日啦, 我尋日開始已經唔使拐住行, 現在小腿都用倒力, 好左好多啦, 痛既地方現在得番一個位... 為左可以儘快完全好番, 今日應該會去睇多次醫生$_$

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2009-1-22 11:47 發表

非常明白,身同感受!我自美津濃半馬後都沒有跑了,現在只能在gym做
    些體能訓練(集中上身),應該對第日復跑時快些回復狀態,你都可以試試。

我建議你可以考慮暫時停做物理治療,因現在替我做針刺治療的原本都 ...

runrunrun師姐要take care呀!

升級   100%

鬱悶

今次咁齊人,有冇興趣跑完後去飲茶團拜,
    慶祝人人生日,再一同去維園取渣打號碼布?

有興趣快報名,我負責book定枱,
    最近運動場的頌安村新光酒樓啱唔啱?

已報名人仕名單 :
    1) runrun
    2) cc
    3) 大圍
    4) Kin Kin

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   11.35%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 oscar 於 2009-1-22 00:32 發表
    DESmond兄,如果你星期五晚有時間唔怕夜的話,夠唔夠膽比我幫你睇

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2009-1-22 13:43 發表
    今次咁齊人,有冇興趣跑完後去飲茶團拜,
    慶祝人人生日,再一同去維園取渣打號碼布?

有興趣快報名,我負責book定枱,
    最近運動場的頌安村新光酒樓啱唔啱?

我報名呀....麻煩runrun ctse唔好意思wor。

升級   100%

鬱悶

原帖由 cc 於 2009-1-22 14:03 發表

ctse真係好提意~" />" /> 不如加多樣吖,飲完茶踩單車可好?" />" />

但係個日飲完茶要去銅纙灣攞渣打號碼布wor !

升級   11.35%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2009-1-22 11:47 發表

我建議你可以考慮暫時停做物理治療,因現在替我做針刺治療的原本都 ...
    其實我都有試過物理治療針灸,個物理治療師仲叫我過兩日可以如常練習................結果.................
    師姐我早幾日唔見左電話,所以大部份師兄/姐的contact都不見了。祝你早日康復,你跑得咁好無得參加比賽好可惜。

升級   100%

鬱悶

原帖由 desmond 於 2009-1-22 14:55 發表
    其實我都有試過物理治療針灸,個物理治療師仲叫我過兩日可以如常練習................結果.................
    師姐我早幾日唔見左電話,所以大部份師兄/姐的contact都不見了。祝你早日康復,你跑得咁好無得參加比賽好 ...

替我治療個物埋理治療師叫Alain Chu,同你果個是否同一個人?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   44.2%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-1-21 23:17 發表

上次屯門比賽對腳好返未?

已經八八九九啦 !!!

新年會搵時間去散步.... 應該下周慢 jog!

升級   44.2%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-1-22 12:53 發表

CTSE 再休息多幾日啦, 我尋日開始已經唔使拐住行, 現在小腿都用倒力, 好左好多啦, 痛既地方現在得番一個位... 為左可以儘快完全好番, 今日應該會去睇多次醫生$_$

係a.. 會抖埋呢幾日..  2.1 比賽大家睇住來跑 ,保住對腳.... 千其唔好死橕 !  see u on 2.1

升級   27.89%

該用戶從未簽到

原帖由 艾莉絲•韋 於 2009-1-22 20:00 發表

係a.. 會抖埋呢幾日..  2.1 比賽大家睇住來跑 ,保住對腳.... 千其唔好死橕 !  see u on 2.1

2位就住呀~~~~近日天氣又涷了 好易拉傷 take care!!!

升級   27.89%

該用戶從未簽到

我都練埋呢個星期要抖抖 準備1/2 呵2