香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

留定個位 - 邊度跌低邊度起番身

升級   34.8%

該用戶從未簽到

15賽季,不要再說了.

其實叫做開始鍛鍊都係此三星期既事,但因為太耐冇理身世,體重我真係唔敢打出黎,而每公里步速,近期先去番10分鐘內.

最近決定一本叫"心跳率,你最好的運動教練的練法"既書既練法,主要係用心跳作為進度既基準.我覺得都幾有道理,簡單啲講,每增加少少強度,身體就作果少少變化,如果未有stage1既變化夾硬做stage2/3,身體未有適應就會冧.

我其實唔太敢打呢篇野出黎,因為舊年我好多野都荒廢左,除左跑步,其他本身要做既操練都係.我好驚我會再次半途而廢.不過,我近期"好似"復活左,對好多野都恢復熱情.當中其實思想上係發生左啲事(詳細唔講,主要係關於政見,信仰同個人成長脫腳的事),其出現同結果都頗出乎意外.

與此同時真正感受到冇左跑步對我係好有壞處:控制體重,睡眼質量,不一而足.

跑步唔會係佔我好多時間既事,但我會視為要優先處理既項目.呢件事我再輸唔起.另一方面暫時唔會勉強自己進行足以唔令自己出醜既程度既練習,有時間都會post下nike+ run既相.

+1 3
上一篇︰Polar 19k (Finish line)下一篇︰2016年3月15日簽到記錄貼

Like: 5.0
Like: 5

升級   34.8%

該用戶從未簽到

四星期了,做到平均一星期兩次workout(其中一星期只有一次),而都是用時間和心跳作為訓練量指標,同樣心跳和時限內的行走距離沒甚麼進展(連頭五分鐘熱身為每公里10分鐘弱),但也算是平穩保持.

升級   32.4%

該用戶從未簽到

qiao 發表於 2016-3-21 11:34
四星期了,做到平均一星期兩次workout(其中一星期只有一次),而都是用時間和心跳作為訓練量指標,同樣心跳和時 ...

支持你

升級   34.8%

該用戶從未簽到

受傷病困擾,跑步有所阻滯,其間做Weight Training加踩室內單車,更連手腕都弄傷,然後同部份痛風,很怕就止停住了,幸虧在手傷後又可以開始跑步,跑了幾次仍覺得可以繼續.
28/3: WT; 30/3: WT Lite
4/4: WT and injury
11/4: 5min warm up+20min jog+5min cool down (2.6km 不計cool down下同); 16/4:5+20+5(2.6km)
21/4: 5+17+5 (2.4km)

21/4把步速調到八分四十秒每公里,心跳已近150,如果維持九分鐘則心跳可很安全地在140內der.

升級   34.8%

該用戶從未簽到

近期有少許進展,將另開新文詳述,不過今年目標是每周鍛鍊次數,3次或以上叫理想,2次叫可以接受,現時這兩個月大致達標(除了一個星期只有1次).