香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

平壤马拉松将首次接纳海外业余选手 关门时间3小时

升級   41.33%

鬱悶
  • 簽到天數: 2 天

2014年4月13日的平壤马拉松,首次接纳海外业余选手参赛。在过去的平壤赛事中,朝鲜只允许海外的精英选手参赛,而且并非所有国家的选手都能有幸入选。参赛选手不需要报名成绩,但是,赛事的关门时间是3小时,这一时间要求高于波士顿马拉松所有年龄组的报名成绩。
      平壤马拉松,全称国际万景台奖马拉松赛,是经国际田联认定铜标签路跑赛事(IAAF Bronze Label Road Race)。每年4月在朝鲜民主主义人民共和国首都平壤举行的国际马拉松比赛。比赛起始于金日成体育场,环绕金日成体育场周边四圈,来回横跨金日成体育场后方的大同江,终点同样设在金日成体育场。比赛时间为早上九点开始,气温约6-8度,非常适合马拉松运动员创造佳绩。自1981年举办第一届,1984年始分设男女项目。主办单位通常安排赛前一天向金日成领袖纪念墙献花致意,赛后当天下午安排参访金日成故居万景台纪念园区。
    http://sports.sina.com.cn/o/2014-01-27/17597000041.shtml

+1 0
    上一篇︰參賽者需知有得DOWNLOAD勒。下一篇︰渣打馬拉松快到了,大家心情如何?

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

Wah ,,,,一定要sub 3.

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1405 天

傻的嗎……  

升級   35.1%

慵懶

據我所知,北韓政府會派秘密警察貼身監視喺北韓嘅外國人嘅一舉一動。如果我去平壤跑呢隻馬,唔知會唔會有陪跑員呢?

升級   0%

開心

如果平平地,不是要sub 3 ,,,,小弟都想去

升級   35.1%

慵懶

平?好難啦!
    我有同事遲啲會去 (唔係去跑馬!),去北韓就一定要join官方指定嘅旅行社 (無自由行嘅!), 去六日要成萬蚊以上,同去歐洲拍得住。

呢個係最低消費,行程包括香港坐飛機上大陸,之後轉坐火車去北韓。如果你要全程坐飛機 (喺北京坐60年代蘇聯制造嘅高麗航空飛機!),就要再加錢!

金正恩屈$...? 成萬元,貴過去南韓  詳情 回覆 發表於 2014-1-29 08:29

升級   0%

開心

PiTA 發表於 2014-1-29 00:26
    平?好難啦!
    我有同事遲啲會去 (唔係去跑馬!),去北韓就一定要join官方指定嘅旅行社 (無自由行嘅!), 去 ...

金正恩屈$...?
    成萬元,貴過去南韓

升級   73%

• 簽到天數: 722 天

朝鮮我都去過,當年的星級假期(已摺),香港去要跟團的,內地的有外國的有,計埋真係過萬,外國人更貴。但最大問題係簽證,我個時同領事館用電話傾左20分鐘,問長問短,我有兩個朋友之後分開2團去,都可能同團的朋友有問題,就成團不獲簽,根本有$$$都無得去~~~ 至於朝鮮本身,嚴入寬出,在當地你無電話無internet相機不能超 100mm,他們覺得一般人無乜問題,由得你就圍走,無咁嚴重。

最大問題係 sub 3... 不過,感覺他們開放旅遊是傾向,將來可能會 sub 3.30,sub 4,收多些人都說不定 ~~~
    但平壤市超平,感覺舒服的,跑起來應該好正~~~

升級   42.67%

該用戶從未簽到

sub 3係講以往比精英運動員既時限, 2014係sub 5

http://visitdprk.weebly.com/new--pyongyang-marathon-2014.html