香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 柔詠
打印 上一主題 下一主題

2014 Singapore sundown marathon

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

我同小叻師姐, Alex 師兄, 同 luckystrike 師兄, CREATE 左個WHATSAPP GROUP 關於今次SUNDOWN 既比賽 , AND 方便大家聯絡...lunckstrike 已經先行到步...
    有無邊位師兄師姐想一齊討論行程, 取PACK 同約埋大合照, 可以PM 我你地既電話, 同NICK NAME..

升級   51%

開心
  • 簽到天數: 10 天

師兄,我無權限PM,咁點好呀?

師兄 我send 左短訊俾你 你入睇下回唔回到  詳情 回覆 發表於 2014-5-29 20:46

升級   100%

開心

timaedy 發表於 2014-5-29 19:40
    師兄,我無權限PM,咁點好呀?

師兄 我send 左短訊俾你 你入睇下回唔回到

升級   51%

開心
  • 簽到天數: 10 天

覆到啦!電話號碼已發給你

升級   25.79%

該用戶從未簽到

膝頭哥唔爭氣, 今年跑唔到,要出年先可以報仇
    各位 HK CHingCTse, 明晚加油 !!!

升級   62%

開心
  • 簽到天數: 2 天

How do u guys think about the route? It is a bit boring

升級   0%

慵懶

In SG, the most suitable route for marathon is the East coast park, will be quite boring anyway. I did my slowest FM in this race so far too...Weather is not runner friendly but glad that there was no heavy rainfall and thunderstorm.

升級   100%

開心

終於完成左第一隻海外馬...
    不過我真係唔夠膽用跑來自居...... 大半程係以行為主.. 結果.. 由天黑跑到天光先跑完...
    天氣太焗.. 開頭都好D . 但之後想落雨, 令到個天氣開始好焗.. 再加上唔夠訓..通宵咁跑.. 真係想死..
    而好多位全黑令到多位師兄師姐受傷.. 有師兄更因拗柴, 要係7K 位退出比賽.. 而最慘係.. 佢要等到差不多七點先可以走... 係救傷站(都唔知算唔算)坐左幾位鐘..
    而由12.5 至33.5 果條咁既海灣路....真係都幾悶下.. 日光日白可能好靚.. 但夜麻麻.. 真係無野好睇....
    可以一跑..但...下年即使再去未必再跑全馬..

Like: 5.0
    Like: 5
    恭喜完成海外首馬!出年我如果唔跑關馬就跑呢個,鐘意夜跑~  發表於 2014-6-2 17:40

升級   3.33%

鬱悶
  • 簽到天數: 45 天

有些路段太黑了,又不平,只能看着前面師兄雙腳跑。下雨襪子濕透惡頂呀!

咁關島馬似乎好d,半程後天開始光,沿住海岸線回程有風景睇,不過七點後就晒死~  發表於 2014-6-3 21:32
    新加坡那个天气,即使么有雨,鞋和袜子也会湿透的。。。。湿度太大了。。。。 那个黑的地方一定要小心,俺去年和今年都看到有人崴脚的。。。。新加坡的夜间照明太不好了。。。估计为了省电环保?。。。  詳情 回覆 發表於 2014-6-3 16:41

升級   35.8%

開心
  • 簽到天數: 16 天

做左個PW出黎 不枉此行

12km - 32km 係我跑咁多隻馬之中最黑暗的一段 (physically + mentally)

PW = Personal Worst

猫咪还好没有PW。。。不过比去年慢了一刻钟多。。。。32k以后,半码走路的把路都堵死。。拥挤的程度跟香港渣打差不多。或者超过渣打。。去年没有这个情况。。。  詳情 回覆 發表於 2014-6-3 16:43

升級   21.9%

鬱悶
  • 簽到天數: 14 天

Josephlai 發表於 2014-6-2 17:06
    有些路段太黑了,又不平,只能看着前面師兄雙腳跑。下雨襪子濕透惡頂呀! ...

新加坡那个天气,即使么有雨,鞋和袜子也会湿透的。。。。湿度太大了。。。。

那个黑的地方一定要小心,俺去年和今年都看到有人崴脚的。。。。新加坡的夜间照明太不好了。。。估计为了省电环保?。。。

升級   21.9%

鬱悶
  • 簽到天數: 14 天

luckystrike 發表於 2014-6-3 02:33
    做左個PW出黎  不枉此行

12km - 32km 係我跑咁多隻馬之中最黑暗的一段 (physically + mentally)

猫咪还好没有PW。。。不过比去年慢了一刻钟多。。。。32k以后,半码走路的把路都堵死。。拥挤的程度跟香港渣打差不多。或者超过渣打。。去年没有这个情况。。。

升級   100%

慵懶

猫咪也很爱跑hotdog马拉松,佩服!

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

又熱又黑的一隻馬,但好多靚女……

升級   35.8%

開心
  • 簽到天數: 16 天

柔詠 發表於 2014-6-3 20:59
    又熱又黑的一隻馬,但好多靚女……

唯一安慰及娛樂, 冇硬風景睇唯有睇軟風景

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

首次見識到新加坡原來這麼多美女跑手……

係啊.. 有坡, 有泰, 有賓.. 岩岩因為無成績問題, 成功ADD左個新加坡美女跑友FB HAHA  詳情 回覆 發表於 2014-6-4 14:51

升級   100%

開心

柔詠 發表於 2014-6-4 12:35
    首次見識到新加坡原來這麼多美女跑手……

係啊.. 有新加坡, 有泰國, 有菲律賓, 有馬來西亞咁多國既靚女.. 岩岩因為無左NET TIME 問題, 上FB  成功ADD左個新加坡美女跑友FB HAHA

升級   2.63%

該用戶從未簽到

我都係Personal Worst, 5年跑步生涯中,係第一次太sin苦要停下來行,多次想放棄!當然,自己體能差左係主因.

Anyway,真係好多靚女.件Finisher T-shirt都好靚. Tough but very memorable experience.

好失望的首次海外馬,我7K嚴重拗柴,就係因為嗰段路太黑,又多人,啲人又慢,我係430組別出發,係第二批,但我2k開始已經不停地要過頭(第一批嗰啲),明年一定翻去復仇,但要早一日出發同排在under330組那裏,真的好  詳情 回覆 發表於 2014-6-5 19:30

升級   41%

奮鬥
  • 簽到天數: 9 天

終於可坐底寫下呢次經驗了,見官方臉書都好多有關投訴時間,賽道的問題,其實都包含左我的所見到的。

自己覺得:
    1) 天氣熱(但感覺好過香港熱焗法,近海皮落大雨前有d涼)
    2) 去起跑點尚算方便
    3) 可能唔係渣打呢d大形比賽,無乜氣氛,唔係好似香港個種鋪天蓋地咁
    4) 放選手包方便,可能參加人數唔多
    5) 開跑段有秩序,有氣氛,有打氣
    6) 7km轉緩跑徑開始難跑,小徑大窄,燈光太暗,人太多,人跟人行/跑,工作人員太少,路標無乜下,開始有人無跟原路跑,去跑草地,馬路(不開放比賽),呢度自己開始有d唔慣,點解大會選擇呢d路做馬拉松!
    7) 9-10km 開始跑近沿海邊的緩跑徑,呢段路有部份係無街燈,接近全黑,好驚叉錯腳,自己傷住跑驚住跑,路仍然係緩跑徑,係闊左,但人都多,加上天黑,有d唔慣咁跑,步步為營,呢段沿海來回有成20km係最悶的路段,大部份直路,你有你跑,燒野食有燒野食,少少街燈,無風景,回程前落大雨,有d涼,路積水,無流動廁所,只可用公廁,好不容易捱完呢20km路程。
    8) 35+km倒數終點路段,d路無乜印係,只記得跑過石仔路段(心諗唔係掛!),隔離好似係工廠之類,有一段係長斜大馬路,又經過金沙下面商場平台,最後1-2km又係跑馬路劃出的行人路,兜黎兜去先入直路過終點。

總括感覺路線選擇唔似跑馬拉松,加上深夜時份0氣氛又打折扣,燈光嚴重不足,有些路面沙石地不平,所以有d唔慣...

今次係觀光加跑步,加上左膝傷患,自己無點練,純觀摩,膝痛為保住腳,步行唔少,由天黑跑到天光,用左5.5個鐘,拎埋衫同個牌(兩樣都真係幾靚!),坐左陣搭地鐵返酒店。

自己紀錄

升級   41%

奮鬥
  • 簽到天數: 9 天

上邊ching提過

真係幾多靚女!