香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

富士山馬拉松之旅分享

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 7 天

11月24日富士山馬拉松順利完成,
    在此與大家分享一下

我係搭星期五夜機去, 第二日到, 然後自己開車入去,
    九點開車, 原本車程兩個半鐘左右, 但中途塞車塞左兩個半鐘,
    所以用左五個鐘,  行程由輕鬆變成緊迫,
    中間既轉變唯有係張我行御殿場outlet時間縮短
    入到酒店check-in都7點, 同朋友check-in左,
    飛車返上河口湖駅攞選手包, (counter收8點)
    可能夜同未有咁多人入黎, 去到係得我一個人, 所以好快搞掂返去食晚餐選手包都係一貫 : 號碼, 比賽資料, tee一件, 眼鏡一副,
    早早休息準備第二日比賽

少少資料
    地點: 富士山河口湖, 開始天氣: 天清氣朗 4-6 度左右
    交通: 由東京到河口湖駅都要預兩個半鐘左右,
              而且由站行到起點需要15分鐘, 即係同渣馬一樣如果你住東京你要三點起身準備
              自己開車會快左成半個鐘, 但前題都係要早起身, 同預去到河口湖係會塞車
              我自己係預早一日到左河口湖住一晚, 咁會方便同無咁趕,
              6點同3點起身, 大家明的 !!!

開跑地點唔係咁大, 同時塞16000人係會有少少爆, 已經未計同行朋友親戚
    開跑時間九點, 七點半已經開始有人熱身, 到8點左右我自己都起行,
    去到開跑地點換衫, 係得臨時帳篷, 大家就下無咩問題,
    換衫完畢當然係去埋LAST一次洗手間,  其實排洗手間問題香港, 日本都無分別
    所以有人都係去左一邊叢林去, 同渣馬係佐敦道尾一樣

開跑日本係由時間分組別, 東馬係要填自己expect時間, 佢會分組俾你
    但富馬就唔駛填, 因為佢張外國人一率B組, 即係同 sub330一組

而A組當然係快果班, 但當中係有邀請既, 係慢少少既

開始有演講, 但太凍同唔識日本, 一句都唔知咩
    只知準時九點, 10秒倒數開跑,

如果大家睇過佢d資料可能會預計, 條路可能係可以跑得好舒服,
    得一兩段斜路, 但咁就出事, 包括我......

比賽開始係一段平路但路窄, 好在係b組, a組人其實比較少, 所以可以快速突圍
    但無幾耐就發現條路係不段上斜, 大約3k左右然, 然後當然落啦
    頭10km其係係圍住個小鎮跑一圈先入去河口湖另一邊,
    10km之後開始過河口大橋然後入山,

10-20k中間其實十分之多斜, 上上落落,
    過左中途點 , 難關就到, 你會睇到一條有如沙田拗道既斜路,
    而且長大約800-1000m左右, 小弟跑完就腳陣陣
    大腿肌肉硬晒, pacing即跌, 要跑返鬆佢
    而且入左山, 最大問題係有山風無太陽,
    條路, 吹埋黎既風係極凍, 條路仲有少少霜係到
    要十分之小心, 同埋專揀有太陽既地方跑,

20-30km條路係灣灣曲曲, 我同身邊既跑手都係咁跑 in out, 用最短距離跑過
    最緊要係搵到啱 pacing既跑友, 跟住佢擋風, 咁會舒服好多
    之後34km, 開始落山, 唔好以為落山易, 因為斜道都幾高,
    所以大腿壓力都幾大, 返到落去鎮就差唔多到尾聲啦
    全程仲有6k左右, 平路多返, 但經過山路既洗禮, 開始feel到有少少跑爆左既感覺
    但心中就估算住跑慢d都好過行返去, 係last幾過補給站, 食左少少蕉
    就以慢d既速度完成埋今次賽事, 到左last 1k,
    終點在望, 咁就加快返速度向前衝, 話衝其實係由jop變小跑

最後順利衝線, 時間 3:21:34
    因為失算左咁斜, 比完預定時間慢左10分鐘,
    不過都pb左自己時間,

過左終點, 大會只係派左枝水, 然後係完成牌,
    原來係無紀念毛巾, 而且運動飲品都係無既
    而攤位就有蕉同包派, 仲有好好味既湯
    攞返選手包, 係會場行左個圈, (其實得幾個帳篷咁)
    發現紀念品寥寥無幾, 運動鞋又無特價優惠, 真係無野好行
    休息左陣返酒店休息浸溫泉算

總括而言 : 富士山馬拉松
                    難易度          6/10     主要係太凍, 好難keep warm, 如果跑4個鐘以上, 長衫是必需品,  
                                                      同時小心上落斜消耗太量體力
                     補給            10/10    10km後已經開始有蕉, 鹽糖等, 不過係飲品會凍
                     禮品              7/10    如果有返條大毛巾就好 (我係貪心)
                    觀眾熱情度    8/10    因為河口湖始終小鎮, 人數不多, 不能同大阪東京相比
                    風景             10/10    湖光山色, 满分是正的吧 !!!

+1 0
    上一篇︰求跑山鞋介紹下一篇︰石崗10k多唔多上落斜?

Like: 5.0
    Like: 5
    犀利~~  發表於 2013-12-9 23:09

升級   100%

該用戶從未簽到

多謝分享

升級   13.8%

該用戶從未簽到

很好的報道,簡單扼要。

升級   13.6%

該用戶從未簽到

富士山河口湖跑馬,和西貢萬宜水庫比較又如何?

富士山我都想去呀, 不過怕未有實力, 咁同渣馬比較呢,可否分享一下?  詳情 回覆 發表於 2013-12-3 10:48
    估計差唔多, 不過多左個大斜位咁 如果跑得掂石崗30, 富馬係無問題既  詳情 回覆 發表於 2013-11-30 15:27

升級   0%

奮鬥

afungsm11 發表於 2013-11-30 12:27

估計差唔多, 不過多左個大斜位咁如果係果到跑得掂30K or 石崗30, 富馬係無問題既

另外回覆返 JOHNNYHWHO 師兄
    今年都有風, 但唔算大,
    但入左山仲凍

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

好正的分享,呢條路都系跑風景

升級   59.25%

該用戶從未簽到

我朋友跑完有對swan太陽眼鏡既?

我都有呀  詳情 回覆 發表於 2013-11-30 21:06

升級   0%

奮鬥

water 發表於 2013-11-30 16:31
    我朋友跑完有對swan太陽眼鏡既?

我都有呀

升級   96.2%

開心
  • 簽到天數: 5 天

サングラスとT シャツ     あれは参加賞です

升級   7.9%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

師兄好勁

升級   7.9%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

小弟也有參加 但成績係4:44

升級   48.33%

該用戶從未簽到

景真係勁靚, 天氣又好好, 可惜好少大會攝影師, 我相信除左衝線外, 冇 official 相

見 runnet 已有大會相, 但要經 runnet 報名既日本跑手先睇到... 其實海外跑手有冇渠道睇相呢?

升級   86.4%

奮鬥
  • 簽到天數: 179 天

afungsm11 發表於 2013-11-30 12:27

富士山我都想去呀, 不過怕未有實力, 咁同渣馬比較呢,可否分享一下?

多謝分享, 咁要努力跑好渣馬, 次次都搞唔掂西隧, 有咩好方法, 多練斜路?  詳情 回覆 發表於 2013-12-3 22:26
    其實跑得掂渣馬, 世界除左D好非一般環境(極熱,極冷) 好多時都跑得晒  詳情 回覆 發表於 2013-12-3 21:32

升級   0%

奮鬥

makiofai 發表於 2013-12-3 10:48
    富士山我都想去呀, 不過怕未有實力, 咁同渣馬比較呢,可否分享一下?

其實跑得掂渣馬, 世界除左D好非一般環境(極熱,極冷)
    好多時都跑得晒

升級   86.4%

奮鬥
  • 簽到天數: 179 天

makiofai 發表於 2013-12-3 10:48

多謝分享, 咁要努力跑好渣馬, 次次都搞唔掂西隧, 有咩好方法, 多練斜路?