香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: bunbun
打印 上一主題 下一主題

街馬10公里比賽 參賽者指氣氛勝渣馬

升級   51.58%

該用戶從未簽到

想替批評渣馬的朋友說兩句. 他們批評的, 不只是說有沒有人打氣. 老實說, 以今日香港人對馬拉松的態度和香港人的冷莫, 就算跑旺角, 尖沙咀, 都唔方有幾多人會出來打氣, 更唔好話會自發攞d嘢食出來.

他們批評的, 主要是主辦機構一直當這是一項商業宣傳活動, 卻從來沒有(或很少)由跑手和其他參與者的角度去改善比賽. 他們會著眼於參賽人數增加, 卻沒有去改善質素. 簡單的如仔細劃分起跑時區, 將快慢的選手分開, 加設pacer, 等, 這是很容易做到的.

另外, 他們只會請高官主持起步, 卻沒有請過對體育有貢獻的運動員. 如果, 他們請李慧詩主持起步, 一定受歡迎過果d高官.

今年, 有市民自發到中環碼頭派食物給跑手, 他們也百般阻撓. 如果大家也想有朝一日, 香港的馬拉松也如東京馬拉松般, 那無論跑手, 田總, 政府, 都要開始向別人學習和教育市民. 如果只是抱住"渣馬也不是太差"的想法, 香港的馬拉松比賽是不會進步的.  

Like: 5.0
Like: 5
Exactly! 我明白大會阻撓市民派食物, 係要符合IAAF既規定, 然而係東京馬拉松依場IAAF Gold Label既賽事, 市民派食物時都無大會阻撓.  發表於 2014-3-27 19:31

升級   44.6%

該用戶從未簽到

渣馬則比較「沉寂」,「同自己一個人練跑無分別」

有無咁無敵啊

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 12 天

water 發表於 2014-3-26 12:14
    我覺得,原本d打氣團係唔錯既,不過佢成日踩渣馬話人地日本點好點多人支持所以要搞街馬,到自己搞就得返自 ...

講出跑手心聲,思維正確~好

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

因為街馬一些我都估唔到的朋友都出現,姑勿論佢地可能另有目的,但佢地無跑開為左完成都要好認真練習,體驗下跑步的苦與樂~