香港長跑網  - 長跑長友

樓主: onon
打印 上一主題 下一主題

泰基跑友入嚟揮揮手

升級   16.67%

該用戶從未簽到

各位泰基嘅師兄師姐,你地好
我講離題野阻住你地傾計唔好意思
不過小弟想問下師兄師姐有關泰基嘅野

小弟現就讀中四,4月份先開始跑長跑,係個慢腳新手,十公里完成時間只係五十分鐘左右
覺得一個人跑有點悶,無乜目標,而且想接受操練,學野,識人,提升技術同避免受傷
所以想跟操,請問係唔係可以試下跟操先,再考慮入唔入會?
但係有關操練嘅詳細資料,例如:地點,時間, 我都唔清楚,我怕就唔到時間去
我淨係知道灣仔運動場有操練,不過時間唔清楚,請問泰基嘅師兄師姐可唔可以提供有關操練既資料?
因為我住將軍澳,最好近將軍澳, 另外唔知泰基將來會唔會有操練係將軍澳運動場?

唔該晒泰基嘅師兄師姐

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 CharlesAF 於 2009-6-11 20:42 發表
各位泰基嘅師兄師姐,你地好
我講離題野阻住你地傾計唔好意思
不過小弟想問下師兄師姐有關泰基嘅野

小弟現就讀中四,4月份先開始跑長跑,係個慢腳新手,十公里完成時間只係五十分鐘左右
覺得一個人跑有 ...

Charles兄:
以我所知泰基唔算係一個正式既跑會,佢地平時逄星期二係灣仔同埋星期五係沙田既練習都唔算係一個正式既訓練,正因為係咁我地好歡迎任何有興趣既人士隨時join埋一齊練習。
不過如果ching你係想接受一個有系統同埋全面性既訓練,泰基就未必滿足到你既要求,你可以考慮其他跑會或者接受私人教練既訓練效果會比較理想。
你可以係泰基長跑會個網站搵到多D關於佢地成立既背景同埋目的:
http://www.thaiquain.com/

P.S. 以上資料如有錯誤請指正。

升級   16.67%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-6-11 21:19 發表
Charles兄:
以我所知泰基唔算係一個正式既跑會,佢地平時逄星期二係灣仔同埋星期五係沙田既練習都唔算係一個正式既訓練,正因為係咁我地好歡迎任何有興趣既人士隨時join埋一齊練習。
不過如果ching你係想接受一個有系統同埋全面性既訓練,泰基就未必滿足到你既要求,你可以考慮其他跑會或者接受私人教練既訓練效果會比較理想。
你可以係泰基長跑會個網站搵到多D關於佢地成立既背景同埋目的:
http://www.thaiquain.com/

P.S. 以上資料如有錯誤請指正。

正唔正式唔緊要,只要泰基唔厭棄我慢,小弟求之不得啦
我又唔係要專業訓練,志在以跑會友
請問B組係邊到操練?幾點開始?
唔該晒大圍師兄

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 CharlesAF 於 2009-6-11 21:31 發表

正唔正式唔緊要,只要泰基唔厭棄我慢,小弟求之不得啦
我又唔係要專業訓練,志在以跑會友
請問B組係邊到操練?幾點開始?
唔該晒大圍師兄

Charles師兄:
想以跑會友,呢度長跑網問中都會有約跑活動,仲有逄星期日朝早既邪神分享會,如果你啱時間既可以報名join埋一齊跑架,你可以click入下面條link睇睇...
https://www.longrun.hk/forum/redirect.php?tid=4044&goto=lastpost#lastpost

如果係想跟泰基操練既話,以我所知逄星期二晚7:00p.m.係灣仔運動場會有衝圈練習(注意要有田總證先入得),星期五晚7:30p.m.就係沙田運動場集合跑街,為避免容易受傷,最好自己早d到場做左熱身先。

升級   16.67%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-6-11 23:31 發表

Charles師兄:
想以跑會友,呢度長跑網問中都會有約跑活動,仲有逄星期日朝早既邪神分享會,如果你啱時間既可以報名join埋一齊跑架,你可以click入下面條link睇睇...
https://www.longrun.hk/forum/redirect ...

約跑如果時間啱,我遲啲放假都會去架
想去邪神分享會見識見識
熱身活動不可少,我明白了
多謝你提供資料,等我考慮下先
唔該晒

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 CharlesAF 於 2009-6-11 23:42 發表

約跑如果時間啱,我遲啲放假都會去架
想去邪神分享會見識見識
熱身活動不可少,我明白了
多謝你提供資料,等我考慮下先
唔該晒

唔使客氣,香港長跑界就係需要你地呢d新血來發揚光大~

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-6-11 21:19 發表

Charles兄:
不過如果ching你係想接受一個 ...

大圍兄請問咩係正式跑會?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2009-6-12 00:43 發表

大圍兄請問咩係正式跑會?

其實都好難界別,有d跑會操練既時候係會有教練或者專人指導技術同埋跟進度,我會覺得係正統d咁啦~
而泰基操練就真係冇呢樣野...

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 4 天

原帖由 onon 於 2009-6-10 11:33 發表

OK! 下星期二(16)灣仔報名交錢!

唔知邪神駛唔駛報名同坐邊枱呢?

自動更生:

1) Terrysze
    2) 大圍
    3) onon
    4) onon朋友(泰基人)

預埋我, 我又來 :-)

升級   80.53%

該用戶從未簽到

回復 127# 的帖子

我認為泰基只係冇安排正式訓練班, 而不應講他們唔算係一個正式既跑會,因為他們係田總的正式屬會會員,絕對係一個正式既跑會

升級   0%

該用戶從未簽到

其實有人認為跑會即是會很專業的東西,

小弟則認為一班人常常一起操練,穿上統一的戰衣,

為自已的團體去奪獎而開心,

這已是很初步的""了。

我又反問大家,hkrunner 亦有它的跑衣,

但它沒刻意在網外造太多野,

所以我認為它給人的感覺這不是"跑會"的東西了!

而只是一個高度中立性長跑資訊網站

這亦是小弟起初建立長跑網的定位,

因長遠性發展來說這網站可能會更令各界人仕支持

而不是另外一個的小圈子

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 saki 於 2009-6-12 00:58 發表

預埋我, 我又來 :-)

點預法?

你自己想去邊度報名同交錢?

升級   13.16%

該用戶從未簽到

回復 131# 的帖子

Hope this is not seen as self-publicty, I would like to add something from the view of the operator of HKRunners since our name was mentioned by Wilson. First, it's never our goal of being "professional" or "independent"; we just want to do something to promote running as a sport in Hong Kong, perhaps a serious sport. I think we are more than just providing information, and I would rather see it as a platform for runners to share information and experience, and help and support each others. And because our website is in English, we can let people around the world know that although Hong Kong is small, populated and polluted; we do have an active running community, have lots of running races and good places to run.

We operate from the money donated from our users, and because our operating cost is small we can keep going without advertising which has made things much easier. So we would help any organisations, companies or individuals who could help contribute to this goal, whether their purpose is to make money or not. And we don't mind if any organisation/companies/individuals use our website for publicity or even advertising purpose as long as they have something to do with running.

We see the website more as an extension of contacts and friendship among runners because many of our users know each other (like longrun.hk, but unlike other forums in which many of the users still enjoy making remarks on anonymous basis). I think the existence of Longrun.hk has filled a gap for runners to network and socialize with other runners and enjoy the time together. Actually this has been a major reason for people to join running clubs, and plays an important role in promoting running in Hong Kong. But on the other hand, there are also runners who don't like or have no time for networking because they are already too busy taking care of their training, family and job, and they need to go online to keep in touch with the sport the love and get updated information.

And apart from what you can see on our website, we have been doing other things such as helping overseas visitors to join races or find places to run while they are in Hong Kong; help the English-speaking community to find places to run, meet running friends or join a club; and make suggestions to race organizers and help promote their events, etc. Recently there has been an increase in enquries from overseas visitors (now more than 30% of visitors to our website are from overseas) who would like to run with local runners while they are in Hong Kong, and I believe longrun.hk could contribute in this area with its extensive networks.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 keifchan 於 2009-6-12 12:09 發表
    Hope this is not seen as self-publicty, I would like to add something from the view of the operator of HKRunners since our name was mentioned by Wilson. First, it's never our goal of being "profession ...

keith , thank you your explaination.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 onon 於 2009-6-10 11:33 發表

OK! 下星期二(16)灣仔報名交錢!

唔知邪神駛唔駛報名同坐邊枱呢?

自動更生:

1) Terrysze
    2) 大圍
    3) onon

我同明仔,坐師父果枱....

師父話到時有野玩,做徒弟的當然要企兩邊啦...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 邪神 於 2009-6-13 18:28 發表

我同明仔,坐師父果枱....

師父話到時有野玩,做徒弟的當然要企兩邊啦...

記住到時通知聲, 等我哋過去睇下嘢!

升級   0%

該用戶從未簽到

週年宴名單更新:

1) Terrysze

2) 大圍
    3) onon
    5) 赤子

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 onon 於 2009-6-13 22:28 發表

記住到時通知聲, 等我哋過去睇下嘢! " />" />

放心,聽師父講會幾好玩都有.....

試過一年,佢地飲到埋尾....

加插互隊< 糖水 >環節.....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 邪神 於 2009-6-15 00:58 發表

放心,聽師父講會幾好玩都有.....

試過一年,佢地飲到埋尾....

加插互隊< 糖水 >環節.....

糖水都可以隊  ? 好野 !!