香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

重磅跑友請教跑鞋問題

升級   35.35%

慵懶
  • 簽到天數: 89 天

各位好,我跑左一年幾,體重由120KG減到去而家103KG(但係我知仲係好重),今年會參加渣打全馬賽事,最近試梗用唔同跑鞋跑長課,發現我比較適合穿著美津濃的跑鞋,因為買左兩對ACIS,一對GT2000同埋一對GEL﹣CUMULUS 15,發現著ACIS跑長少少的話腳踭會痛,但係著美津濃就無乜痛。

而家想請教各位,如果係美津濃的話,你地會建議我買邊對黎跑全馬好呢?我主要考慮保謢性,唔會考慮價錢。謝謝﹗
    +1 0
    上一篇︰腳甲變瘀下一篇︰2014年1月14日簽到記錄貼

升級   28.35%

開心
  • 簽到天數: 23 天

Mizuno Prophecy 3

升級   61.15%

鬱悶
  • 簽到天數: 149 天

師兄同我諗嘅嘢唔同。我都係一個 '哈爾移動城堡' (重磅人)。着開Asics (GT. 2160, GT2170, Kayano19)。ok啊。去年想試吓美津濃Inspire 9, 個跑步用品店嗰哥仔,叫我繼續用Asics比較好。因為我重。asics啲啫保護性較強,雖然導致比較重。其實我都信呢一點,所以仍用asisc。
    不過,我只試過五、六年前用過一對美記鞋,冇得比較。又有扁平足。

其實我就係最初著MIZUNO WAVE RIDER 16,超正,超穏定,超好跑,跑左大半年,諗住試下新嘢,見依度好多師兄都盛讚ACIS,咪試下比較大路兼穏陣的GT2000囉,最初淨係覺得痛,一路懷疑自己跑姿有問題,拉唔夠筋等等。直  詳情 回覆 發表於 2014-1-14 12:50

升級   20.4%

開心
  • 簽到天數: 1 天

我91K左右, 建議著FEATHER FINE
    舒服

Like: 5.0
    Like: 5
    睇黎師兄跑得好快, 91KG都可以著到咁輕既鞋  發表於 2014-1-14 23:47

升級   35.35%

慵懶
  • 簽到天數: 89 天

Hennatalk 發表於 2014-1-13 22:21
    師兄同我諗嘅嘢唔同。我都係一個 '哈爾移動城堡' (重磅人)。着開Asics (GT. 2160, GT2170, Kayano19)。ok ...

其實我就係最初著MIZUNO WAVE RIDER 16,超正,超穏定,超好跑,跑左大半年,諗住試下新嘢,見依度好多師兄都盛讚ACIS,咪試下比較大路兼穏陣的GT2000囉,最初淨係覺得痛,一路懷疑自己跑姿有問題,拉唔夠筋等等。直到聽到SPORTUNE 10K個老闆話可能係跑鞋問題先一言驚醒…跟住我故意去用唔同鞋去訓練,結果發現ACIS對我黎講係唔適合,次次都會痛,而MIZUNO就唔會,試過一課長課由荃灣西去黃金海岸來回30K,我著RIDER 16去練,完全無問題,係到廿五六K覺得個底唔夠厚囉,但係第二朝無痛,第三日跑10K TEMPLE仲PB埋,根據以上經驗,我覺得ACIS唔適合我囉。(我初時都係貪佢D GEL好,好多人都讚,但唔適合就係唔適合,無得勉強…唉……)

跑鞋,最緊要自己感覺良好,祝早日找到自己的戰鞋。  詳情 回覆 發表於 2014-1-14 21:56

升級   61.15%

鬱悶
  • 簽到天數: 149 天

gary928 發表於 2014-1-14 12:50
    其實我就係最初著MIZUNO WAVE RIDER 16,超正,超穏定,超好跑,跑左大半年,諗住試下新嘢,見依度好多師 ...

跑鞋,最緊要自己感覺良好,祝早日找到自己的戰鞋。

升級   41.7%

開心
  • 簽到天數: 44 天

同埋要了解 自己 pace time 幾多,再搵鞋去配合。