香港長跑網  - 長跑長友

樓主: lewischan
打印 上一主題 下一主題

自由式游得慢

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-3-25 10:22 發表

cf hing, 有無練習下打水球既運動員 ( 頭保持o向水面 固定向前 ) ,
基本上好難游得好 , 以前練既都係競賽泳式 , e + 要改變泳式
high elbow, 多用上肢 , 左 / 右呼吸 ,
有時响泳池自己練水 , o個 救生 ...

我都練緊呢d野,至於u-tube的姿勢,唔期望做到十足,有七、八成都足夠

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-3-25 00:38 發表

而家練緊自由式手腳交叉協調動作
即係伸直左手,用右腳打水,反之亦然!

而家做呢個動作已經較前時自然,尤其是右手伸直左腳打水一下,跣水距離已及得上蛙式撐腳
雖然游得唔算快,但四肢游完後完全不累,因為力量已經轉由體幹核心肌肉發出

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 cfchan 於 2009-3-23 23:22 發表 我睇書同u-tube自學的!
    我最初係上PE 堂時阿sir 教的
    但果陣好慢....
    後來又係循呢兩個途徑學落去~
    到而家就識輕鬆游長距離
    另外 有冇見過或聽過total immersion?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2009-4-24 11:10 發表
    我最初係上PE 堂時阿sir 教的
    但果陣好慢....
    後來又係循呢兩個途徑學落去~
    到而家就識輕鬆游長距離
    另外 有冇見過或聽過total immersion?

TI, 聽過下 , 可以游好耐而唔須要點休息 , 適合長距離游泳。
    要求盡量伸展身體 , 每一下動作放鬆下進下 ,

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-4-24 15:31 發表

TI, 聽過下 , 可以游好耐而唔須要點休息 , 適合長距離游泳。

我正係學緊呢種方法游!

升級   0%

擦汗

對了
    你地游自由式時呼吸用邊個位架?
    我好似唔識用腹部....有時游到900~1000米左右就開始扯蝦
    但跑步就冇乜呢d 問題

升級   41.95%

該用戶從未簽到

回復 46# 的帖子

轉身後,用口輕輕吸一口氣,入水呼出即可,動作唔需要大!
    至於扯蝦,可能同你動作的關係更大,或許係動作同呼吸唔太協調等都有可能!

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-4-24 15:31 發表

loudsoeaker 兄
    可否深入些講解

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2009-4-27 00:28 發表

loudsoeaker 兄
    可否深入些講解

簡單D講,TI以減少水阻為主,主要是用腰背肌推動前進,手腳只用來輔助
    傳統游泳教學,則以增加動力為主,主要以手腳動力前進

升級   0%

擦汗

我今日去過屯門池游
    發覺要花好多時間至搵得返水感....
    每次落水初初游自由式時總係游得好慢
    後來搵到一個方法 就係做回復動作時將隻手伸到有幾長得幾長 由佢滑行
    之後才划水
    但好多次去到離出發池邊第二個救生員個位時就開始無力....
    游100米時第二個塘更加係慢慢來 但又feel 到去水
    不過後來試下再放鬆d 游 又頂得住
    今日下午個池太多人....游到半個塘以後都會撞人...
    同埋冇乜位比我玩flip turn....(咁樣就搞到我唔想游長距離了)

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-4-27 09:05 發表 簡單D講,TI以減少水阻為主,主要是用腰背肌推動前進,手腳只用來輔助 傳統游泳教學,則以增加動力為主,主要以手腳動力前進

cfchan ching,

八掛問下, 若果平時用呢種方法練習, 游 50 米 ge 話要幾耐時間?
    睇番 youtube 啲片, 真係游得好輕鬆, 但到比賽時, 
    頻率會唔會快啲呢? 若果快ge話, 咪無咗 "滑行" 效果?

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2009-5-6 21:13 發表

八掛問下, 若果平時用呢種方法練習, 游 50 米 ge 話要幾耐時間?
    睇番 youtube 啲片, 真係游得好輕鬆, 但到比賽時,
    頻率會唔會快啲呢? 若果快ge話, 咪無咗 "滑行" 效 ...

rockiec ching,

小弟一把年紀,不可能以小朋友操水方式去游泳,否則命不久矣
    坦白說,如果以我為例,真的只比傳統方式快少許,但感覺卻舒適很多
    比賽當然要頻率增加,滑行效果只有犧牲一點。
    但平時有練的話,亦只是一個塘增加數次划手而已

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-5-6 23:13 發表 rockiec ching, 小弟一把年紀,不可能以小朋友操水方式去游泳,否則命不久矣  坦白說,如果以我為例,真的只比傳統方式快少許,但感覺卻舒適很多 比賽當然要頻率增加,滑行效果只有犧牲一點 ...

再多口問多句, 咁後生 ge 泳手(三項) 係咪都係用 TI 方式比賽呢?

抑或 TI 只係用呢練習? 或者游馬拉松?

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2009-5-7 20:55 發表

再多口問多句, 咁後生 ge 泳手(三項) 係咪都係用 TI 方式比賽呢?

抑或 TI 只係用呢練習? 或者游馬拉松?

依我所見就唔係所有人用,但有唔少人會參考TI的滑水方式,從而節省體力。
    年紀越大,越傾向用TI!
    TI並不只是練習用,純游泳比賽其實好多泳手都用緊TI,取得佳績者亦不在少數!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

我都正在自學自由式, ti理論聽過, 不過起初跟住練都無嘜進步, 可能無耐性掛, 後來轉返傳統方法, 都係游唔到快, 近日唔理時間, 慢慢游, 反而覺得有進步, 或者游水係需要有耐性的運動!

有興趣到我blog可以睇下我游水練習的感想:
    http://hk.myblog.yahoo.com/majorindex/article?mid=5315

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-3-25 00:38 發表

而家練緊自由式手腳交叉協調動作
    即係伸直左手,用右腳打水,反之亦然!

cfchan兄,可否post utube條link,我都想improve吓 

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2009-5-16 13:58 發表

cfchan兄,可否post utube條link,我都想improve吓   

等一等,我要搵番出黎!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 sunrise 於 2009-5-16 13:28 發表 我都正在自學自由式, ti理論聽過, 不過起初跟住練都無嘜進步, 可能無耐性掛, 後來轉返傳統方法, 都係游唔到快, 近日唔理時間, 慢慢游, 反而覺得有進步, 或者游水係需要有耐性的運動! 有興趣到我blog可以睇下我游水 ...

suprise ching,

啱啱睇完你個 blog, 原來小弟就係同 ching 响沙田越野道路混合賽9k邊跑邊吹水跑番嚟...

ching 好強, 1分鐘一個塘, 10分鐘游完500... ching 多數邊度練水, 得閒偷下師!
    睇嚟你都好有興趣玩二項! 係咪628? 我都有興趣, 所以問咗 cfchan 攞料, 
    睇下點樣可以改進一下泳術... 不過到依家都未落過水, 唔知可唔可以趕切練?

其實都好想去黃金海岸跟跟一眾 ching/ctse 偷吓師, 不過一個東, 一個西...
    真係太遠, 唔知有無機會响中間攪一次呢?

升級   93.67%

該用戶從未簽到

rockiec: 1分鐘一個塘, 10分鐘游完500呢個係目標, 希望今年內操到, 而家仲係好慢!
                  628有興趣, 希望到時又可以同你同埸比賽!
                   我諗係泳池練會好d, 或者有機會約埋一齊操兩項啦!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2009-5-16 13:58 發表

key兄,我自己就參考呢兩條link,其實仲有好多,自己慢慢搵喇!
    另外,游泳池同大海的水感或有少許分別,需自行調節

http://www.youtube.com/watch?v=DDUWSZw9G9M&feature=channel

http://www.youtube.com/watch?v=rJpFVvho0o4&feature=channel_page