香港長跑網  - 長跑長友

樓主: bunbun
打印 上一主題 下一主題

2014.10.02 殭屍路跑 Run for your lives @ Hong Kong

升級   16%

奮鬥
  • 簽到天數: 372 天

睇番 facebook 留言, 大會比人插到開花.  

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 77 天

https://www.facebook.com/video.p ... ;type=2&theater

我係賽道上負責監察zombie 的工作人員,同時係一位義工,唔收錢既。

大會今次E個 Event 賺左400幾萬,不過場地隨左入口既廣告之外,咩怖置都無,D野好兒戲,岩小朋友玩。

第一,選址其實唔錯,有大草地,但點解要係石屎地做zombie zone?

好多,係極多人係走避既時候跌到爆哂江,人踩人,骨折,D真血滴到周圍都係呀,個負責人就係架離卡卡咁笑! 而且大會請來既First Aid 完全無幫手,不肯行出佢地既位置「個度有人骨折呀!!!」「下,我地唔會離開急救站架wo,你叫佢行唔行到過來啦」個下真係忍唔住屌佢老母,佢地仲要係staff來架!

PS 急救站有人同我講,佢係唔識急救,話過來只係幫下手,「癡塊膠布唔洗牌啦~」

我地每個point 唔係得一明人手架,仲有大會請來既保安,負責執行場規,當有參加者發生踫撞,去分開佢地同埋中止佢地既參加權利,但sorry ,佢地咩都無做過,眼見有人打交,踢人,推人,佢地話「人地比左錢就唔好唔比佢玩,算數啦」,佢都唔幫手,我完全係咩都做唔到!

有參加者Zombie向我投訴,佢地被放入場區,但無人話佢知要企邊,而當佢地問負責人(新加波人)的時候,反被佢大罵,話佢地咩都唔知就入來,無規無舉,事實係我地工作人員都唔知,大家都忙於奔命

活動組織及安排粗糙得很,參加者付費得不到像樣的服務,而大部分維持活動的人,也是付費協助;即是等同一個自行組織的細型團體,只負責事前準備工作和收費,活動時就由你地兩個parties、俾左錢個班人自己搞掂佢

大會有道聲名,將『最主要的問題是昨日超過250名志願者未到場』呢個理由放在第一,顯然是強調大會自己有危機意識,但無諗過你地會咁多人甩低,話多人甩底搞到大會做唔到野,你都只係想話係參加者問題架啦,與大會無關架啦!完全是不負責同無恥的答覆

成個event 由開頭報名,去到每一part,係每一part 都係咁亂,我都唔明ActionX 係世界搞咁多場,香港場真係差爆,不能接受.....

Like: 5.0
    Like: 5
    完全認同!!!!!  詳情 回覆 發表於 2014-10-3 17:32

升級   75.8%

鬱悶
  • 簽到天數: 10 天

bunbun 發表於 2014-10-3 13:41
    https://www.facebook.com/video.php?v=471778866297549&set=vb.394053597403410&type=2&theater

完全認同!!!!!

升級   0%

慵懶
  • 簽到天數: 1 天

我也掛了彩

升級   100%

開心

https://www.facebook.com/rfylhk/ ... ?type=1&theater

《閃避回應不滿,贏得價值HK $6,000,000之港人血汗》

得獎結果公佈!

在眾多參加者不滿下,大家都能憑被玩、排長隊和暴曬想到如何受到一個高利潤和多厚臉的on 9 單位。太利害了! 恭喜* Run For your Lives Hing King *贏得港人血汗價值港幣$6,000,000的革命性新遊戲 。 我地會將不滿詳情通過Facebook 通知香港人。請想玩既朋友留意。

( 注意:喪屁有機會再次出現,把你的真實傳送到 Facebook , 損失者多加注意)!

升級   100%

開心

壹週刊 2014-10-09

ZombieRun貼錢買難受         

近年香港人對跑步的熱愛有增無減,人人都話報渣馬,至少都要跑5km,咁先夠健康。

來自美國的障礙式跑步賽「Run for your lives」(俗稱喪屍跑),首次喺香港舉行。適逢踏入十月,可以化妝做喪屍,乘機當係萬聖節前哨戰扮鬼扮馬一番。有得玩當然開心,不過幻想總是美好的,在終點聽到的都是參賽者的怨言,玩完似乎仲唔開心,大呻貼錢買難受!

排兩個鐘曬到暈

活動由朝早9點開始,不過真正人流高峰期喺中午時分,有好多參賽者呢個時間嚟到,登記處已經要打蛇餅,目測起碼有過百人,登記都要排成一個 鐘,入到去放keep bag,因為安排混亂,又要排一個鐘,真係未見官先打三百,烈日當空無遮無掩乾曬,參賽者好多都已經無晒mood。賽事原本分好晒時段,預計6點玩完所有賽事,最後因為嚴重超時,5點都仲有成百人未有得玩。

玩半個鐘危險處處

5公里嘅賽道喺西九近海旁的跑步徑及一帶空地,每隔100至200米就有一個障礙或喪屍,目的係令到參賽者腰間的紅帶脫落。先講障礙,規模跟大學O' camp無異,轆地沙、爬繩網、車軚陣等等,好似去咗康樂營地,最好玩水滑梯,走上氣墊滑梯,滑下時有工作人員向你射水,三十幾度高溫下真係好爽。至於賣點喪屍,真係慘不忍睹。我必須稱讚各位年輕人非常「敬業」,以為自己企喺喪屍區,就真係喪屍上身,不停威嚇參賽者,表情演技交足戲,奈何化妝及服裝實在配合唔到,呢方面真係要請教吓海洋公園嘅專業人士。另一點係賽道的安全性,除咗跑步徑之外,大部分賽道都設在石地上,當參賽者經過喪屍區時,總會發生意外,見到救傷站有很多參賽者以及喪屍受傷,擦傷、跌傷甚至拗柴,救護人員都應付不來。最後必須要講,無論捉人定被捉的,都要俾$369至$659不等的參加費用,吓?唔係你俾番我咩?

玩完啤一啤

好喇,咁究竟點分贏定輸?參賽者玩完之後,如果身上仲有一條或以上的紅帶,就係生還者,可以有一個「survivor」嘅勳章;如果一條紅帶都無,就係變成咗喪屍,一樣有勳章,不過係「infected」,而且拎勳章之前會被懲罰─—向你噴吓水囉,That's it! Why so serious? 不如去嘉年華區飲番杯啤酒下火。嘉年華區設有大舞台,駐有DJ現場打碟,又有live band演奏,氣氛唔錯。除咗有啤酒之外,現場仲有5個小食攤位,唔係一般賣貴夾唔飽嘅junk food,有日式手卷、kebab等等,價錢雖然比一般貴,不過味道不俗,更加有攤位配合大會的喪屍主題,特製血包及針筒特飲,啱晒一班喪屍口味。玩足一日,聽到最多參賽者講的說話係:「咁就完喇?」係呀,曲終人散喇!

背景

「Run for your lives」源自美國,喺2011年開始,今年開始落地亞洲,之前已經去咗新加坡同台灣,第三站嚟到香港,比賽地點選址西九長廊。開始買飛後已經迅速爆滿,個個爭住做喪屍或被喪屍追。

玩法

好簡單,參加喪屍跑,首先你要揀,你想做「人」還是做「喪屍」?如果你平時喜歡睇鬼片、玩鬼屋,享受被人嚇被人追的快感,就要揀做「人」;至於做「喪屍」,應該係平時生活壓力好大,希望可以藉住扮喪屍,將憤怒發洩出嚟。喺全長約5公里嘅跑道,有多個障礙區及喪屍埋伏區,人類要拼命保護喺腰上代表生命的三條紅帶,唔好俾喪屍搶到,三條紅帶被搶光,代表無生命,參賽者最後如果仲有生命,就可以得到勳章一個。