香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

我的跑步故事

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

從討論區各位師兄師姐所言,跑步真能對減肥有很大的成效,
    尤其allanccl師兄,你的減肥成績令人讚嘆,但你的
    堅毅去維持,更加不是容易。

我在去年11月才開始跑步,一開始就報名參加比賽
    12月的石門10K,目的是用比賽去迫自己練習,我
    份人很惰,很容易找藉口給自己去偷惰,有比賽就有
    動力去練。第一次10K,我跑了1:01:51,很辛苦,
    回到終点辛苦到想嘔,但很有滿足感。

於是繼續練跑,每星期大約跑兩次,每次大約8、9K,
    12月尾,居然由113磅下降到102磅,開心到不得了,
    最重要是我很喜歡吃東西,於是有持無恐,每晚都吃
    宵夜才睡,仲要是雪糕、朱古力、唔卡路里高都唔食。

很多時在比賽場合見到有跑手穿上寫着「跑食會」的
    Tee shirt,如果有人識得,唔該介紹我參加,
    食和跑都是我的至愛。

其實除了因為要吃才去跑之外,看着自己有所進步亦是
    一大動力,對上一次跑10K是在國慶日跑大尾督,時間
    是51:05,香港長跑會的半馬跑1:58:36,黃金海岸15K
    跑1:19:46, 真的很開心,嚟緊還有今個星期日NIKE,
    廸士尼半馬,12月的樂善盃30K,渣打全馬( 今年年頭
    才第一次跑半馬,時間要成2小時16分幾,今次試吓跑
    全馬,其實很有壓力,不過既然一吓錯手報了全馬,就
    盡力嘗試,希望能在時限5.5小時內完成,唔駛上車。

當然no pay no gain, 沒有充足的準備,是沒有完成的
    僥倖,現在練習的次數及里數都增多了,體重更下降到
    得98、99磅,同事都以為我工作辛苦才瘦那麽多,其實
    是跑得多才真,當然不敢說出真相。

雖然會希望一次比一次跑好些時間,但跑慢了我也冇所謂,
    只要自己有盡力就冇問題,而且有藉口推動自己練好些,
    我的IQ精神很犀利!

我經常跑馬鞍山、梅子林、大圉、科學園一帶,平日晚上
    放工後只能大約跑10-12k, 星期六、日( 如果沒有比賽 )
    就可以跑長些,希望可以跑到25 - 30 K。
    各位師兄師姐,如有興趣可以一齊跑,一個人跑,很容易
    會越跑越慢,多些人一齊跑,動力會大些。
    +1 0
    上一篇︰氣溫急降至15℃,今晚殺到嚟喇,小心著涼下一篇︰港島東新手報到

升級   23.16%

該用戶從未簽到

師兄, 你都變成我的榜樣了 (是越來越多 ... 真失敗咧 )

自從上星期跟一位朋友一齊跑過一次之後, 都覺得一齊跑動力係大啲的 (雖然果位朋友又係快我一圈的 ...)

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

師姐都好快下~~有冇機會拎獎?
    711MF 該用戶已被刪除

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 runrunrun 於 2008-11-18 15:23 發表

12月的石門10K,目的是 ...

runrunrun ctse, welcome welcome

成績很好呀, 請多多指教.

繼續努力加油...

升級   0%

該用戶從未簽到

runrunrun C姐去年才開始跑步, 現在10K可以跑到50'左右, 已經相當利害, 小妹同好多長跑裝C兄/C姐都有跑開上述新界東路線,下次可join網友間既約跑活動, 一次過可以認識到好多熱愛長跑既朋友,之後約跑就更方便.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 runrunrun 於 2008-11-18 15:23 發表

12月的石門10K,目的是 ...

runrunrun ctse , 佩服佩服,一年間,竟然快左十分幾鐘,好野! 加油!

升級   0%

該用戶從未簽到

我由160磅減到130磅之後,就keep住呢個數,再跌時便獎勵下自己,食雪糕、雪條、糖水,只是放縱甜品,其他油炸野唔健康食物也是拒絕的,唔想太瘦,甜品給我推動力及能量,值得推介。

升級   0%

該用戶從未簽到

ctse 進步得好快!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   11.35%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2008-11-18 21:00 發表
    我由160磅減到130磅之後,就keep住呢個數,再跌時便獎勵下自己,食雪糕、雪條、糖水,只是放縱甜品,其他油炸野唔健康食物也是拒絕的,唔想太瘦,甜品給我推動力及能量,值得推介
    Allan兄,我同你志趣相投

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

runrunrun ctse:
    妳經常跑開既路線同我都差唔多呀,下星期諗住搵一晚跑梅子林唔知ctse有冇興趣呢?
    來呢個貼see see啦:https://www.longrun.hk/forum/vie ... p;extra=&page=1
    星期日跑完Nike都會加操呀,到時又可以跑多轉。

升級   0%

該用戶從未簽到

ctse 你進步得好快呀...
    我都有跑, 一星期三次  ( 2次 10k -12k , 1次15k以上, 由10月尾開始練跑) . 但磅數都係差不多 .

升級   29.33%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

跑食會的blog有興趣入內看。
    http://hk.myblog.yahoo.com/dabbytsoi