香港長跑網  - 長跑長友

 找回密碼
 註冊
搜索
12
返回列表 發新帖
樓主: 波波池

2016波士頓馬拉松

  [複製鏈接]

升級   6.65%

該用戶從未簽到

發表於 2016-3-29 12:37:06 | 顯示全部樓層
本帖最後由 brompton 於 2016-3-29 13:32 編輯

今日上網book埋架車,跑完第二日就係波士頓機場鑼車。吳貴,加一個additional driver, 總共4千幾蚊。鑼左車之後,就美國沿東北,上加拿大,然後繞一個圈,回紐約,番去波士頓機場交車,走頭。剩番兩星期多d就飛波士頓,完成咁多年長跑的終極目標。會早到三天,玩/踩波士頓,適應下天氣和環境。租左間民宿,近Boston Common。同韓國女大學生的民宿,地點吳錯,又近地步點。係波士頓共四天,會以踩單車代步,一來鬆下腳,二來慳番交通費。波士頓係歷史大學名城,係其中踩單車慢游,應該好正。上星期,同單車鋪鑼單車紙箱,方便pack單車。單車東主,話,真羨慕常去國外跑馬,踩單車和旅遊。係,的確,去外國跑馬+踩單車, 係香港這類人,吳多。總之,知足常樂。我一向玩自助跑馬/單車游,住民宿/hostel, 消費吳貴。如果我下下跟跑團可能會破產。我鐘意踩住架單車陌生的城市,四圍睇下風景,如果要我坐旅遊巴,祇會上車訓覺,落車尿尿。
去到外國,好多時見到當地單車友。當佢地得知,我係黎跑馬,通常都會好驚訝的表情。問前問後,單車點上機,等交通安排的情況。
今次,像以往旅遊的安排,安排會有行山,影下國家森林公園的靚境,湖/河邊踩單車和當然吳少得的outlet shopping。沿途的住宿,無book亦吳洗book。去到邊,就住到邊。民宿/hostel/motel, 無處不在。渣住架車,無理由找吳到地方訓覺。(玩左咁多年跑馬單車游,真係未試過無地方訓)。最險個次,跑完Amsterdam Marathon, 經瑞士入法國。去到法國南部的鎮,因太晚(約晚上九時多),鎮上唯一的賓館,因淡季店主可能見無客,就提早關門走頭。我渣到架車去,吳想再渣係晚上行車。睇Garmin,見到還有一間Hostel係鎮內,就急急渣車上山。條路又黑又窄又好似荒廢左咁。好不容易才找到這間Hostel。但人影都無個,又舊。膽粗粗,就摸黑渣住單車燈入去。發現有一間房無上鎖,便吳唸咁多,訓左先算。隨行的怕黑又怕有鬼,沖涼和上洗手間,就沖入去沖出黎,三十秒就完事(誇張左)。訓到早上,荒山野嶺,都吳見有人黎。一早便走頭,對頭就見到Hostel的管理員渣車返工。
自助游,住民宿,住過吳少類型的住宿。有十字軍東征時建設的老宅,有死過無數戰士的西班牙城堡,有要走一條長長走廊才有洗手間古老豪宅,亦有俾盟軍炸到烯爛重建的hostel,住過幾百年歷史的古修道院。這些民宿,真係膽少d,都可能吳敢合埋眼訓。當然亦住過億豪宅(民宿個富婆話,係負資產。高峰買左,賣吳去就當民宿租,收番d錢)。民宿主人,有些機會係會煮埋嘢俾我食,如就近無野買/食。
玩左咁多年跑馬/單車游,發現在安排上難度真係吳高。本著,人到橋頭自然直,相信自己有應付困難的能力,就己足夠。吳需要,事前過度去思想負面情況去嚇自己。互聯網時代,有個隨身的全世界大資料庫係手機上,有乜困難應付吳到?

升級   22.15%

  • TA的每日心情
    開心
    2017-6-16 12:07
  • 簽到天數: 355 天

    [LV.8]以壇為家I

    發表於 2016-3-29 13:07:57 | 顯示全部樓層
    充實的人生!讚!

    升級   100%

  • TA的每日心情
    奮鬥
    4 天前
  • 簽到天數: 395 天

    [LV.9]以壇為家II

    發表於 2016-4-6 21:31:15 | 顯示全部樓層
    請問今年波馬參加者收到個參賽passport領物信件未呀?

    點評

    2日前已收~  詳情 回復 發表於 2016-4-8 22:04

    升級   100%

  • TA的每日心情
    奮鬥
    2013-10-9 11:48
  • 簽到天數: 1 天

    [LV.1]初來乍到

    發表於 2016-4-8 22:04:29 | 顯示全部樓層
    waterboy 發表於 2016-4-6 21:31
    請問今年波馬參加者收到個參賽passport領物信件未呀?

    2日前已收~

    升級   100%

  • TA的每日心情
    奮鬥
    4 天前
  • 簽到天數: 395 天

    [LV.9]以壇為家II

    發表於 2016-4-9 17:03:25 | 顯示全部樓層
    就飛都仲未有,好以可以去到補领

    升級   6.65%

    該用戶從未簽到

    發表於 2016-4-10 09:36:14 | 顯示全部樓層
    本帖最後由 brompton 於 2016-4-10 10:23 編輯

    一星期前已收到。

    剛睇到慶州馬拉松,有港跑手RIP,有感。關於去外地跑馬,我咁多年黎都有留意安全的問題,亦刻意作出安全,以減低風險。初去外地跑馬,我都會跟跑步會或跑步團,但發現跑步團多會安排前一日才到,第二日就要跑,隨後的二、三天就安排觀光。對於,飛左幾個鐘或十幾個鐘,外國溫差同香港相差大的,一到步,就跑步的安排,就會增加跑猝死的風險。例如,香港上機係二十六度,飛到去斧山再轉巴士去慶州,祇得十度八度。對於年紀有番咁上下的跑友,血壓會突然標升而不自知。加上,預備比賽的興奮,當晚(比賽前一晚)的大吃大飲的Carbo Load,對心臟的負荷又會增加不少。
    我試過跟跑會或跑團幾次之後,就以後唔濟,改左自由行。我自已安排自由行跑馬,必定會早一些去到國外(尤其係溫差大的外國),至少三、四日(我跑荷蘭和今次的波士頓),最理想係一個星期或過外(我跑紐西蘭),甚或者玩完一段時間,最後個日才跑(我跑西班牙和悉尼)。我覺得,年紀越大,就越需要安排更早就到。因,坐完十多小時飛機,血液濃度/血壓,都會漸漸偏高,加上機上睡眠唔得,落機就面對干燥、低溫、強風,就算唔洗跑馬,就咁行行企企,都可能會雲低。(同我去紐西蘭,一個50歲+的朋友,就係落機第三日,行行下山雲低左。)
    飛到外國,就hea踩下單車,跑下幾公里(其實都唔會,因踩單車可以cross train d筋肉和放鬆血管),慢慢讓身體去適應氣溫。如果今次慶州跑友,作出相應自由行安排,盡量提早到,唔跟團,可能悲劇可以避免。不過,生命無take 2,亦無假設和如果。

    去到比賽日,必定帶心跳錶。預頭十公里warm up,蟻速,心跳keep 75%-80% (以220-年紀 x 75/80%),過左十公里,就keep心跳 85%。到左mid point,就keep 90%一路到終點,偶爾會去到95%,例如上坡。絕對唔會搏,自已平時跑得幾多、幾快,係比賽前已經差唔多知道,唔會無謂咁係比賽(靠感覺去搏)。唸深一陳,搏黎做乜?

    今星期五,就會飛波士頓,星期六去鑼選手包。波士頓仍然頗冷,我預六小時內完成,各Bro/Sis,我掃街包尾。我由一月尾渣打到現在,都無練過跑,祇是有keep住踩單車和勤做GYM,好讓肌肉休息。波士頓賽道,祇是Fun Run,成績不會得到國際認可,又多一個理由,唔搏。沿途影下手機相,享受BQed的樂趣。好似,去到法國波爾多紅酒馬拉松,會唔會一口氣沖到去終點?

    升級   0%

    該用戶從未簽到

    發表於 2016-4-11 08:55:19 | 顯示全部樓層
    本帖最後由 odinmusashi 於 2016-4-11 08:57 編輯

    波馬Expo超大超正,我跑果年NB仲出左對波馬限定版跑鞋。

    記得早D去血併,同埋買大會「獨角獸」風褸。

    升級   6.65%

    該用戶從未簽到

    發表於 2016-4-11 11:44:31 | 顯示全部樓層
    New Balance會係波士頓會場,推出全球第一對3D Printing技術的跑步鞋。跑友即場進行跑步分析,分析跑姿和落地的重力鞋底分佈,然後印隻跑鞋出黎。我會去睇睇乜料,如價合或者會買對3D Printing的跑鞋番黎玩下。

    升級   6.65%

    該用戶從未簽到

    發表於 2016-4-18 04:57:57 | 顯示全部樓層
    本帖最後由 brompton 於 2016-4-18 05:22 編輯

    前日己到,坐左十六小時飛機,坐到屁股都扁。民宿係Boston Univrrsity個邊。去到民宿,己經是晚上八點。好在,民宿就近乜都有,方便,吳洗累著還要去食野。
    波士頓天氣,非常適合跑馬,六至十二度,干燥,藍天白雲,正到無投訴。訓過一晚,仍然有時差影響睡眠,一早就飛身去Hayes Convention Centre。來一早,都有人更早。會場Expo己人頭湧湧Adidas的獨角獸衣服,己俾人好似搶咁,係咁掃。有些熱門的貨品,己開始出現斷碼。有無搞錯,星期六一早,己經搶到咁,到下午或星期日,咪斷曬碼鑼?真誇張。

    搶左半日貨,就行左去Quincy Market, 食馳名周打魚湯麵包,$9.25一個裝滿湯的大包。好味,但咸了一點。買左張七天任用的車票,$17,吳洗每次$2.65一程。方便。

    今日,就踩單車遊大學區,見識到哈佛大學和MIT的頂尖學府。沿著Charles River岸邊,慢慢踩當鬆腳。游波士頓市,無番架單車,如靠對腳,真係吳知點行得曬。踩單車遊,都踩左四個鐘。影相,食嘢。今晚,就去大會安排的Carbo Dinner, 係Government Centre個站。我坐Green Line 25分鐘就到。其實吳遠,不過Subway似蟻行,踩單車絕對係快過坐Subway。

    這兩天,波士頓市多是穿著獨角獸的跑友,四處扒扒走。波士頓這幾天,多左兩萬多個游客,好不熱鬧。到處,都見到獨角獸衣人。波士頓市,一房難求。如有跑友,穩得2017報名權,應盡早book住宿。吳係講笑?我住民宿,都吳係有好多有得擇。

    點評

    有冇相show下件獨角獸?  詳情 回復 發表於 2016-4-18 11:40

    升級   22.15%

  • TA的每日心情
    開心
    2017-6-16 12:07
  • 簽到天數: 355 天

    [LV.8]以壇為家I

    發表於 2016-4-18 11:40:27 | 顯示全部樓層
    brompton 發表於 2016-4-18 04:57
    前日己到,坐左十六小時飛機,坐到屁股都扁。民宿係Boston Univrrsity個邊。去到民宿,己經是晚上八點。好 ...

    有冇相show下件獨角獸?

    升級   6.65%

    該用戶從未簽到

    發表於 2016-4-20 09:11:23 | 顯示全部樓層
    本帖最後由 brompton 於 2016-4-20 09:59 編輯

    我係藍色號碼布屬Wave 3的第三批,每個Wave有八批次起步,總共有四個Wave。藍色Wave 3起步時間係10:50am。但我要晨咁早係Boston University坐Green Line去Park Street的Boston Commo上大會安排的巴士,去Hopkinson的起步點。去到Boston Common, 排下洗手間,換好衫,己到上車時間。Wave 3巴士,開9:45-10:05am。坐左五十分鐘巴士,就到達Hopkinson起步點。係起點,大會安排早餐食(免費)。有Bagel(美國donut), 蕉,咖啡/茶,能量食物,等。
    天氣,又曬又熱。好不容易等到Wave 3的起跑槍聲。條路睇圖係首十五公里係不斷落坡,但跑落又吳覺,祇覺不斷上上落落。沿途居民,兩旁打氣。佢地當睇馬拉松係節目。由第一公里開始,就一路到終點,都係不斷的打氣聲。居民熱情打氣,同東京有得fight。不過,我覺得有點嘈。所以,我都係跑係路中央,免得耳仔受罪。
    最精彩都係去到15公里處的Wesley College。女同學排曬出黎,我估都有二,三百米的長度。我眼見無走埋去kiss kiss。我都吳理得咁多,kiss左四個女同學仔。第一次咀埋去時,以為係咁二咀咀個臉頰。原來吳係嫁,個女同學係咁咀我咀咀,四個女同學都係咁。有女同學任咀,係獨角獸馬拉松的一個特色,想必無其它的馬拉松會係咁掛?
    講番條賽道,真係無乜睇頭,無境,有點悶。沿途的小鎮一個接一個。香港個條,靚過佢多多聲。我跑左五個多小時,才沖線。盡情享受獨角獸馬拉松。總結,其實覺得真係好一般,對賽道吳好有太多幻想,吳黎都無損失。除左Wesley College個段,有特色之外,其餘都係悶到嘔。居民熱情得濟,有時係耳邊大叫,有點難頂。
    獨角獸馬拉松,吳黎無損失。跑完,玩完,覺得吳值。獨角獸馬拉松,打響招牌,係全國最古老馬拉松,而且又吹到好難才BQed, 祇是marketing技倆。Marketing係美國佬強項。經過包裝,地獄都可變天堂。沖左線,大會都開始預備收工。波士頓天氣,真係估佢吳到。大氣又凍,地鐵口又全關,要行去Park Street/Arlington才上到鐵。回到Boston University的民宿,己七時多。就咁係日本餐廳食個日本麵就返歸。

    二仟多的報名費,加飛機票,住宿,還要飛十六小時,獨角獸馬拉松,真係吳值。用相同價錢和時間,可以去多幾次其他的馬拉松。但,不過如以了心願的情意結,咁就俾幾多都值。

    今早就係Logan Airport鑼左架Nissan, 渣左百幾公里,黎左Portland, 食波士頓龍蝦。

    點評

    咀咀!好爽喎!  詳情 回復 發表於 2016-4-20 09:33

    升級   22.15%

  • TA的每日心情
    開心
    2017-6-16 12:07
  • 簽到天數: 355 天

    [LV.8]以壇為家I

    發表於 2016-4-20 09:33:55 | 顯示全部樓層
    brompton 發表於 2016-4-20 09:11
    我係藍色號碼布屬Wave 3的第三批,每個Wave有八批次起步,總共有四個Wave。藍色Wave 3起步時間係10:50am。 ...

    咀咀!好爽喎!

    升級   6.65%

    該用戶從未簽到

    發表於 2016-5-6 15:07:56 | 顯示全部樓層
    本帖最後由 brompton 於 2016-5-6 15:16 編輯

    睇美國跑步網,話波士頓大會,正發起捉2015年和2016年,互換bib,假bib,假qualify的跑手。唔知個調查結果,會唔會影響2017 qualify的報名?話會cross reference近期跑手完成其他賽事的時間, 同埋會對鑼bib時和沖線時的容貌。
    我建議,以保持香港地區跑手的良好聲譽,請各跑手不要做假。
    您需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

    本版積分規則

    香港長跑網

    小黑屋|手機觸屏版|電腦版|Archiver|香港長跑網 |網站地圖

    GMT+8, 2019-7-19 08:37 , Processed in 0.148756 second(s), 28 queries .

    Powered by Discuz! X3.2

    © 2001-2013 Comsenz Inc.

    快速回復 返回頂部 返回列表