香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

有用過polar footpod 的ching

升級   74.21%

該用戶從未簽到

想問下你地o既footpod 準唔準,如果唔準,相差多少?
小弟用polar s1 footpod 落運動場跑圈
一個圈400米
footpod 出黎結果只有約380米
是小弟的footpod 有問題,還是正常的誤差???
(ps 小弟的footpod 是新買的)
+1 0
上一篇︰2004.9.19 長跑網私房足球賽 (錄像) All files uploaded下一篇︰狂灌30杯港跑手水中毒

升級   74.21%

該用戶從未簽到

solved
原來要calibrate

升級   61.95%

該用戶從未簽到

我用咗超個一年半,footpod冇嘢。唯一要記住扣緊隻烏龜footpod, 我試過跑落大坑道大斜路,footpod飛咗出呢。耍小心。

升級   74.21%

該用戶從未簽到

感覺都扣得好實
反而係驚條橡膠帶會斷

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 161 天

我用過Polar footpod (RS400sd的s1同埋跟RS800sd的s3) 的經驗是, 無錯是一定要 calibrate, 但不止一次是誤差很大, 例子是, 我去參加十公里比賽, 但量出是8公里左右, 最離譜的一次是參加美津濃半馬, 已經是換了新電, 比賽前都試過work, 但比賽中途已經發覺好大誤差, 最後跑完發覺量出是13公里左右, 差左成8公里. 已經試過幾次賽後拿去Polar 總代理檢查, 佢地每一次都話做了測試 (當然佢地在我要求下都俾左測試的資料俾我睇), 都發覺無問題. 最後我都忍無可忍 , 轉用Garmin 405, 因為始終用GPS會準好多.