香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

專業肯定「三間」今期派台 supernova glide系列

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 77 天

http://the-sun.on.cc/cnt/lifestyle/20150215/00481_003.html

太陽報        2015-02-15

專業肯定 adidas supernova        

渣馬過後,大家做咗Recover嘅訓練未?對真心鍾意長跑嘅「真跑手」嚟講,能夠做到持之以恒不斷練習,對比參加乜嘢比賽、跑到甚麼成績,其實更有得着更有Fun,我跑故我在嘛!休息過後,又係時候練習了,之前嗰對比賽鞋可以收埋先,輪到練習鞋上場,如果你用開嘅練習鞋已經支持唔住報銷咗,閣下又自問已有一定底子,對跑鞋功能有更高要求嘅話,「三間」今期派台嘅supernova glide系列,我拍心口幫到你!

supernova glide有幾巴閉?相信唔少跑手就算未睇過都聽過《Runner's World》呢本以跑步為專題嘅雜誌,佢哋會定期評核跑鞋高低,出名標準嚴格,喺去年年頭及年尾,supernova glide 6及supernova glide 7分別成為「Editor's Choice」,響晒朵!其實supernova本身已經係adidas嘅重點跑鞋作品,一直標榜高穩定性及支撐力,專為中階跑手訓練而設,至於抵港上架冇耐嘅supernova glide 7,又有乜嘢板斧幫到大家,繼續愈跑愈愛呢?

supernova glide 7 男女有別

作為練習鞋款,最重要係保護性及穩定性,正所謂練兵千日,用在一時,練習鞋陪你拍檔嘅日子,照計一定比比賽鞋多,故此功能發揮一定要段段有,而且要耐用。supernova glide 7嘅最大賣點,就係中底用咗緩震與回彈力都做到雙贏嘅Boost,覆蓋範圍由腳趾根部一直延伸至腳踭,而鞋櫳與中底之間就有一層EVA物料,當Boost發揮作用之時,呢層EVA就可補強穩定性,就算係從未接觸過Boost嘅跑手,都唔會因為Boost嘅超腍質地而適應唔到。鞋面方面,中段兩側嘅三間商標化為外置結構,索緊鞋帶後就可實在地鎖定腳掌,避免腳掌喺鞋櫳內有過分晃動、移位,至於極具彈性嘅Engineered Mesh,輕巧又貼腳,而且結構上滿布氣孔,舒適度毋須懷疑。奇就奇在女裝嘅鞋面由Techfit材料代替Engineered Mesh,而兩側嘅三間部分亦由合成物料改為緞布,質地比男裝更加輕、更加薄、賣相更加簡潔利落,而壓模式嘅緞布部分喺外觀上更有立體感,Well,愛美係女士嘅天性,就算跑鞋設計以功能為上,但女裝版本點都加多幾分外在美,明晒!

supernova sequence 7 扁平足救星

至於同步上架嘅supernova sequence 7,同樣屬於中階練習鞋款,與glide 7一樣用咗Boost中底及Engineered Mesh鞋面,而且更加注重穩定性,尤其適合扁平足嘅跑手使用,佢同glide 7嘅最大分別,在於腳弓加設StableFrame裝置,偏硬嘅質地更有力地托起腳弓,令扁平足人士都唔會咁易覺得痠痛,甚至受傷;仲有鞋底後段嘅內側位置亦多咗一塊TPU穩定組件,強化Torsion System嘅連結作用,進一步減少受傷機會。
    +1 3
    上一篇︰2015年2月15日簽到記錄貼下一篇︰BMI大於35 少活8年

Like: 5.0
    Like: 5