香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

2018.11.11 土耳其Istanbul Marathon (IAAF Gold Label)

升級   7.9%

該用戶從未簽到

https://www.maraton.istanbul/home-page

全馬限時6小時,報名費,約8蚊雞歐羅。即係約港元$72。我唸係最平的一個Gold Label馬拉松賽事。
直航約十一小時,$5xxx。國際四星級酒店,係比賽期間,如Ramada,約$600一晚雙人房。嚴cheap,可以住國際五星如喜來登,約$1000一晚雙人房。我唸住玩二十一日,土耳其/希臘,全境自由行。我預計budget,約$15,000,全包。我睇過勝景遊,土耳其/希臘,十一天,要$27000,(未計,加遊加餐,小費)。

賽事另有,十公里和十五公里,限時四小時。搞笑,我咁大個仔,都未見過有四小時限時的十公里和十五公里的賽事。十公里,四小時,以shopping速度,懶都都懶到。唔明,點解十公里都限時四小時??奇怪。
報名費,都係8蚊雞歐羅。特別在,有Finisher Medal,勁。好似,無也賽事,十公里都有finisher medal。
土耳其全馬冠軍完成時間係兩小時十分,應該係快track。唔似得溫哥華,冠軍完成的時間係兩小時二十八分。咁証明,溫哥華的賽路和天氣,是魔鬼賽道。

地球太大,時間太少。跑馬,要多點去不同的地方/國家
+1 0
上一篇︰2018年5月31日簽到記錄貼下一篇︰2018年6月1日簽到記錄貼

Like: 5.0
Like: 5

升級   0.01%

奮鬥
  • 簽到天數: 2078 天

[LV.Master]伴壇終老

多謝分享資訊

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1135 天

多謝分享

升級   41.05%

該用戶從未簽到

呢個好!

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

好吸引下……

升級   7.9%

該用戶從未簽到

剛買了土耳其航空來回Instanbul, Greece and 香港。$6000約,以淡季黎講,比較貴。一般來住香港歐洲的飛機票,祇是$4xxx咁上下。係Greece,book左幾晚遊輪去愛琴海小島。土耳其和希臘,多年前都已好想去。因跑國際馬,土耳其不是首選/次選/三選...,所以到了今時今日,才決定去。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

今次的行程,基本上已差唔多落實。會先到希臘,用三日去遊小島。遊完小島就落船,係遊輪碼頭鑼租車,渣車係希臘,雅典和週邊境區玩三日。玩完,就回雅典上飛機,去Istanbul,住四日,玩舊城區和預備星期日跑馬。跑完馬,就繼續玩土耳其的各地名勝。希臘的酒店已booked,Istanbul就book左間國際五星,就近起步點pickup bus的上車站。
    Check過希臘和土耳其的航拍條例,都係一般限制,無乜特別和無需要預先網上登記。Considered土耳其的政治環境,寬鬆得有點唔理實。全馬限時,六小時,真係"懶"都"懶"到返黎。全馬,祇得二千零人跑,少得可憐。可能係咁,大會接受係Expo即時報名。邊似得香港/日本馬,下下都話要抽,咁無引。我咁大個仔,第一次係回教(世俗化)國家跑,可能有另類見聞。唔知會唔會見到,包到自已實一實,祇露出兩隻眼的回教女跑友?

土耳其都未跑,我已開始睇緊明年的北歐馬,可能選擇Stockholm或Oslo Marathon。要睇下時間上的安排。都係以跑馬為主菜,加上,行山/航拍+攝影/飲飲食食

都係個句,世界太大,可以有體能去跑全馬的時間太短。要把握時日,向世界出發。

升級   0%

開心

Thanks for information

升級   7.9%

該用戶從未簽到

跑完Istanbul Marathon,PB賽道,PB天氣,可惜我的情況是用"懶"番黎,黎到形容。係橫跨歐亞大橋起步,頭500米上橋,和,最後的一公里跑上Sultanahmah皇宮,終點。其餘的99.9%都係平,或近乎平路。全賽路祇有一個U turn,雖要減遠轉彎,其餘的是大直路,又闊又直又無人阻。如果這條唔算係PB賽道,咁就係要求高喇。

全馬祇有少於四千人起步,非常疏落,基本上跑完十五公里之後,就祇有自己同自己跑。前後,都唔係好見到人。沿途由0KM至15KM,頗熱鬧。有大會安排的路邊打氣。但過左15KM之後,就冷清清。因為由0KM至15KM,路段,是同15KM的人同賽同路。所以,比較上熱鬧。

報名費,祇是HKD100,本來唸住沿途都會無乜好野食/飲。發現,原來唔係。有Red Bull任飲(如果想爆缸,可以盡飲),糖,香蕉,當然唔少得每三幾公里的水站。HKD100,有完賽牌,有Addidas的ClimaCool戰衣,有土耳其紀念品,還有貼心雨衣,等等。咁價錢,咁配置,比較起跑日本,美國,歐洲,甚至香港的馬拉松,我覺得是難以至信。還有PB賽道,PB天氣,直頭無得輸。我"懶"番終點,沿途無聽過一句"廣東話",祇見到一個穿著中國北京跑會的男跑手。他懶在我前後,互有攻守,差唔多時間沖線。

全個旅程程玩左21日,玩到傻左。好玩,歷史豐富,希臘/愛琴海/土耳其,靚。土耳其,d野平到唔信。係餐廳食餐,一個一般食得飽的土耳其晚餐,每人HKD$30-$40。食新鮮海魚餐,Trout/Snappe一大條,祇是$40 HKD,一個餐。包salad,麵包,土耳其茶。每次食完埋單,都唔係好相信張單,有無計錯?
    係希臘/愛琴海/土耳其,我都有玩行山活動。可能,這些國家,行山不是當地和旅客的preferred活動,每次都唔見到人。行成四至六小時,祇有野外雀仔的聲音。有點陰森,如果唔慣這種無人係國外不習慣的環境。我係土耳其"奇石林",行左兩日山,共十小時。由朝行到晚,係"奇石林"內左轉右轉。太陽出,行到落山。要趕係太陽落山之前,出番去。土耳其"奇石林",多流浪狗。試過有攔路狗,係郊野段。狗吠,就時時聽到。係咁山路四野無人的環境下,頗心寒。我祇好手執大樹枝,慢慢行過狗狗旁邊。狗狗似乎唔介意,繼續係山路中間,當我行過無到。好。

係土耳其"奇石林",山路多如天上的星星。原來,這裡有搞跑出賽,多日山賽,和超級山賽。我見到有山賽的Banner,係"奇石林"境區。"奇石林"的山路,不是全是人行出黎,我見到有駱駝行出黎的山路。這些不正確的山路,好多時會混亂。一不小心,就會行錯左入去。我係土耳其首都"安卡拉",都有行山,行左五小時,係國家公園。影到唔少有趣的雀鳥。這個國家公園,有點像濕地公園,滿是雀鳥。我行到下午五點,天已轉黑,還有幾公里才出去到大路。如果繼續行,應已入黑。本應無問題,土耳其治安好,就算係郊野段,都無有怕。我有帶手電筒,唸住行引水道出番去。但行行下,有架爛溶溶的小工程貨車駛過,停係我身邊,示意我可以上車,載我出市區。部工程車,頗似睇美國傻佬弄捉人上車和殺人的電影。但係土耳其,就唔洗驚。如果係希臘,我就打死都唔會上。個土耳其司機,唔識講英文,祇是示意我可以係前面落,有公交回市區。我咁大個仔,都係第一次,坐順風車。
    係希臘行山,就無咁情況。同樣都係無人行。但沒有狗狗,祇有貓貓係山路郊野。希臘,到處都係貓貓。不過,希臘的治安頗差,我行山希望見唔到人,多過見到人。因為,唔知會唔會係賊。見我係中國人,就一刀插瓜我,搶我的財物。我係希臘,晚上少出街,因治安唔好。土耳其,就安全過安全。晚上十一點,都可以落街,行街,happy。

鐘意影相,這條線真的唔錯。有小島風情,有奇石奇山,有穩世的修道園,當然唔少得著名古跡。整個二十一日,旅程,坐左三程內陸機,一程高鐵,參加左一個遊輪假期,租左車幾日,多住四,五星級的酒店,住入境區影日山/黃昏,都係洗左兩萬二,每人。唔可以話抵到爛,都算係value for money。如果參考P&O, Jetour,永安,富麗華,去希臘/愛琴海/土耳其,深度遊。我唸,報名費,都要萬多,二萬。還未計,加遊加餐。

世界太大,可以有能力跑馬的日子太少。要趕住向世界出發,唔好跑黎跑去都係日本,南韓,台灣和中國。儲埋d假期,多去國外跑,豐富人生的歷練。還有,唔好跟團/跑團,要自己去,四處遊蕩去發掘世界之大。
    跑完土耳其,下一站就係北歐。我想去Norway玩,行山攝影。睇下有邊幾個賽事擇。北歐賽事,貴。報名費港紙一千起跳,簡直係搶錢。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

我玩完,跑完番左黎之後。身邊的親朋戚友,就紛紛問我有關希臘/愛琴海/土耳其自由行的問題。他/她們一般都係擔心,治安,交通。因為,土耳其係香港的外遊警示,係紅色。而希臘的治安,出名頗差。擔心不無道理。我係Istanbul和Ankara,隨處見荷槍實彈的軍警,防暴車,警車守係主要的通道,尤其係人多的境區。但,如論驚唔驚有恐襲?我真係無唸過會有鑼。我去過紐約和倫敦,覺得軍警比起土耳其,多唔知幾倍。
    希臘,就少見到軍警,都有但真係唔多。希臘係境區,就多便衣警察,提醒旅客注意抓手,小偷。希臘境區的治安,應無人身問題,但小巷就唔包。我試過係通來住境區的小巷,就被非洲人搭訕,我心理覺得唔安全。但可能祇是唔熟地頭,亦可能這些人無惡意。而希臘的愛琴海小島,就真係太平過太平,晚上四處行都無問題,到處都燈火通明,商店又多又熱鬧。

總的黎講,我覺得希臘/愛琴海/土耳其,自由行如環繞著境區,應問題不大,我唔覺得特別危險。見到軍警守衛,祇是心理上可能有壓迫感,但見得多都已習慣。

至於交通上方面,希臘和土耳其,交通非常方便,旅遊設施已相當成熟。做左咁多個世紀的旅遊,唸都唸到好先進。不過要玩這些地區,車程長,如錢唔係問題,可以考慮坐內陸機。少依賴長途巴士和火車。係希臘,我租左架車。自駕遊無問題。希臘的高速做得好好,但如果係Athens內,就要小心渣。因係希臘,乜都可以係馬路上行。如滑板車,電動單車,roller,行人亂過馬路...,等等。而且,街窄多人多車。不過,如果係香港有渣開車,就唔覺特別混亂,是可以應乎的。

香港人,少去土耳其自由行。希臘自由行,多數係去愛琴海。跟團是絕大部份。我全程二十一日旅程,無見過大媽團,奇怪。係境區,普通話常聽到,但可能係台灣遊客。係希臘/土耳其機場,就見過香港團,大陸團和台灣團。自由行,我見唔到。係希臘/土耳其,行山的,我真係無聽過身邊朋友親戚,咁做。我唸,我係絕少數,膽粗粗去希臘/土耳其行山。因為,跟團,點會給你時間行山?一係就坐熱氣球,一係就坐四驅車,一係就坐遊船河,一係就去豬仔店。

我去之前,都有參考人地d blog,和視頻。參考價值唔大,因都係玩埋d港女,港男,小朋友的活動。如食,飲,嘆,豪。這些,都唔係好適合我。去土耳其跑馬,我唸真係唔多香港人鑼。我著住件Istanbul Marathon係香港行街,我唸d人都會手指指。可能別人唸,咁危險去土耳其跑馬,有無搞錯?
    不過,親戚朋友聽完我的de briefing,他們都係用這句作結:"我唸都係跟團去,算。"  :-),香港人,無法,養專處優,錢又唔係問題,假期又唔多,難鑼長假。點會咁去自由行?一黎,無需要冒險,二黎,假期都係輕鬆,唔想搞旅行上的安排。加上,自由行每日係咁行街,行山,又會覺得辛苦。跟團,干手淨腳。如果祇是係FB,Instagram,等社交平台上呃like,跟團係最適合的途徑。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

Istanbul Marathon Photos.

升級   42.2%

該用戶從未簽到

師兄講得好啱,世界咁大,可以有能力跑馬嘅日子太少。
    真心想去土耳其跑一跑,但正如你及一般港男港女所言,安全問題及行程安排都是大障礙,不是輕易成行呢。
    看你的跑馬遊記都是有周詳安排,總是經濟實惠之餘行程又多樣化,實在羨慕。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

如假期唔多又唔想要太多安排,可以坐土耳其航空來回Istanbul,機票約$4xxx。住係Taksim地區的酒店。這裡是賽會巴士的其中一個pickup點。我住係Intercontinental Hotel,五星,都係$800一晚雙人房。如果平都有,無星的,大約$300-$500一晚。唔貴。

Istanbul的境區,都係環繞係舊城區,由Taksim坐Metro和Transit,都係半小時內,就到。Metro和Transit,人多車多,班次好密,同香港的地鐵差唔多。交通費頗平,HKD3.X,不計長短路程,買張"八達通",就可以do do do,方便。

如"聖索菲亞大教堂","藍色清真寺","Sultanahmah皇宮',"博物館","地下水晶宮","香料街","大Bazaar","古老土耳其浴",等等,應有盡有。都係舊城區,好方便。如果有多一日,可以係Istanbul碼頭坐渡輪,去離島"Buyukaka"。約一小時多的快船。船票好像是HKD10(總之好平,唔記得清楚)。係船程上,可以睇曬整個海峽的風景,好正。Buyukaka,係保留"拜佔庭"時期的民間住屋,好特別。頗值得去。個島似香港南丫島,沿碼頭滿是海鮮餐廳。頗平,我講的$40一個鮮魚套餐,就係個度食。
    如果齋跑和剩係玩Istanbul,我覺得七日假期(包來回飛機),已經足夠。唔趕,而且休閒。計埋六晚Intercontinental Hotel $400(單人) x 6 + $200(食) x 6 + $300 入場費 + $100 八達通 +$4500機票,就係咁多。$8500 七日,咁上下。當然,手信係另外計

升級   7.9%

該用戶從未簽到

馬拉松的起步點,係歐亞大橋上,跑友不太可能自己坐公交去,又或者住近起步點。係Taksim,由洲際酒店行去pickup bus,祇要幾分鐘。可能方便,酒店係星期六晚,我見有不少跑友入住。早上,更是一班班係酒店落黎,一起行去pickup bus。好方便。係Taksim,酒店好多,餐廳多,有名店購物街。酒店價錢,比起舊城區,貴但新。舊城區的,嘈和舊。Taksim區的餐廳和商店,開到好夜。我唔知餐廳商店幾時係收工?晚上十一點,係Taksim都係燈光火著,滿街都係人。唔似日本,有些城市晚上八點就關門,大城市都係開到十一點。但Istanbul,像是不夜城。

完跑終點在Sultanahmah皇宮,要行番出黎,坐Transit回Taksim。比賽日,Istanbul的Metro和Transit,跑友免費任坐至黃昏。係終點,大會安排貼心,有靚靚土耳其妹(或男仔),會同跑友拆鞋上面的晶片,這個安排係現今的用完即棄的RFID科技,保留傳統的服務。唔好以為土耳其落後,要拆晶片。土耳其都係用RFID的,大會解說是環保,所以會recycle。係終點還有安排,massage區,換衫區,family meeting place,這些算是標準馬拉松的安排。
    終點係Sultanahmah皇宮,屬於旅遊境點,加上完賽唔少人,所以真係要約定跑友係邊樹等。15KM,和全馬的終點唔同,這點要留意,如果有家人同去,跑唔同的距離。15KM和全馬,早上是同一時間起步,同一pick bus的位置。起跑祇相差15分鐘,同一條起步線。所以,15KM是完跑先過全馬。如家人跑完15KM,要坐一個站的Metro去到Sultanahmah皇宮,去等全馬完賽。15KM,一樣有齊飲品,Red Bull,等沿途供應。最重要係,15KM,都有完賽牌。
    全馬有分段關閘時間。大會安排載放棄跑,或,達唔到時間要求的bus。全馬,六小時,頗鬆動。15KM,就三小時,好似都有關閘時間。總之,渣馬有的,土耳其馬都有,渣馬無的,土耳其馬都有。HKD100,全馬。HKD75,15KM。咁價錢,有咁安排,我真係無說話好講。我相信,土耳其馬可能係全世界,有Gold Label的賽道,最平的一個賽事。睇下日本,有些去到千千聲。美加的,兩千都未手軟。歐英澳紐,千元起跳。

如果跑,對等級數的日本東京/大板馬,住五星級酒店,加埋餐飲/交通/Cathay航空/千元的報名費,去七天日本東京/大板。唔洗點計,必貴過跑Istanbul Marathon,絕對係。法國獨裁者,拿破倫講過一句:"如果全世界祇得一個首都,這個必定係Istanbul。"

升級   42.2%

該用戶從未簽到

師兄自信豐富,並且可以因應budget及其他情況安排行程,真係好勁!

升級   42.2%

該用戶從未簽到

資訊豐富!

升級   7.9%

該用戶從未簽到

我今次去的土耳其/希臘/愛琴海,可以拆散成三個module黎玩。我可去二十一日咁長,所以就combine成個一個旅程。如果假期唔多,就可選擇拆散玩。

我以上所講的係土耳其,Istanbul Marathon + Istanbul市內遊,這是一個可獨立成團的module。如果,可以多過十天假期,就可以去玩埋"Cappadocia 奇石林","棉花堡","Troy & Gallipoli","Ephesus","紅花城","Ankara"。係Istanbul有長途汽車站,高速,內陸機,去到以上這些地方。如果唔想費神,可以係Istanhul的Travel Agent,(多如天上的星星),去參加,一日,兩日,三日或多日的本地旅行團。

希臘,就係玩"Athens","天空之城 Meteroa","戰狼 300  溫泉關 Thermopylae","Delphi"。係"Athens"買張市內觀光套票,就包五個係Athens的主要境點。這五個境點,全部有metro連接,而且都係幾個站咁上下距離,相距唔遠。由"Athens"去天空之城,有長途火車去天空之城,頗值得去,係希臘的中北部。係"Athens"坐火去,方便,半日就到。我就無坐火車,因我係Athens租左架車,渣左上去去到天空之城,可以參加一日,行山團,觀光團,巴士團。我就自已行山,渣車觀光天空之城,行山好舒服,風境又靚。當然,都係個句,小心迷路,因山路分叉頗多。電影 戰狼300的溫泉關,就無乜野睇。我渣車去到才知,是"溫泉關"真係有溫泉浸,露天免費。有可少本地人,都係度浸天然免費溫泉。這個溫泉,三千年前,Sparta同波斯打仗時,已經存在,所以個度就叫"溫泉關"不過,有一點要留意,個度無地方換衫,男男女女,都係露天除曬換衫。有點飽眼福,或,應該咁講,"被飽眼福"。

係"天空之城",我住境區,可以影日出日落,方便。係賓館無遠,已經是行山徑入林,和行上去睇"天空之城"。晚上,更有銀河系係頭頂,影相頗頂引。

希臘愛琴海,又係可以自成一個旅遊Module。係希臘,Athens南面的碼頭上船。"比雷埃夫斯港 Piraeus",上船去愛琴海的小島群。我去左藍白浪漫小屋的"聖托里尼島 Santorini",風車島"米科諾斯島 Mykonos","克里特島 Crete","柏特莫斯島 Patmos (聖經的拔魔島,聖徒係這個島的某山洞寫聖經的啟示錄)"。我入去觀光,聖徒被困左兩年的山洞。就係這個山洞寫的啟示錄,就影響著人類有世界末日的概念。希臘愛琴海小島,Santorini和Mykonos,係小朋友,尤其是港女/港男玩的地方。影相,靚絕。有不少港男港女,專登都黎結婚/渡蜜月,影婚紗相。所以,跑完土耳其馬,有心"再度蜜月",或,"真係度蜜月",咁,唔好錯過愛琴海的浪漫小島。

臘/愛琴海/土耳其,有豐富的旅遊資源。如Athens和Istanbul,都係歷史名城。一個就三千年之前,一個是一千六百年之前。Athens係歐洲文明的發源地,係Athens所見的,現在的歐洲都一直沿用,如城市設計。Istanbul,係真真正正的歐亞文化,大撞擊。由"拜占庭"的全盛期到左"奧斯曼帝國"的興起。如果,唔太喜歡遊歷史名城,可以去玩自然風光,愛琴海小島/土耳其的奇石林,等,都係一個好的假期安排。

般人,都以為,咁玩/這條線好貴。應該咁講,可以貴,可以平,可以接受得到。因旅遊資源豐富,即係酒店有大中細,有貴平,擇。所以,貴平,祇是個人選擇。我係Istanbul和Greece,住得貴,因為就算貴,都唔夠係日本跑馬,租一般酒店貴。如果接受得到日本大板/東京/神戶的跑馬酒店,希臘/土耳其的酒店,真係平到無朋友(相對上)。我覺得,日本跑馬最貴,酒店又緊張,又話要搶。起步點就近的,千蚊起跳,都係一般住得過的酒店。係希臘/土耳其,四五星,係跑馬日子,星期五六日,都平過日本跑馬酒店。還有大把房任book。唔喜歡,Intercontinental,咪Hilton鑼,唔鐘意Hilton咪Sheraton鑼。都係起步Taksim個度。行幾分鐘就去到pickup bus。Cheap一點,咪住Ramada鑼,平兩百。係日本,跑馬期間住Hilton/Intercontinental/Sheraton?你想得美。Book到都貴到離譜。

希臘/愛琴海小島,影相(尤其是影女伴)無敵。係FB,肯定呃到like。Istanbul跑完馬,去到愛琴海小島,就算無跑到PB,心情已PB我唸係日本,跑馬期間,無乜地方影相可以呃到"超級Like"。因為,個個都係影楓葉,紅葉,櫻花。手機朋友傳來的,都係咁的相。個個都係咁影,有點悶。唔係話唔靚,不過,真係收得實在太多鑼一到日本跑馬期,收到的跑馬相,祇是朋友個樣唔同,但影到的場境千遍一率,zzZZZZ。我已不是小朋友,去到愛琴海浪漫小島,見到小朋友一雙一對係度,我都覺得浪漫。唔知點解,有咁怪異心態?如果跑完Istanbul Marathon,可以同老婆/女朋友,黎愛琴海小島做心情PB,我唸都係會記足一世。我咁講,即係,如果係幾個男跑友黎,可以唔洗黎愛琴海小島,慳番。不如,玩Athens和Istanbul歷史名城,玩郊野段,就算。如果同老婆/女朋友,黎愛琴海小島,要叫她們帶靚靚衫/鞋黎,化番個靚妝,去襯藍白小屋,圓頂教堂,火紅日落。唔好,就咁帶幾件汗衫,求鬼奇有得著上身就算。

(P.S. 如果男跑友帶女朋友黎愛琴海小島,去完今次,女朋友可能嚷著要再黎,係Santorini結婚相/舉行婚禮,這個後果,男跑友要留意。我見有幾對結婚的,係Athens和Istanbul市內,以古跡作結婚相的場景,都係非常有味道。)

升級   84.85%

奮鬥

睇完ching既分享..原來土耳其馬咁經濟.
    同埋資料好詳盡..有機會可以去跑下!

升級   7.9%

該用戶從未簽到

https://www.youtube.com/watch?v=DAXUlho54Us
    https://www.youtube.com/watch?v=YmBeHtn8_0I
    https://www.youtube.com/watch?v=qkb4LRLOyJU&t=96s
    https://www.youtube.com/watch?v=EiNN4uDzGp4
    https://www.youtube.com/watch?v=pufwGjJVkxA
    https://www.youtube.com/watch?v=s6gXQ1EIWRY
    介紹土耳其的歷史和宗教歷史。我今次去跑馬,遊歷過一部份。土耳其係一個好特別的國家,我去完都不時找土耳其的事與物,睇。難怪,拿破輪講,"世界上祇有一個首都,就係土耳其,依斯坦堡。"

(註:如果介意有基督教的宗教成份,勿click入youtube。)