香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

影跑步既相用咩焦距好.

升級   23.75%

無聊
  • 簽到天數: 1 天

用 DSLR, 唔知用咩焦距好呢?

如果用 zoom 55-250mm , 又好似唔係太夠 wide.

咁我就覺得用 24-105mm 大光圈既 zoom 好似好D, 因為我覺得呢個焦距影大部分既相都啱.

唔知大家點睇呢?
    +1 0
    上一篇︰渣打新手們, 你地準備成點?下一篇︰跑衣印字

升級   28.42%

該用戶從未簽到

我就由fish-eye至300mm都有用, 視乎距離及構圖而定.
    唔一定要大光圈鏡但最好要對焦快.

升級   81%

該用戶從未簽到

非常同意,我第一次帶支80-200mm去打人o既時候就係以為大光圈大晒,結果o向起點後200m影o個批相就出事,因為仲係成批人,光圈set到F2.8,搞到景深好淺,成張相幾十人得一個係清o既…又上左一堂咯

升級   0%

該用戶從未簽到

I think you use Canon. me too !
    24-105 mm ----> I will use this one for starting point for snapshot. And you can get close to the runner
    55-250 mm ----> This lens 55-250mm f/4.0 - f/5.6 IS ?
                    This is not wide lens but tele lens. When it is on your ASP camera .
                    It will be 88-400mm. Make sure your shutter speed is high in 250mm (over 1/400 sec)
                    I suggest you set your ISO to over 1000 when take photo for individual.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2009-1-30 10:10 發表

非常同意,我第一次帶支80-200mm去打人o既時候就係以為大光圈大晒,結果o向起點後200m影o個批相就出事,因為仲係成批人,光圈set到F2.8,搞到景深好淺,成張相幾十人得一個係清o既…又上左一堂咯

Miller C Hing
    原來你都玩攝影. ,
    我都影了相一段日子,我不過少影運動因為通常自己會玩米一份.

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-2-3 11:58 發表

Miller C Hing
    原來你都玩攝影. ,
    我都影了相一段日子,我不過少影運動因為通常自己會玩米一份.

講笑喇,我而家仲係俾相機玩緊o既階段,而家叫做識得按快門,構圖同取景 / 位置等等仲學緊…

升級   0%

該用戶從未簽到

我而家都係俾相機玩緊o既階段.影相唔靚就賴器材,器材足夠就賴光線..........

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-2-3 22:53 發表
    我而家都係俾相機玩緊o既階段.影相唔靚就賴器材,器材足夠就賴光線..........

識得賴已經係好好架喇,下次識得避嘛,好過影得唔好連死因都唔知先喇!哈哈

升級   0%

該用戶從未簽到

避 <-----好提議 !! 所以而家朋友結婚叫影相....唔係好熟的話, 避得就避 .
    上個月美記半馬前一日,朋友結婚,由早上7點影到晚上11點...12點回到家, 1點上床,5點起身出發.....
    唔夠訓加上重感冒, 跑到死死下,幾驚自己猝死.....
    以後記住ching的建議..........避!