香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

中 醫 師 李 偉 恆 -- 食早餐的建議

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

From Appledaily:

http://appledaily.atnext.com/tem ... 867&art_id=12177119

香 港 大 學 中 醫 全 科 學 士 ( 全 日 制 ) 校 友 會 ( 下 稱 校 友 會 ) 中 醫 師 李 偉 恆 表 示 , 按 不 同 穴 位 有 不 同 的 保 健 、 疏 通 經 絡 及 調 暢 氣 機 的 功 效 , 如 按 手 部 的 內 關 穴 , 有 助 紓 緩 因 緊 張 引 致 的 頭 暈 及 嘔 吐 ; 輕 按 腳 部 的 血 海 穴 , 有 助 調 理 氣 血 及 紓 緩 肌 肉 緊 張 ; 跑 手 也 可 能 因 肌 肉 過 勞 而 頭 痛 , 用 手 指 輕 按 太 陽 穴 約 20 下 , 能 紓 緩 頭 痛 情 況 。
傳 統 準 備 工 夫 也 不 可 忽 視 。 李 偉 恆 指 , 跑 手 一 定 要 有 充 足 睡 眠 , 跑 前 一 小 時 要 食 早 餐 , 不 妨 早 些 到 起 跑 地 點 做 熱 身 ; 比 賽 時 要 量 力 而 為 , 如 出 現 抽 筋 、 過 度 疲 勞 等 , 應 停 止 比 賽 。

"跑 前 一 小 時 要 食 早 餐" <---HA   ?
我睇大部份的資料(和本人經驗)都係跑前2小時 ! 有錯請指出...

+1 0
上一篇︰渣打10km…下一篇︰各報紙報導渣打馬拉松2009

升級   28.42%

該用戶從未簽到

打錯字JA...我過好多都話兩小時, 三小時前食....

升級   0%

該用戶從未簽到

我試過遲了起身,跑前一小時吃小小早餐....比賽時 "來"野...跑跑下想作嘔..

升級   97%

該用戶從未簽到

對,跑前一小時食早餐,肯定嘔

升級   54.9%

該用戶從未簽到

小弟過去2個星期做過實驗
下午5時左右吃個吉x家飯,8時半左右練跑
跑起來感覺上力水幾好和沒有不良感覺
所以明早起跑3小時前會食盒飯作早餐先出門口~

升級   0%

該用戶從未簽到

起碼個半小時先落格啦!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

我早餐只係食一食蕉@@

升級   0%

該用戶從未簽到

我都試過,跟本未落格,點止...跑跑下想作嘔..,直頭真嘔,嘔到連對跑鞋都有...以後都係早d食,或者跑完先食。

升級   0%

該用戶從未簽到

其實有少少因人而異,小弟比賽或者操練至少要2hr,如果食肉至少3hr,但真係有D 消化力強既人可以1hr,甚至試過操山有位隊友餓得滯晌獅子亭食左個餐蛋麵即刻繼續跑引水道,仲可以跑到6min 1k~~

預幾多時間我覺得靠要自己既經驗~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 2009-2-7 10:42 發表
    小弟過去2個星期做過實驗
    下午5時左右吃個吉x家飯,8時半左右練跑
    跑起來感覺上力水幾好和沒有不良感覺
    所以明早起跑3小時前會食盒飯作早餐先出門口~

我都學下先。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-2-7 10:51 發表
    小弟都是兩小時前食早餐,早餐多數是一碗半炒飯。

炒飯有油唔係咁好喎好似~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-2-7 10:52 發表
    我早餐只係食一食蕉@@

我食三塊白麵包,搽少少牛油同煉奶~~
    B

升級   0%

該用戶從未簽到

黎明話: "空肚就唔好食早餐啦~"

其實我地呢班住得較遠0既跑手, 隨時食完早餐成兩三個鐘先起到步喎~
    不過我諗住臨起步再食少少朱古力~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-2-7 11:08 發表

跑半馬,小弟無咁講究,最重要食得飽,跑時頂到大部份路唔肚餓便可以。

有D 人好怕餓,一有餓既感覺就跑唔郁,Ken 師兄可能就係咁~~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-2-7 10:59 發表
    其實有少少因人而異,小弟比賽或者操練至少要2hr,如果食肉至少3hr,但真係有D 消化力強既人可以1hr,甚至試過操山有位隊友餓得滯晌獅子亭食左個餐蛋麵即刻繼續跑引水道,仲可以跑到6min 1k~~" />" />

預幾多時間 ...

餓得滯晌獅子亭食左個餐蛋麵 <---好搞笑o...
    我聽日5.15起跑...3:15起身吃絛蕉加一片面包就出發啦
    早起身都係因為要早2個鐘吃早餐.........

升級   17.37%

該用戶從未簽到

我都諗住四點起身食早餐, 五點出發去尖咀, 六點去到做熱身, 七點十分就一齊加油呀.

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

明早約四時食早餐, 食完就要出發, 7:10起跑, 有足夠時間消化啦!
    帶定多穀麥包+朱固力, 跑完半馬等大家時再食.