香港長跑網  - 長跑長友

樓主: bunbun
打印 上一主題 下一主題

「全城街馬」:街馬出哲學

升級   51.58%

該用戶從未簽到

water 發表於 2014-4-4 08:54
號碼布,場刊那些都係錦上添花,做到當然好做唔到都唔算欠人情味吧。加上我見香港有得自訂號碼布既比賽( ...

多謝師兄的意見. 很高興看到一些對事的討論. 其實渣馬的好與壞, 在其他的地方已經討論了千百次, 我想都不用再花時間了. 我絕對贊同要主辦一個如此大型的比賽是絕不容易. 尤其是看過鏗鏘集那個講述渣馬準備和善後工作的那一集, 真的要對所有參與的工作人員敬禮.

我明白各師兄為什麼對街馬有關人等不滿. 但希望各位在批評一部份人之餘, 不要連他們所做的和他們的理念, 也因為不滿他們的言論而一并否定. 我個人真的希望街馬能夠成功, 到時, 其他比賽可以互相參考而互補不足. 如果比賽進步了, 選擇又多了, 參與跑步的朋友又多了, 那最後得益的, 還不是我們一眾跑友.

我並唔否定他們所做既, 姑勿論佢地係真心定想為名, 但現在既傳媒窮追猛打, 好似要置對手於死地既心態是否有必要呢? 如果佢地有心吸納意見, 我覺得唔係咁囉.. 似係要為自己既不足, 搵其他對手來轉而視線咁.. 今次AM  詳情 回覆 發表於 2014-4-4 14:56

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

alexlau 發表於 2014-4-4 10:58
    首先, 渣馬和街馬不是對手, 以香港近年對跑步比賽參與的提升, 他們是可以共存的.

根據從宣媒看到的資訊 ...

對街馬, 我帶左一點反感既原因係佢收費上同人數報名以及一開始就好似講到香港得佢地有心攪比賽等既問題. 因為佢標榜慈善賽, 我係FB 問過佢地幾次, 會有幾多百份比俾到D 受助機構, D 喜年華同演唱會(演唱會後來有寫贊助商)有幾多係受贊助等.. 但佢地都迴避左個問題.
    現在佢話有四千多人報名, 當佢二百元為一人來計.. 咁都有差不多一百萬, 佢話扣除一切開支, 但D 開支係乜, FB 唔答, 現在亦無交代, 傳媒只係不停繼續口誅筆伐渣馬(今日AM730 仲暗示埋其他比賽都唔及街馬等), 好似只為這個比賽貼金咁..
    而報名人數更係一個奇怪.. 當FB 佈滿好多唔同既提問, 要求佢地交代既時候, 突然話全部報名FULL 晒, 而且一次過出左好多其他既官方信息, 去將所有提問推到極低.. 版面突然變得好和諧, 但之後不停收到唔同公司被要求組隊參賽訊息,  我亦被朋友問有無興趣幫佢地公司跑..咁是否真係一早滿左額呢? 定為左逃避問題, 而草草CLOSE 左公開報名呢?
    原本諗住結束左場比賽, 我就只係睇下會唔會交代番D 錢既去向, 清清楚楚有一大份去到受助機構到既, 我下年就會支持佢地..
    點之係之後連續不斷既傳媒攻擊..究竟係傳媒良心起, 插港馬, 定有人借自己同某D 友好傳媒既關係來攻擊另外D 主辦機構 , 我相信一路有留意開件事既人.. 係自然會心知肚明...

Like: 5.0
    收費問題, 我也覺得他們的做法不太好, 之後的早報優惠, 我個人覺得可能大家對480元的報名費有很大的反彈, 所以立即推出這優惠"補鑊". 始終他們都沒有經驗, 所以做得不好. 不妨看看下一次他們有沒有改進. 至於慈善款  詳情 回覆 發表於 2014-4-4 18:02
    Like: 5
    講出大眾跑友對街馬心聲,其實主要是收費貴及怎樣慈善開支兩大問題!  發表於 2014-4-4 13:44

升級   100%

無聊
  • 簽到天數: 33 天

支持平價比賽, 以前一年總有三五個青蟹比賽, 最近紅衫魚居多, 想不到季尾以大牛結束, 無言。

南區長跑會, 希望妳 2014/15 繼續舉辦青蟹10K賽, 等經濟能力稍差嘅人同學生哥都可以參加。 仲有, 妳今年件紀念 T 好正!

升級   100%

開心

alexlau 發表於 2014-4-4 11:26
    多謝師兄的意見. 很高興看到一些對事的討論. 其實渣馬的好與壞, 在其他的地方已經討論了千百次, 我想都不 ...

我並唔否定他們所做既, 姑勿論佢地係真心定想為名, 但現在既傳媒窮追猛打, 好似要置對手於死地既心態是否有必要呢?
    如果佢地有心吸納意見, 我覺得唔係咁囉.. 似係要為自己既不足, 搵其他對手來轉而視線咁..
    今次AM730 用HKTV 來例子, 係想借HKTV 既不平來比喻自己係受迫害咁.. HKTV 事件觸動好多人既神經..
    咁既比喻, 好易令人有一種先入為主既心態..從而不能宏觀睇每件事..

"點解一定要靠踩渣馬抬自己?" - 原因很簡單,搵market leader黎“挑機”加“對比”乃常用的市場推廣策略,可以迅速被關注、製造話題、提高知名度,達到marketing 的目的。 各大運動用品生產商已經鋪排好,跑步用品消  詳情 回覆 發表於 2014-4-6 10:42
    凡事總有動機和目的, 可能我比較簡單, 如果他們是為名利, 以他們本身在社會上的地位和名聲, 我實在覺得他們有更多比較易和回報更大的方法. 所謂日久見人心, 我信相日後大家便知道他們的意圖.  詳情 回覆 發表於 2014-4-4 17:39

升級   21.85%

該用戶從未簽到

心中有佛,所見皆佛,心中有惡,所見皆惡

以事論事,唔好咁陰謀論喇   

既然以事論事, 又何需借另一個已經俾大部份人假設左係被政府迫害既 HKTV 事件做例子呢? 以事論事, 但現在佢地只單向地批評, 抬高緊街馬三子名聲, 而無將街馬既問題正式分析過... 心中有佛, 所見皆佛, 是不是陰謀論  詳情 回覆 發表於 2014-4-4 17:13

升級   95.4%

開心

alexlau 發表於 2014-4-3 15:43
    和其他馬拉松比較, 便可以明白有什麼可以改善的地方. 從來也沒有叫人走出香港跑馬拉松.

你所說的跑自己, ...

師兄的觀點很令我費解,一方面你說自己沒參加街馬,因「該賽事是否適合做pb比較重要,這個像嘉年華會式的比賽, 不是我喜歡的類型」,我說跑步跑自己,師兄又不同意,認為「但跑步不應只是為了挑戰自己,可以玩cosplay,可以宣傳環保,可以為了身體健康,甚至可以只是趁熱鬧輕輕鬆鬆地跑,所以賽事也不應單一的模式」。其實師兄咁支持街馬的理念,為何不放下做pb的想法,去玩下cosplay或者學你話齋趁熱鬧輕輕鬆鬆去跑以示支持呢?
    我從不反對跑者在跑道上拍照留念,因為他/她們覺得係盛事,難得可參與其中(絕對是我片面想法),所以閣下末段的講法,我100%贊同,如有得罪之處,懇請見諒。

我嘗試用兩個比喻回應你. 1. 我喜歡吃日本菜, 但我也會吃中菜, 西餐, 韓國菜等. 只是有選擇時, 我會選日本菜. 2. 我贊成素食比較健康, 但不等如我便要素食. 我想說的, 每個人都有自己跑步的喜好與理由, 跑道的  詳情 回覆 發表於 2014-4-4 17:26

升級   100%

開心

tango 發表於 2014-4-4 16:20
    心中有佛,所見皆佛,心中有惡,所見皆惡

以事論事,唔好咁陰謀論喇   

既然以事論事, 又何需借另一個已經俾大部份人假設左係被政府迫害既 HKTV 事件做例子呢?
    以事論事, 但現在佢地只單向地批評, 抬高緊街馬三子名聲, 而無將街馬既問題正式分析過... 一方就隱惡揚善, 另一方就隱善揚惡, 正如上面既ALEX 兄所言, 外人唔知, 只看D 社論, 唔知其中事件, 咁事件會變成點呢?
    我只會覺得, 香港現在好多三人成虎既事件.. 佢有可能會成為另一個...
    心中有佛, 所見皆佛,
    是不是陰謀論, 同樣已記在閣下既心中.

升級   51.58%

該用戶從未簽到

fullysettle 發表於 2014-4-4 16:29
    師兄的觀點很令我費解,一方面你說自己沒參加街馬,因「該賽事是否適合做pb比較重要,這個像嘉年華會式的 ...

我嘗試用兩個比喻回應你.

1. 我喜歡吃日本菜, 但我也會吃中菜, 西餐, 韓國菜等. 只是有選擇時, 我會選日本菜.

2. 我贊成素食比較健康, 但不等如我便要素食.

我想說的, 每個人都有自己跑步的喜好與理由, 跑道的闊道應該是很寛闊的, 可以容納不同目的的人. 你可以只是跑自己, 但跑步這運動不應只是包括跑自己的人.

升級   51.58%

該用戶從未簽到

wlau 發表於 2014-4-4 14:56
    我並唔否定他們所做既, 姑勿論佢地係真心定想為名, 但現在既傳媒窮追猛打, 好似要置對手於死地既心態是否 ...

凡事總有動機和目的, 可能我比較簡單, 如果他們是為名利, 以他們本身在社會上的地位和名聲, 我實在覺得他們有更多比較易和回報更大的方法.

所謂日久見人心, 我信相日後大家便知道他們的意圖.   

每個人有利後, 就自然想有名, 係無可厚非, 但連續不既傳媒廣告, 多個電視台既上鏡率及對另外既主辦機構窮追猛打...對某D 問題既迴避 就令我覺得佢唔係只係有心 PROVIDE 一個FOR FUN 既比賽咁簡單.. 三人成虎後, 日  詳情 回覆 發表於 2014-4-4 18:29

升級   51.58%

該用戶從未簽到

wlau 發表於 2014-4-4 11:58
    對街馬, 我帶左一點反感既原因係佢收費上同人數報名以及一開始就好似講到香港得佢地有心攪比賽等既問題.  ...

收費問題, 我也覺得他們的做法不太好, 之後的早報優惠, 我個人覺得可能大家對480元的報名費有很大的反彈, 所以立即推出這優惠"補鑊". 始終他們都沒有經驗, 所以做得不好. 不妨看看下一次他們有沒有改進.

至於慈善款項問題, 其實他們在facebook已有說明給那一些慈善機構. 但今日只是比賽後兩星期, 如果師兄已經想了解至如會計紀錄般仔細, 會不會要求太高呢.

至於今天在am730的文章, 我建議師兄看看主場新聞的文章, 這會有較全面的睇法. 簡單來者, 他們批評的, 不只是田總, 還包括政府和香港的跑步文化. 你可能不同意他的論點, 但我個人覺得他是在批評整個跑步文化而不單止是渣馬.

http://thehousenews.com/personal ... %E8%A1%97%E9%A6%AC/

升級   100%

開心

alexlau 發表於 2014-4-4 17:39
    凡事總有動機和目的, 可能我比較簡單, 如果他們是為名利, 以他們本身在社會上的地位和名聲, 我實在覺得他 ...

每個人有利後, 就自然想有名, 係無可厚非,
    但連續不既傳媒廣告, 多個電視台既上鏡率及對另外既主辦機構窮追猛打...對某D 問題既迴避
    就令我覺得佢唔係只係有心 PROVIDE 一個FOR FUN 既比賽咁簡單..
    三人成虎後, 日後所聽, 都只會有一個曾經出現過老虎既事實而唔係傳說..
    以上我都只係個人感覺...可能只係眾人皆醒我獨醉.

升級   99.47%

奮鬥
  • 簽到天數: 20 天

wlau 發表於 2014-4-4 14:56
    我並唔否定他們所做既, 姑勿論佢地係真心定想為名, 但現在既傳媒窮追猛打, 好似要置對手於死地既心態是否 ...

"點解一定要靠踩渣馬抬自己?" - 原因很簡單,搵market leader黎“挑機”加“對比”乃常用的市場推廣策略,可以迅速被關注、製造話題、提高知名度,達到marketing 的目的。
    各大運動用品生產商已經鋪排好,跑步用品消費未來幾年全球都會爆發性增長,系呢個area A記、N記、甚至特記等等個個都想插旗。你當我系小人之心都系甘話,搞個賽事有嗮marketing plan + strategy,搵嗮名人/寫手日日出稿,目的何在,呼之欲出。
    其實你有熱忱也好,有目的也好,系香港多搞幾個比賽,當然對跑者黎講一定系好事,可以多左選擇。但系我真唔鍾意呢個比賽系甘踩低人黎自己上位,踩渣馬,覺得賽會管理層好有問題、好廢,每個人嘅看法唔同,fine;但系,唔該唔好踩低當日嘅工作人員、義工、維持秩序嘅警員,甚至跑手,唔好一個鍾意,要promote自己個比賽啦,就一句否定渣馬當日所有人嘅參與、付出同努力。

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 12 天

armanchi 發表於 2014-4-6 10:42
    "點解一定要靠踩渣馬抬自己?" - 原因很簡單,搵market leader黎“挑機”加“對比”乃常用的市場推廣策略 ...

十分同意,搞好比賽,有麝自然香。
    點解係都要踩低別人,抬高自己,這行為做任何事都是要不得的。

升級   47.33%

該用戶從未簽到

好乞人憎的比較, 令人生厭的宣傳方法, 街乜馬呀, 咪又係10K, 學乜人講理念, 極醜惡
    香港跑步文化係乜?原來參加啲比賽喺遠少少就係俾人奴隸化咗?痴筋
    我去跑個啟德工廠區跑個爛鬼街馬遠過我入大尾督呀

升級   51.58%

該用戶從未簽到

armanchi 發表於 2014-4-6 10:42
    "點解一定要靠踩渣馬抬自己?" - 原因很簡單,搵market leader黎“挑機”加“對比”乃常用的市場推廣策略 ...

師兄, 他們的言論主要是針對田總和香港跑步文化. 公平點. 他們沒有否定工作人員的付出. 如果是對人不對事的批評, 除了可以發洩一點個人不滿, 實在看不到有什麼好處.

"唔該唔好踩低當日嘅工作人員、義工、維持秩序嘅警員,甚至跑手"

http://thehousenews.com/personal/澳牛的黃昏-渣馬版/ “大會職員趕人的臭臉” “因為,你知道,你係特登跑渣馬畀人 X 的。”  詳情 回覆 發表於 2014-4-7 16:20

升級   59.25%

該用戶從未簽到

alexlau 發表於 2014-4-7 15:07
    師兄, 他們的言論主要是針對田總和香港跑步文化. 公平點. 他們沒有否定工作人員的付出. 如果是對人不對事 ...

http://thehousenews.com/personal/澳牛的黃昏-渣馬版/

“大會職員趕人的臭臉”
    “因為,你知道,你係特登跑渣馬畀人 X 的。”

這是一篇兩個月前的文章, 內容是講述作者對渣馬的不滿, 全篇完全沒有提到街馬. 你提出的, 是整篇文章的一句, 作者講的是2012年渣馬的情況. 如果作者說的是事實, 也只是說其中一個工作人員的不禮貌, 用這個來說街馬  詳情 回覆 發表於 2014-4-7 17:27

升級   51.58%

該用戶從未簽到

water 發表於 2014-4-7 16:20
    http://thehousenews.com/personal/澳牛的黃昏-渣馬版/

“大會職員趕人的臭臉”

這是一篇兩個月前的文章, 內容是講述作者對渣馬的不滿, 全篇完全沒有提到街馬.

你提出的, 是整篇文章的一句, 作者講的是2012年渣馬的情況. 如果作者說的是事實, 也只是說其中一個工作人員的不禮貌, 用這個來說街馬主辦單位完全否定渣馬, "踩低當日嘅工作人員、義工、維持秩序嘅警員,甚至跑手". 這是不是斷章取義?

還有, 據我所知, 這文章的作者是一個街馬支持者, 不是街馬搞手之一. 如果我錯了, 多謝指正.

你覺得佢係講個別人員,我就覺得佢講晒所有人員同跑手喇,師兄你係要拗我都冇你乎。個作者可能冇同一篇文鬧工作人只同捧街馬,但咁樣又重要咩?師兄,你可能覺得網友對人不對事,不過蔡生呢檔野都唔咁都叫對事不對人  詳情 回覆 發表於 2014-4-7 17:58

升級   59.25%

該用戶從未簽到

alexlau 發表於 2014-4-7 17:27
    這是一篇兩個月前的文章, 內容是講述作者對渣馬的不滿, 全篇完全沒有提到街馬.

你提出的, 是整篇文章的 ...

你覺得佢係講個別人員,我就覺得佢講晒所有人員同跑手喇,師兄你係要拗我都冇你乎。個作者可能冇同一篇文鬧工作人只同捧街馬,但咁樣又重要咩?師兄,你可能覺得網友對人不對事,不過蔡生呢檔野都唔咁都叫對事不對人?做人公平d好。

咁樣講啦, 我從來冇話過街馬支持者的言論是對事不對人. 我一直提出的, 是希望師兄們不要因為不滿他們的言論, 便連他們的理念和所做的一概否定. 大家再花時間在言語上的爭拗是沒有意思的. 就由師兄們自己判斷什麼才  詳情 回覆 發表於 2014-4-8 17:11

升級   51.58%

該用戶從未簽到

water 發表於 2014-4-7 17:58
    你覺得佢係講個別人員,我就覺得佢講晒所有人員同跑手喇,師兄你係要拗我都冇你乎。個作者可能冇同一篇文 ...

咁樣講啦, 我從來冇話過街馬支持者的言論是對事不對人. 我一直提出的, 是希望師兄們不要因為不滿他們的言論, 便連他們的理念和所做的一概否定.

大家再花時間在言語上的爭拗是沒有意思的. 就由師兄們自己判斷什麼才是對香港跑步運動有益的.

升級   99.47%

奮鬥
  • 簽到天數: 20 天

長跑,其實真系一個好簡單、好公道、好講求自我紀律與修為嘅運動,你無練,儲唔夠里數,你就做唔到時間,或者跑唔完。道理非常簡單,一D都唔複雜,亦都複雜唔到。

跑全馬個陣,去到30幾40K,比人過左頭,會踩油谷上去追,走一段,去到尾唔夠跑,會同自己講要再練多D,心裏邊會佩服過左我頭嘅人,良性競爭,no hard feeling;反之,過左人頭,唔會笑人,因為人地同自己一樣已經付出左好大嘅努力,先黎到呢個距離。

跑步,去到尾,都系跑自己。

明者自明。

師兄,我們都明白。跑步就是咁簡單,也就是樂趣之所在。  發表於 2014-4-10 05:13
    跑步其實好簡單,跑自己,千祈咪踩低人。  發表於 2014-4-9 19:39