香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

咩情況下會加鞋墊?

升級   0%

該用戶從未簽到

想問下一對跑鞋, 咩情況下會加鞋墊, 對鞋本身的鞋墊沒有承託力? 還是負重問題? 或是跑更長途? 如要的會買咩牌子呢! 價格多少?
+1 0
上一篇︰此線各位有沒有興趣?下一篇︰請問如何改善及鍛鍊

升級   0%

該用戶從未簽到

反而想問一問... 點解 ctse 想加鞋墊 ?
基本上跑鞋已經夠柔軟又有緩震既功能... 鞋墊可以唔駛加

加鞋墊既原因...可能本身跑友有扁平足之類(即係對腳可能有 d 缺憾).. 為0左對鞋0岩自己腳型, 甚至因為扁平足而做成筋膜炎... 才有需要去訂造鞋墊矯正

升級   48%

該用戶從未簽到

有跑友會加(換)gel鞋墊,避震好D。也有要求較高的跑友按自已腳型訂做鞋墊,改善因腳結構如偏平足所引起的問題。价格幾十至二佰幾,體育用品店有售。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-3-18 11:45 發表
反而想問一問... 點解 ctse 想加鞋墊 ?
基本上跑鞋已經夠柔軟又有緩震既功能... 鞋墊可以唔駛加

加鞋墊既原因...可能本身跑友有扁平足之類(即係對腳可能有 d 缺憾).. 為0左對鞋0岩自己腳型, 甚至因為扁平足而做 ...

因為有人跟我講, 避震好d, 耐跑d, 其實我都唔知咩鞋啱自己 , 上次未有rider 12女版出, 買了男裝, 以為自己著開25, 就沒有問題, 一跑之下, 發覺跑唔快, 用唔到力, 結果成為去街鞋

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 WAY_LEUNG 於 2009-3-18 12:48 發表

因為有人跟我講, 避震好d, 耐跑d, 其實我都唔知咩鞋啱自己 , 上次未有rider 12女版出, 買了男裝, 以為自己著開25, 就沒有問題, 一跑之下, 發覺跑唔快, 用唔到力, 結果成為去街鞋

rider 既避震已經好好..應該唔駛再加野....

跑唔快同埋用唔力可能你未習慣新鞋.. 仲係太硬你用佢來行一陣街行軟0左再試下.....
著得唔舒服亦有機會係 rider 甚至 mizuno 既鞋型唔0岩你..再買鞋果陣去到幾間.. 試下不同牌子... 型號才買鞋...
有時係你對腳同某型號唔夾... 跑友既評價只能作參考之用... 試鞋果陣仔細 d 試~

升級   27.67%

• 簽到天數: 4 天

我試過加係因為對鞋買大左

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Keroro_stephen 於 2009-3-18 13:51 發表
    我試過加係因為對鞋買大左

Bingo, 男裝跟女裝25號尺寸是差好遠

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 WAY_LEUNG 於 2009-3-18 17:15 發表

Bingo, 男裝跟女裝25號尺寸是差好遠

買果陣無試過 ??

升級   29.67%

該用戶從未簽到

我要加鞋墊啊。。。因為扁平足。。。
    加左情況雖然好轉,但脛骨依然痛。
    以前未加重慘,行路都痛。。。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-3-18 17:20 發表

買果陣無試過 ??

有呀! 但都是買錯, 沒有法子

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 WAY_LEUNG 於 2009-3-19 11:47 發表

有呀! 但都是買錯, 沒有法子

或者去運動店搵d 普通鞋墊試下改唔改善到...
    p.s.尋日估唔到 ctse 同小妹相認.. nice to meet you~

升級   29.67%

該用戶從未簽到

係東X有隻A字頭既鞋墊,用料幾好!
    有輕微扁平足都可支援!
    價錢約$100,有點貴但對小弟蠻有效的~

p.s. 買鞋墊一定又要帶鞋試,小弟試過買大左之後自己剪裁,
    發覺鞋墊個「橋」位唔岩。。。
    結果浪費金錢而得不到100% 的功效。
    傻仔左。。。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-3-19 13:47 發表

或者去運動店搵d 普通鞋墊試下改唔改善到...
    p.s.尋日估唔到 ctse 同小妹相認.. nice to meet you~

等我去完畢拿山後, 攞對鞋去試下買鞋墊先,

ee_tpk ctse , 其實糖尿病嗰日我們已見過一次, 之後第一日上堂, 我們再重遇, 但我好驚唔敢相認之嗎! 好似好突然咁